Tülin Safi, aile albümünden

Aile Albümleriyle Görsel Konuşmalar

/

Tarihin olanaklılığı, geçmiş olanın izlerinin hayatta kalmasına ve bizim bu izleri izler olarak okuma yeteneğimize bağlıdır. *

Eduardo Cadava

İmgeler hayatlarımızı biçimlendiriyor, yeni öznellikler yaratıyor ve üreticilerinden bağımsız dolaşıma giriyorlar. Tarih okumasına aracılık ediyorlar. Biz fark etsek de fark etmesek de tüm bu sürecin bir parçası oluyoruz. Aile fotoğrafları da sadece gerçekliğin belgeleri değiller. Duruş, mimik, tavır, kıyafet, mekan ve daha pek çok ayrıntı hiç söylenilmemiş olanın izini taşıyor. Tekrarlanan pozlar, bireylerin konumlanışı, seçilen mekan ve kıyafetlerin ortaklık gösteriyor olması da toplumsal normların yerleştirilmesinde, modern aile ideolojisinin yaratılmasında ve kuşaktan kuşağa aktarılmasında ne kadar önemli bir role sahip olduklarını gösteriyor.

Geçmişi sadece geçip bitmiş ve artık bizimle olmayan bir şey olarak alan yaygın bir zaman anlayışının hüküm sürdüğü, körleştiren bir çağda yaşıyoruz. Karen Barad, farklı tarihsel olguları bugün bir araya getirerek yeni okumalar yapmanın, yeni perspektifler kazandıracağını ve hegemonik tahakküm sistemlerinin içerisinden değişim olanakları yaratacağını söylüyor. Önem atfedilmemiş olana, sıradan olanın içerindeki ayrıntılara tekrardan bakmak ve farklı ilişkilendirmelerle farklı okumalar yapmak, büyük tarih yazımı karşısında, bugünümüzü yaratmada kritik bir öneme sahip.

Aile Albümleriyle Görsel Konuşmalar çalışmasında, katılımcılar geçmişin imgelerini bugün ürettikleri imgelerle bir diyaloğa sokarak, kişisel / toplumsal tarihlerinde görülmemiş, gösterilmemiş olanın izini sürüyor, bugünü yaratmadaki etkilerini sorguluyor, birbirinden tamamen bağımsız olguları bir araya getirerek yeni düşünce kapıları aralıyorlar. Geçmişin imgeleriyle yapılan bu görsel diyalog, izleyicisinden, bakıp geçmekten çok daha fazlasını talep ediyor.

Danışman: Arzu Arbak

*Eduardo Cadava/ Işık Sözcükleri – Tarihin Fotografisi Üzerine Tezler /
Metis Yayınları / s.101

Arzu Arbak hakkında,

Fotoğrafı bir ifade ve sorgulama aracı olarak kullanır. Kolektif  çalışmanın önemine inanan sanatçı, fotoğraf ve fotoğraf-özne  ilişkisi üzerine kurulu sürekli projesi “Görsel Konuşmalar”ı 2014  yılından beri çeşitli gruplarla gerçekleştirmektedir. Gündelik hayat  içerisindeki birey, toplumsal cinsiyet eşitliği, varoluş, insan-doğa ilişkisi çalışmalarının ana ekseninde yer alır.  

2020 yılında dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgını sürecinde, farklı sanat disiplinlerinden gelen 6 sanatçı ile birlikte, üretmek, düşünmek, etkileşim yaratmak amacıyla diyalog üzerine  tasarlanmış, instagram üzerinde işleyen @cevrimici40dakika  platformunu kurmuştur. 

İstanbul doğumlu olan sanatçı, İstanbul Üniversitesi Matematik  Bölümünü bitirmiş ve yüksek lisans eğitimini elektronik işletme  üzerine yapmıştır. 

“Karşılaşma” (2017) (ed:20) ve “Görsel Konuşmalar” (ed:1) (SKA  arşivinde) (2019) sınırlı sayıda üretilmiş sanatçı kitapları  arasındadır. Çalışmaları ulusal/ uluslararası çeşitli fotoğraf  festivallerinde, galeri ve fuarlarda sergilenmiştir. Kendi  çalışmalarının yanı sıra farklı disiplinlerden gelen sanatçılarla ortak  projeler yürütmeye devam etmektedir. 

