Görüntünün Doğası

/

Fotoğraf herkesin kendinden bir yer bulduğu özel bir alan. Bu alanı nasıl kullanacağınız, nasıl işler üreteceğiniz tamamen siz ve hayal gücünüzle ilgili bir durum. Hayatın içinden kareler ile zamana katacağınız görseller mi sizi mutlu edecek yoksa tamamen her şeyden sıyrılıp soyut alanda yapacağınız çalışmalar mı? Belki süreç içinde bir drone ile üretilen görseller sizi etkileyecektir. Sizin tercihiniz ne olursa olsun, çarpıcı ve geleceğe not düşen görsellerin insanların üzerinde daima etkisi olacağı bir gerçek. Hiç görülmeyeni görmek farklı bir anlamsal boyuta sahip. Dünyada birçok fotoğrafçı farklı olanın peşinden gidiyor. Drone fotoğrafçılığı da bunlardan bir tanesi. Dünyada profesyonel anlamda drone kullanımı yaygınlaştıkça farklı açılara sahip özel işler görmemiz mümkün oluyor.

Fotoğrafçı Ekrem Şahin’in de yeni çalışmaları buna güzel bir örnek.  Antalyalı fotoğrafçı geçenlerde Sille Sanat’ta açmış olduğu sanal sergiyle görsel bir sunum keyfi yaşattı bizlere. Doğa ne kadar da farklı açılar sunmuştu kendisine. İzleyeceğiniz fotoğraflar doğanın görsel gücünü bize sunuyor. Biz de bu açılara bakarken birçok düşünme dürtümüzle görsel bir farkındalık yaşıyoruz.

Doğa ve grafik vazgeçilmez iki unsur.

İçine bir de hayal gücü ve renkler girince fotoğraflardaki algı üst seviyeye çıkıyor. Kırmızılar, sarılar, bilmediğimiz, sıklıkla görmediğimiz maviler, bir de hep alışık olduğumuz kadrajların dışında kuş misali bakışların büyüsü, drondan fotoğrafçıya, fotoğrafçıdan bizlere geçen kareler…

Görüntü peşindeki fotoğrafçı daha iyi sonuca nasıl giderim diye düşünür. Gözlerin aradığı sonuç ya yerde ya da göktedir, ya da bilgisayarın yaratacağı dijital sonuçlarda. Farklı kadrajları yakalamak istediğimizde ise gökyüzünden yeryüzüne bakmanız gerekebilir. Bunun için de kullanım alanı itibariyle bugün savaş oyuncakları sayılsa da, dronelar bizler için farklı görseller sunan birer araçtır. Estetik kaygı ve kavramsal düşünce yetisi ile birleştiğinde mükemmel sonuçlar doğuran görsel avlama ekipmanlarıdır. 

Fotoğraflar, fotoğrafçının ortaya koyduğu estetik objelerdir. Tolstoy sanat eserini tanımlarken; “Duygu aktarımını başaran her eser sanat eseridir.” der. Her fotoğraf sanat eseri değildir elbette ama baktığınızda fotoğrafçının çekmiş olduğu kadrajı hissedebiliyor ve farklı duygulara geçiş yapabiliyorsanız işte o zaman fotoğrafın değerinden bahsetmemiz mümkündür. Bu estetik objelerin, çizgi, renk, leke veya grafiklerin biçimsel durumla karşı tarafta bıraktığı imgesel ifadeler fotoğrafın gücünü ortaya çıkartır. 

Tarihte birçok yazar, filozof,  görsel estetik üzerine araştırmalar yapıp bugünlere özel çalışmalar bırakmıştır. Alman filozof Baumgarten’e göre estetik, “Güzel üzerine düşünme, onun ne olduğunu araştırma sanatıdır.” Görsel sanatlar var olanın yanında, var olacaklara da yer açacaktır. Görüntüyü ister dronela, ister telefonla, isterseniz de fotoğraf makinesiyle ortaya koyun; ortaya çıkacak olan görsel, içerisinde duygu, his ve düşünce içeriyorsa, sizi başka düşüncelere itip, ne olduğunu araştırmaya sevk ediyorsa; işte o iş, değer görmeyi hak ediyordur.

