Antik Roma’dan bir mezar taşı örneği, British Museum

Güzel Sanatlarda Nü (Nude Art) 1

//

Nü (Çıplaklık) insanlık tarihi boyunca en çok ilgi duyulan ve aynı zamanda en çok sansürlenen olgudur. Özellikle tek tanrılı dinlerin ortaya çıkması ile bu durum çok daha sert engellemelere maruz kalmıştır.

Ancak her insanın dünyaya çıplak geldiğinden yola çıkar, tarih sürecine bakarsak insanlığın her döneminde çıplaklık ile ilgili birçok farklılık olduğunu  göreceğiz. Bugün bile Dünya’nın belli bölgelerinde, özellikle Afrika’da bir çok kabile çıplak bir yaşam sürdürmektedirler. Çok tanrılı toplumların bir çoğunda bütün tanrı ve tanrıçalar çıplaktır. Bu tanrıların her biri kendi güçleri, anlamları ve düzeylerine göre çeşitlikler göstermekle birlikte İnsanın mükemmel olmadığını ve kendilerine biat edilmesi gerektiğini ifade ederler.

Hermes, Yunan Tanrısı

Bu sert ifade nü (çıplaklık) sanatının ortaya çıkmasını sağlayan en büyük nedenlerden biridir. Antik Yunan’da neredeyse tüm tasvirlerde kadın ve erkek çıplak düşünülmüştür. Bu tasvirlerde özellikle insan vücudunu mükemmel , güçlü kuvvetli, kas yapısı muntazam  ve gelişmiş olarak yapmışlardır. Bunun en önemli sebebi de insanın Tanrıları ile olan savaşıdır. Tanrılar ile savaşan mükemmel insanlar… Herkül gibi…

Herkül, Ulusal Arkeoloji Müzesi, Napoli- İtalya

Antik Yunan döneminde ortaya çıkmış çıplaklık (Nü) Roma dönemine kadar popüler bir gelenek olarak gelmeyi başarmıştır. Bu dönemde özellikle toplum hayatında yaşanan değişiklikler ve ortaya çıkan sosyal sınıflar nü sanatının da değişmesine neden olmuştur. Erkeklerin heykelleri genellikle tam çıplaklık gösterirken, kadın heykelleri genellikle Venüs Pudica (kısmen giysili veya mütevazı) kavramıyla gösterilmiştir. Bu dönemde Saygın Roma Kadınları giyinik olarak tasvir edildi. Saygın Roma Erkekleri ise kısmen giyinik ama mükemmel kas formunu ortaya koyar şekilde tasvir edildi.

Antik Roma’dan bir mezar taşı örneği, British Museum

Roma kendisinden önceki antik Yunan dönemindeki gibi bilim ve felsefeye büyük önem vermekle beraber toplum hayatında eğlenceye ve özellikle spora da yer vermiştir. Bu dönemde eğlence ve spor amaçlı düzenlenen en büyük organizasyonlar Gladyatör dövüşleriydi. Gladyatörlerin çoğunluğu kölelerden oluşuyordu. Bir çok köle gladyatör için özgürlüklerini kazanma fırsatı olan bu dövüşler, halk tarafından çok beğenilmiş ve dönemin önemli gladyatörleri birer kahraman ve seks sembolleri olarak görülmüşlerdir. Bu dönemde özellikle nü eserleri yapılan bir çok gladyatör bulunmaktadır. Yanlış bilinenin aksine gladyatörlerin hepsi köle değildiler. Bir çok soylu, özgür Romalı, savaşçı ve general gladyatör olmak için eğitim alıp, arena da dövüşlere katılırdı. Çünkü gladyatörlük dönemin en ilgi çekici ve popüler mesleklerden biriydi, özellikle kazanılan maçlardan sonra elde edilen şan ve şöhret Roma toplumunda kendilerine önemli mevkiler kazandırıyordu.