Aile Albümleriyle Görsel Konuşmalar çalışmasındaki projeler:

Editör notu: Danışmanlığını Arzu Arbak ve danışman yardımcılığını Gül Sevil Erişi‘nin yaptığı, İFSAK Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Grubunun Ekim-Aralık 2021 arasında yapılan atölyesi sonunda çıkan çalışma aşağıdadır. Katılımcıların projeleri kendi ürettikleri haliyle alfabetik olarak sıralanmıştır. Projelerin tamamını görmek için her proje sonundaki bağlantıya gidebilirsiniz, iyi seyirler.

******************

Oldukça Öznel Bir Aile Hikâyesi– Berna Kuleli

Aile

Masamda aile albümlerimizden fotoğraflar… Şevket İlki Bey benimle konuşuyor; “Sen benim torunumsun.” Ona vereceğim cevabı bulmak için bir yolculuğa çıkıyorum.

Projenin tamamı ve görselleri izlemek için tıklayın.

******************

flu/ personal mythology– meryem güldürdak

1

geçmiş, şu an ve geleceğimin birbirine karıştığı, zamanın akışkanlaştığı; hisler hafızam üzerine düşünme pratiğidir…

Projenin tamamı ve görselleri izlemek için tıklayın.

******************

Geri Çağırma– Öznur Eren

Öznur Eren 1

Nereye gittiğini bilmediğim trenin penceresinden, birbirinden sıcak, yumuşacık anları izleyerek yol alıyorum. Güzellikler birbirini kovalarken güven ve mutlulukla sarmalanmak ne kadar huzurlu. 

Projenin tamamı ve görselleri izlemek için tıklayın.

******************

Belleğin İzleri– Sema Kahraman Vurucu

belleğin izleri 1

Kurtuluş semtinin dar sokaklarında terkedilmiş görünümdeki evler, semtin kıyısındaki Bomonti Antika Pazarı’nda sahaf tezgahlarında sergilenen buluntu fotoğraflarla ortak kaderi paylaşır.

Projenin tamamı ve görselleri izlemek için tıklayın.

******************

Suret ve Siret– Suzan Bayazıt

SUZANBAYAZIT-1

İzleyiciler olarak aile ve buluntu fotoğraflarda gördüğümüz kişilere ve dönemi hatırlatıcı objelere bakarak hafızamızda bir suret görürüz ve oradan da kendimize göre bir siret çıkarmaya çalışırız. 

Projenin tamamı ve görselleri izlemek için tıklayın.

******************

Şimdideki Geçmiş Tülin Safi

tulinsafi_01

Geçmişin izleri bugün de bizimle değil mi? Yalnızca kendi geçmişim değil yaşamıma eli değenlerinki de. Babaanneminkiler özellikle canlı. Erken Cumhuriyet Dönemi ilkokul öğretmenlerinden Muhlise Hanım, gencecik yaşında üzerine ülkü giydirilmiş tüm yaşıtları gibi daima yollarda, görev başında; subay olan dedemle oradan oraya taşınan bir hayat onlarınki. Aynı zamanda dört çocuk annesi. 

Projenin tamamı ve görselleri izlemek için tıklayın.

1 Yorum

  1. […] sergisi Ekim 2021’de İFSAK Galeri’de ve Kasım 2021’de Eskişehir OdaArt Galeri’de izleyiciyle buluştu. Projenin aynı isimli dijital kitabı ise İFSAK web sitesinde yer alıyor (kitaba ulaşmak için tıklayın). Üçüncü dönem projesi Aile Albümleriyle Görsel Konuşmalar ise Haziran 2022’de İFSAK Blog’da yayımlandı (projeye ulaşmak için tıklayın). […]

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Son yazılar: Fotoğraf

Vietnam’dan Portreler

Hanoi’den Sapa’ya Geçen yaz Başkent Hanoi’den Sapa’ya kadar Vietnam’ın kuzeyine yaptığımız yolculuk fotoğraf açısından tam bir…

Bosphor-Bosphor

İstanbul’da fotoğraf çekmenin kendine mahsus bir zorluğu var. İlgi çekici imajların yoğunluğu öyle bir raddeye ulaşıyor…

Gerçekliğin Olağanüstü Cazibesi

Bu yazı, İFSAK Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Grubu’ndan Ahu İncekaralar  https://instagram.com/ahuincekaralar  tarafından yayına hazırlanmıştır. . . .…

Foto Patinaj

Daha ziyade motorlu araçların çamurda, buzda, kumda veya benzer zorlu zeminlerde lastiklerinin (tekerleklerinin) hareketine rağmen ilerleyememesi,…

Doğal Seçim…

Uzun zamandır özünde “fotoğraf” olan yazı klavyeden akmıyor. Ancak fotoğraf kullanarak fotoğrafın etrafında döndüğümüz yazılar sunmakla…