Bugün burada görmüş olduğunuz fotoğraflar ve daha fazlasını Sille Sanat’ın web sitesindeki adresten izleyebilirsiniz…

İstanbul doğumlu. Öğrenimini Reklam ve Halkla İlişkiler üzerine yaptıktan sonra ikinci okulu olan Anadolu Üniversitesi Fotoğraf ve Kameramanlık Bölümü'nü bitirdi. 1992 yılında Fotoğrafa yerel bir gazetede başladı. Yerel gazetelerde köşe yazarlığı yaptı. Birçok dergi ve gazete için fotoğraf üretti. Çeşitli ulusal ve uluslararası dergi, gazete ve internet sitesinde yazıları ve de fotoğrafları yayımlandı. Kişisel olarak birçok mekan da sergi açtı. Yurtiçi ve yurtdışında karma fotoğraf sergilerine katıldı. İmza atmış olduğu iki belgesel olmak üzere kısa ve uzun metraj filmlerde çeşitli görevler aldı. Yönetmenliğini üstlendiği “Not” isimli Kısa filmi 2016 yılında çekti. Bodrum Kısa Film Atölyesi'ni kurdu. Atölye sonrası ANSIZIM, Doğruluk Sandalyesi ve Oğul Kısa filmlerini çekti. Şirketler için tanıtım filmleri ve fotoğrafları çekiyor. Ödüllü Afiş, DVD ve kitap kapak tasarımları bulunmaktadır. Fotoğraf sergilerinin yanı sıra görsel fotoğraf sunumları hazırladı.

Danışmanlığı altında birçok fotoğraf sevdalısına ışık tuttu. Yürüttüğü projelerde fotoğrafçılar yetiştirdi. İstanbul Fotoğraf Günleri'nde ve çeşitli fotoğraf organizasyonlarında görevler aldı. Fotoğraf kitaplarının da danışmanlığını üstlendi.

Kısa filmlerde ön seçicilik ve seçicilik görevlerinde bulundu. Aynı zamanda Kısa Film Kolektifi'nin danışmanlarından.

İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği İFSAK’da dört yıl Başkan Yardımcılığı görevinden sonra 2013-2015 döneminde Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yaptı. İFSAK dergisinde Yazı işleri Müdürlüğü ve Yayın Yönetmenliği görevlerinde bulundu.

Küratörlüğünü gerçekleştirdiği sergiler organizasyonlar olunmakta. 2016’da Türkiye’de ilk kez yapılan Hareketli Fotoğraflar Sergisi FOTOMOTION, ikisi uluslararası festival olmak üzere 4 ayrı sergi salonunda izleyici ile buluştu. Son proje çalışmalarından Kartpostallarla İstanbul ve Su projesi ve SEMT İSTANBUL izleyenlerden tam not aldı. İFSAK ve Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu’nun eğitim kitabında görev aldı.

Özel kurumlara, üniversitelere, derneklere, fotoğraf kulüplerine rehberlik görevini sürdürürken bununla birlikte İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesinde bilirkişilik yapmakta, Ulusal ve Uluslararası (FIAP-UPI-PSA) alanda düzenlenen pek çok yarışmada fotoğraf ve sinema dallarında jüri üyeliği bulunmaktadır.

İstanbul Fotoğraf Müzesi'nde seçilmiş olan koleksiyon sergisinde bir eseri ile yer aldı. Özel bir firmada Görsel Danışman olarak görevli ve AKYA Film Prodüksiyon çatısı altında fotoğraf, video ve sinema çalışmalarına devam ediyor. Serkan Turaç, Türkiye’de, İFSAK, BÜFOD, BODRUMART, AFYON FRİG üyesi ve aynı zamanda AFYON FRİG TFSF Temsilcisidir. Sille Sanat Sarayı’nın, Muş Fotoğraf Sanatı Derneği’nin ve Halikarnas BOFSAD’ın “Onur” üyesidir.

Yurtiçi ve yurtdışındaki fotoğraf yarışmalarında çeşitli dereceleri bulunmaktadır. FIAP Uluslararası Fotoğraf Sanatı Fedarasyonu (Fédération Internationale de l'Art Photographique) EFIAP/b unvanını, GPU (Global Photographers Union) ZEUS ünvanını taşıyor.

www.serkanturac.com adı altında bir internet sitesi bulunmakta.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Son yazılar: Fotoğraf Tekniği

Tezat Bir Işık: Rembrandt

1606-1669 yılları arasında yaşamış, Avrupa ve Hollanda sanat tarihinin en önemli ressamlarından biri olmuş, Hollanda asıllı ressam ve baskı…

Kendisi Olmayan Şey

Yapay Zeka Ürünü Fotoğraf Üzerine Düşünceler Fotoğrafın en temel özelliği onun doğrudan kayıt tekniğine yaslanıyor olmasıdır.…