Cep Telefonuyla Makro Fotoğraf Nasıl Çekilir?

/

SANDMARC Macro Lens İncelemesi

Arkadaşlar hepinize merhaba bu yazıda sizler için cep telefonu ile nasıl makro fotoğraf çekilir detaylarını anlatmaya çalışacağım. Ben Nezihi Gözen İFSAK Blog’a hoş geldiniz.

Şayet DSLR/Aynasız bir fotoğraf makinesi sahibi iseniz makro fotoğraf çekmek için ekstra bir lens alarak çekim yapabilirsiniz. Ayrıca konuya göre sabit durmanız, ışığı iyi ayarlamanız ve doğada makro çekiyorsanız (örnek kelebek vb.) uzun süre beklemeniz gerekebiliyor. Bu süreçler telefon için çok da şart olmasa da, elbette uygularsanız daha iyi kareler çekebilirsiniz. 

Telefon ile makro fotoğraf çekebilmeniz için elbette makro özelliğine sahip bir lense sahip olmanız gerekmekte. Son dönemde çıkan birçok Android cihazda düşük çözünürlükte de olsa makro kameralar bulunuyorken, Apple markalı telefonlarda bu özellik şu an için mevcut değil. Makro kamerası olmayan ya da iPhone kullanan kişilerin makro fotoğraf çekebilmek için makro lens satın almaları gerekiyor.

Ben iPhone ile fotoğraf çekerken “SANDMARC Macro” lens kullanıyorum. Birçok marka telefonlar için makro lens üretse de, SANDMARC hem ürün kalitesi hem görüntü kalitesi hem de verdiği aksesuarlarla fiyatını layıkıyla hak eden bir ürün. Ayrıca SANDMARC Macro lens satın aldığınızda yanında lensi takabilmeniz için bir kılıf ve bağlantı aparatı geliyor. Böylece lensi takıp çıkartmak çok kolay oluyor ve zorlu koşullarda kolayca makro fotoğraf çekebiliyorsunuz. Bu yazıda yer alan tüm örnek fotoğraflar “SANDMARC Macro” ile çekilmiştir.

SANDMARC Macro” lensi tercih etmemin sebeplerini sizlere anlatmak istiyorum. Çünkü profesyonel olarak fotoğraf çekerek geçimini sağlayan benim gibi birisi için ürünün kalitesi kadar, o ürünü bana üreten firmanın içeriğine kattığı değerde önemli. Örneğin herhangi bir SANDMARC marka lens satın aldığınızda kutu içinden sadece lens bulunmuyor. Lensin ön ve arka kapakları, lensi taşımanız için özel kadife kumaştan bir kese, lensi telefona takarken kullanabileceğiniz bir kılıf, ayrıca lensi kolayca çıkartıp takabilmek için mandal mekanizmalı bir aparat da lensle birlikte kutunun içinden çıkıyor. Bu saydığım şeyler size tanıdık gelmiş olabilir çünkü DSLR/Aynasız fotoğraf makinenize bir lens aldığınızda da kutu içinden benzer aparatlar çıkmakta.

SANDMARC‘ı diğer markalardan ayıran en büyük fark bu, telefon ile fotoğraf çekecek kişilere oyuncak değil profesyonel fotoğraf çekecek bir ürün geliştirmiş olması. Bu arada SANDMARC macro harici geniş açı, balık gözü, telefoto lensler de üretmekte. Ayrıca harici farklı kullanım koşulları için telefonlara takılan UV filtreler, ND filtreler telefon ile sinematik video çekimler için kullanabileceğiniz tutucu aparatlar, su altında bile kullanabileceğiniz kaliteli selfie çubukları gibi birçok malzeme de ürünleri arasında. Bu aparatlar ve lensler yardımı ile cep telefonlarınızı bir profesyonel kameraya çevirip, çok daha kaliteli fotoğraflar ya da videolar çekmeniz mümkün.

Şayet kullandığınız Android cihazın bir makro kamerası yoksa farklı fiyatlara alternatif ürünler bulmak mümkün ama Çin malı 20-30 TL’ye satılan ürünleri pek tavsiye etmiyorum.

Telefon için makro lens satın aldıktan sonra ya da Android cihazımızda makro modundayken yapmamız gereken en önemli şey, makro fotoğraf çekilebilecek bir obje bulabilmek. Makro fotoğraf türleri açısından farklı bir konuma sahip olduğu için detaylarını göremediğimiz birçok obje ya da nesnenin yakın planlarını kadrajlayabiliriz. Şayet evdeyseniz birçok standart obje makro lensler ile bambaşka şekilde size gözükecektir. Doğada makro çekim yapıyorsanız çiçekler, ağaç yüzeyleri, farklı renkte taşlar vb. birçok içerik farklı şekilde karşınıza çıkabilir.

Makro fotoğraf çekerken daha net görüntüler yakalayabilmek için telefonu bir tripod ile sabitlemekte yarar var. Böylece daha sarsıntısız ve net fotoğraflar çekebilirsiniz. Piyasada telefonlar için birçok tripod markası mevcut. Eğer kendi DSLR/AYNASIZ fotoğraf makineniz için bir tripodunuz varsa sadece telefonu üstünde tutmak için bir aparat almanız yeterli olur.

Her tür fotoğraf çekiminde elbette dikkat edilmesi gereken en önemli unsur ışıktır. Bu durum makro fotoğraf içinde değişmemekte. İster telefon olsun ister profesyonel kamera ile detayları makro fotoğraf da yakalayabilmek için ışık koşullarına dikkat etmek gerekiyor. Gün ışığında fotoğraf çekiyorsak yanal ışık yakalamaya çalışmalı, gün batımı ve doğumu saatlerini takip etmeliyiz. Bu sayede çok daha derinliği ve detayı olan fotoğraflar çekmek mümkün.

İhtiyaç halinde yapacağınız yatırım ile telefonunuz çok daha kaliteli makro fotoğraf ve video çekilebilir hale gelecektir. Şayet makro kameralı bir Android cihazınız varsa işler çok daha kolay. Eğer yeni bir cep telefonu satın almayı planlıyorsanız makro kamerasının olup olmadığı bakmakta yarar var. Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Yaklaşık 10 yıldır profesyonel anlamda fotoğraf ile ilgileniyor. Fotoğraf Dergisi yazarı. İFSAK üyesi ve Seminerler ve Atölyeler Biriminde görev aldı. Bahçeşehir Üniversitesi olmak üzere farklı kurumlarda fotoğraf ve video üzerine eğitimler veriyor. Viewsonic Pro Renk Yöneticisi ve Eğitmeni. Kendi sitesi başta olmak üzere ve farklı online platformlarda yazarlık yapıyor.
İFSAK “YALNIZLIK” Projesinde eğitmen yardımcılığı yaptı. İFSAK kapsamında HAYALE-BULANTİS-OKULUMA DOKUNMA proje, kitap ve sergilerinde fotoğrafları yer aldı. İFSAK 55. Yıl kitabında fotoğrafları yer aldı.
İFSAK da Lightroom Mobile CC ve Adobe Premiere Pro CC Eğitimleri vermekte.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Son yazılar: Fotoğraf

Gerçeküstü Bir Buluşma

Yabangülü hırsızı Sade, gönülçelen Marki Sevdadan eli kırmızı Şair, yazar, ressam, oyuncu ve film yönetmeni Jean…