Yayın ekibi olarak İFSAK Blog’da kısa film gösterimlerine de yer vermek istedik. Bu amaçla Ayın Kısa Filmi Bölümü‘nü hazırladık. Bu sayfalarda, her ay farklı bir yönetmenin bir kısa filmini bulacaksınız.
Haziran Ayının Kısa Filmi: Sinemacı Sabri
Filmin Künyesi SİNEMACI SABRİ / SABRI'S CINEMA HOUSE (2018) Belgesel, 19 dk. 35 sn. Yönetmen: Hüseyin Baltacı- Turan Dönmez Senaryo: Hüseyin Baltacı- Turan Dönmez Sanat Yönetmeni: Serkan Özyumşak Sanat Danışmanı: Yusuf Öcel Konusu: Küçük yaşta sinemaya gönüş veren Adanalı Sabri Şenevi ve kurduğu Sinema Evi'nin hikayesi.

Hüseyin’den ‘Sinemacı Sabri’ hakkında;
Gökyüzüne aşık filozof için yıldızların anlamı neyse, denize aşık kadırgaların dalgalarla buluştuğunda çıkardığı sesler neyse, yeldeğirmenlerinin ruhu rüzgar neyse ve bulutların özü yağmur neyse, tutku da odur…
Hegel, tutkuyu bütün davranışların temel kaynağı olarak kabul etmiştir. Sabri Şenevi’de öyle. Ama öyle sözle filan değil. Bütün bir hayatını ortaya koyarak.
Adana’nın en eski semtlerinden Alidede Mahallesi’nde oturur Sabri Şenevi. 4 yaşında sinemayla tanışır, adeta büyülenmiştir. Sinema önlerinde bazen kalabalık aileleri bekleyerek kendisini de onlarla içeri almalarını ister. Bazen de sinema salonunun temizliği karşılığı filmler izler.
Atılmış film afişlerini, film şeritlerini toplar. Kesip birleştirir. Karton kutuya yerleştirdiği ampul ve ışık yardımıyla mahalle arkadaşlarına film izletir. Böylece çok sevdiği Sinema’nın bir parçası olmuş olur daha çocuk yaşında.
Babası tenekecidir. Kiraladıkları dükkanın sahibi Refik Usta bir sinemada makinisttir. Refik Usta, küçük Sabri’nin Sinema’ya olan tutkusunu hisseder ve akşamları yanında çalışabileceğini söyler. Sabri o gece sevincinden uyuyamaz. Artık gündüzleri tenekeci dükkanında çalışıp akşamı zor eder, akşam Sinema’ya, o büyülü dünyaya koşar.
Bu tutkusu onu izlediği Wang Yu filmleri nedeniyle karate sporuna bile yönlendirir. Siyah kuşak sahibi, hatta Türkiye Şampiyonu olur.
Küçükken film seyrettiği tüm sinemalarda büyüyünce makinistlik yapar. Hiç para almaz makinistlik işinden. “Sevdiğin bir şeyi parayla alamazsın, parayla da satamazsın” diye açıklar bu durumu.
Aşık olur ama bunun Sinema Sevdası’nın önüne geçeceğini düşünerek evlenmez…
Tüm birikimini “Sabri Şenevi Sinema Evi” adlı mekana yatırır.
Bu mekanda,
- 25.000 filmlik bir arşiv,
- 200 makaralı film,
- 10.000 yerli ve yabancı afiş,
- 10 tane sinema makinası mevcuttur.
Sinema Evi sadece sinema sohbetlerinin yapıldığı ve her yaş grubundan sanatseverlerin ziyaret ettiği bir “Zaman Tüneli” gibidir adeta.
Evin arkasındaki avluda ise tahta sandalyelerde oturma düzeni olan küçük bir Yazlık Sinema bulunmakta bugün bile. Yazın, mahalle halkı ve ziyaretçiler ücretsiz film izleyebilmekte burada. Çay, gazoz, çekirdek ikramları bile yapıyor Sabri Şenevi onlara. Maksat, eski mahalle kültürü yaşasın. Sinema’lar şen olsun. İnsanların bu mekanda mutlu oluşunu görmek en büyük motivasyon kaynağı onun.
Yıllar önce seyrettiğim “Cinema Paradiso” adlı İtalyan filminde izlediğim çocuğun hayatını gördüm sanki Sabri’de. Dünyada bu tutkunun peşinden giden insanların ortak kaderleri bu olsa gerek.
Ben de Turan DÖNMEZ arkadaşımla 1 yıl süren zevkli bir uğraş sonucu, Sabri Şenevi’nin Sinema Tutkusu’nu insanlarla paylaşmak istedim.
Bu tutkunun izleyiciye bir işaret fişeği, bir ilham kaynağı olabilmesi en büyük dileğim.
Keyifli seyirler…
Editör notu: Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak Sinemacı Sabri kısa filmini seyredebilirsiniz. Filmi tam ekran seyretmek için sağ alttaki ikona tıklamayı unutmayın, iyi seyirler.

Hüseyin Baltacı hakkında;
1963 doğumlu. AÜ Halkla İlişkiler mezunu. Evli ve 1 çocuk sahibi. Merloni Elettrodomestici ve Digiturk’te yöneticilik yaptı. AFAD üyesi. Ulusal ve Uluslararası Fotoğraf yarışmalarında ödülleri var. İskender’in Ayak İzleri; Yusuf Öcel’in sorumluluğunda Bağımlılık ve Düşün, Sanat, Uygulama atölyesinde Yol, Düş, Zaman adlı projelerde yer aldı. ”Sinemacı Sabri” ,”Kuşçu Aykut” ve “Çelik Sineması” adlı üç belgesel çalışması var. Eugene Smith,Sebastiao Salgado, Elliot Erwitt, Ara Güler etkilendiği isimler. Fotoğrafı bir yaşam biçimi olarak görüyor ve ustaların izinde öğrenmeye devam ediyor.

Turan Dönmez hakkında;
1959 Malatya doğumlu. Emekli. AFAD üyesi. Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Fotoğrafcılık ve Kameramanlık Önlisans Proğramında öğretimine devam ediyor.
AFAD’da 164. Dönem Temel Fotoğraf Eğitim ve 2.kur eğitimi bitirdikten sonra, çeşitli projelerde ve karma sergilerde yer aldı.
AFAD bünyesinde Yusuf Öçel’in “Düşün Sanat Uygula”, Ertuğrul Ay’ın “ Işık” Atölyesi ve Ayhan Şenbayrağın küratörlüğünde “Dört Mevsim Adana” Projesinde yer aldı.
Fotoğraf çekmeyi, yaşama bakış açısını değiştiren, insanlarla ve doğayla yakınlık kurmakta en kestirme yol olarak görüyor.
Bize Ulaşın