Bir İFSAK’lı Halil Kıyak

/

Düşünün henüz 23 yaşında gencecik bir insan, hayata, fotoğrafa dair hayalleri var. O hayaller uğruna gittiği yerde vurularak öldürülüyor. Suçu, yönetiminde olduğu fotoğraf derneğine üç beş kuruş katkı sağlamak.

Halil Kıyak, 28 Mayıs 1980 tarihinde Halk-Koop’un Beşiktaş şubesinden  İFSAK üyelerine ucuza çeşitli malzemeler sağlamak için görüşmeye gider. Kooperatif akademisyenlere ve sanatçılara katkı için bir girişimde bulunmuştur. Bu iyi niyetli ilerici düşünce bazı karanlık güçlerin hoşuna gitmez. Kooperatife yapılan silahlı saldırı Halil Kıyak’ın bu dünyadan göçmesine neden olmuştur.

1977 yılında İFSAK üyesi olan Halil Kıyak, bir belgesel çekimi için Hilmi Etikan ile beraber Zonguldak Kozlu Maden Ocaklarına gitmiş, fotoğraf çekimlerinde bulunmuştu. Hilmi Etikan’ın 1978 yılındaki bu çekimlerde Halil için izlenimleri sessiz, sakin, iyi bir insan olduğu yönünde.

2010 yılında İbrahim Akyürek öncülüğünde Zonguldak’ta Halil Kıyak anısına genç fotoğrafçıların fotoğraflarından seçilen bir Sergi Odası açılır.

Gelelim günümüze, İFSAK Yönetim Kurulu’nun oy birliği ile aldığı bir karar sonucu bir seminer salonuna Halil Kıyak Seminer Salonu adı verildi. Kimi kişiler sorabilirler, derneğe yararı dokunmuş onca kişi varken ya da onca usta fotoğrafçı varken niye Halil Kıyak ismi verildi diye. Sonuçta bu kişiler dünyada bir yer edinmişler ve hak ettikleri ya da yeterince hak edemedikleri bir fotoğraf geçmişleri olmuş. Oysa Halil, daha yolun başında, bu derneğe bir yarar sağlamak için gencecik yaşında hayatını kaybetmiş. Nasıl bir sanat ve fotoğraf yolculuğu olacağı da belirsiz kalmış. İsmini bir seminer salonunun tabelasında ve neden verildiğini merak eden kişilerce de olsa yaşatmak boynumuzun borcuydu.

O zamanki yönetim kurulu arkadaşlarından, başta bize bazı dökümanları sağlayan İbrahim Akyürek’e, açılışa gelerek bize şeref veren Yener Oruç’a, iletişim kurduğumuz zaman desteklerini esirgemeyen Salim Okumuş, Cengiz Akduman, Alp Baray ve Hilmi Etikan’a teşekkürü borç biliriz. Ayrıca fotoğraf desteğinden dolayı Sarkis Baharoğlu’na teşekkürler.

Fotoğraflar: 

1963 yılında İstanbul’da doğdu. Deniz Astsubay Makine Sınıf Okulu’nu bitirdi. 1996 yılında görev yaptığı Deniz Kuvvetlerinden istifa ederek ayrıldı.

1991 yılında sportif olarak dağcılığa başladı. Dağcılık Federasyonu’nun düzenlediği birçok eğitim ve kampa katıldı. AKUT Arama ve Kurtarma Derneği’ne 1997 yılında üye oldu. Derneğin Karar Grubu’nda bulunarak, Akut’un Misyon ve Vizyonunu belirleyen çalışmalara katıldı. Depremlerde, dağ ve doğa kazalarında ekip lideri olarak arama-kurtarma çalışmalarında bulundu. 1997 – 2001 yılları arasında turizm şirketi kurucu ortağı olarak doğa turizmi yaptı. Evli ve ikiz kız çocuğu var.

Fotoğrafla bilinçli olarak tanışması 1985 yılında İFSAK’ta katıldığı kurs ile oldu. 1990 yılına kadar İFSAK Sergi ve Gösteri biriminde çalışmalarda bulundu. İlk olarak İFSAK üyeleri ile birlikte 1988 yılında Kaçkarlar konulu fotoğraf sergisini açtı. Sonrasında çeşitli karma sergilerde fotoğrafları yer aldı. Deniz Kuvvet Komutanlığı'nda Fotoğraf ve Video eğitimi aldı. Bir süre Yapı Kredi Yayınları’nın çıkardığı Akşamlık Dergisi’nde doğa ve fotoğrafla ilgili kitaplar hakkında yazılar yazdı. Ansiklopedya adlı dijital yayıncı kuruluşun çeşitli projelerine fotoğraf ve yazılarıyla katkıda bulundu. Çeşitli yarışmalarda derece ve sergileme alan fotoğrafları oldu. Bunların arasında önem verdikleri 2014 yılı Umut Vakfı Fotoğraf Ödülü Birinciliği ve 2016 Sony WPO finaline kalması oldu. Gezi Direnişini konu alan Boyun Eğme adlı sunumunu ilk olarak İFSAK, sonrasında Belgesel Fotoğraf Günleri’nde gösterime çıkardı.

2015-2017 yılında İFSAK Yönetim Kurulu'nda yer aldı.
Halen İFSAK Yönetim Kurulu'nda Sinema Birimi Koordinatörü olarak görev yapmaktadır.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Son yazılar: Fotoğraf

Foto İntelijansiya

Yeni bir kitap, yeni bir heyecana vesile olur ve moral değerleri yükseltir kuşkusuz. Entelektüel ortam, yeni…

Bir Disiplin Olarak Fotoğraf

Kendi Kendine Fotoğraf Fotoğraf bir disiplindir. Yapısında estetik kadar ciddi oranlarda matematik de barındırır. Fotoğraf, kendi…

Instant Fotoğraf

Bu fotoğrafçılık türü 1937’de Edwin H. Land tarafından bulunan Polaroid marka fotoğraf makineleri ile başlamıştır. Kızının…

Yeniden Doğuş

İFSAK Blog’taki en son yazımı  https://www.ifsakblog.org/bir-haz-da-olsa/tam bir yıl önce yazmışım. Hatırlarsınız Özcan Yurdalan hocamın önderliğinde Antakya…