Gladyatörlerin Dövüş Mozaiği, Villa Borges

Bu dönemde çıplaklık üzerine yazıtlar, şiirler, oyunlar ve sanatsal eserler çoğalmıştır. Bu eserlere bakarsak ağırlıklı olarak seks ve eşcinsellik içerdiğini görebiliriz. Roma Dönemi’ndeki bir çok eserin içerisinde seks objesi olarak erkeğin kullanılmış olmasının nedeni de, erkek eşcinselliğinin daha yaygın olmasıdır. Özellikle Pompei ve Herculaneum başta olmak üzere tüm Roma imparatorluğunda çıplaklık, pornografik içeriklere kadar ulaşmıştır. Toplumun çıplaklığa bakışı Hristiyanlık dönemine kadar bu yönde gelişim göstermiştir.

www.daykdanzig.com

Faydalanılan kaynaklar:
Metropolitan Müzesi web sitesi
Antik Tarih Ansiklopedisi
Wikipedia

1972 İstanbul doğumlu. Evli 1 çocuk babasıdır. Bilgisayar programcılığı ve İşletme eğitimi almıştır. Fotoğraf çekmeye ortaokul yıllarında okulun fotoğrafçılık kolu ile başlamış, 2013 yılında İFSAK’a üye olmuştur.

Ulusal ve uluslararası fotoğraf yarışmalarında pek çok ödül kazanmıştır. İFSAK’ın düzenlediği projelerde görev almış, bu projelerin gösterileri, sergi ve kataloglarında fotoğrafları yayınlanmıştır. Nü fotoğraflardan oluşan karma sergisini 2016 yılında Paris’de açmıştır. 2017 yılında Amerikan moda dergisi, MFM Fashion’da, 2018 yılında Nü fotoğrafçılık dergisi Volo’da fotoğrafları yayınlanmıştır.

Ayrıca Talar, Talarig, Anuş gösterilerinin fotoğraflarını çekip 2016 yılında Ara&Shamiram gösterisinin fotoğrafçılığını yapmıştır. Ermenistan Ulusal Mimarlık Müze-Enstitüsü’nde sergilenmekte olan Ashot Grigoryan’nın, Balyan’lara ait mimari eserlerin bulunduğu kitabında fotoğrafları yer almıştır.

2019 - 2021 dönemi İFSAK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı, Seminer ve Atölyeler Birimi ve Projeler Birimi Koordinatörlüğü görevlerini yapmıştır. Temel fotoğrafçılık semineri, Nü fotoğrafçılık ve Fotoğrafçılar için Lightroom eğitimlerini vermeye devam etmektedir.

Halen kurucusu olduğu Opus Rea Fotoğraf Grubunun danışmanlığını yapmakla beraber Ulusal dergi ve internet sitelerine Fotoğraf ve Sanat Tarihi üzerine yazılar yazmakta, Beykoz Üniversitesinde fotoğrafçılık eğitimi vermektedir.

Mart 2021 itibari ile İFSAK Yönetim Kurulu Başkanı'dır.

Yorum Sayıları: 11

  1. Elinize sağlık. Venüs pudica konusuna bir ekleme yapmak isterim. Knidos Afroditi’nin yapıldığı zamanın ilk tamamen nü tanrıça heykeli olduğu söylenir. Bu nedenle oldukça fazla ilgi çekmiş sırf onu görmek için insanların Datça’ya gittikleri söylenir. Sevgiler dilerim.

    • Alper çok teşekkürler, Venüs Pudica konusunda tespitin doğru, o konuya önümüzdeki yazılarda özellikle Botticelli ile erken rönesansı anlatırken değineceğim.

    • Sevgili Dayk. Seni kutlarım. Nü kavramını tanımayan dönemimize ışık tutan bir yazı olacağa benziyor. Bu yazı burada kalmamalı ve devamı gelmeli. Eminim bunu düşünüsündür. Merakla devamını bekliyoruz.

      • Ekrem abicim çok teşekkürler, beğendiğine sevindim. Yazmaya, paylaşmaya hep birlikte devam ediyoruz umarım okuyanların hoşuna gidiyordur.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Son yazılar: Fotoğraf

Foto İntelijansiya

Yeni bir kitap, yeni bir heyecana vesile olur ve moral değerleri yükseltir kuşkusuz. Entelektüel ortam, yeni…

Bir Disiplin Olarak Fotoğraf

Kendi Kendine Fotoğraf Fotoğraf bir disiplindir. Yapısında estetik kadar ciddi oranlarda matematik de barındırır. Fotoğraf, kendi…

Instant Fotoğraf

Bu fotoğrafçılık türü 1937’de Edwin H. Land tarafından bulunan Polaroid marka fotoğraf makineleri ile başlamıştır. Kızının…

Yeniden Doğuş

İFSAK Blog’taki en son yazımı  https://www.ifsakblog.org/bir-haz-da-olsa/tam bir yıl önce yazmışım. Hatırlarsınız Özcan Yurdalan hocamın önderliğinde Antakya…