İFSAK 60. Yaşında!

Amatörlerin uzun ve önemli yolculuğu 60 yıldır heyecanından hiçbir şey kaybetmeden devam ediyor.

İlk sergilerini 1959 yılında açan İFSAK üyeleri, derneğimizin kuruluşundan itibaren, tüm Türkiye’de fotoğraf üretme, sergileme, seyretme, eleştirme kültürünü oluşturup, yaydılar. İFSAK fotoğraf aracılığıyla görsel sanatları genele yayarak, daha çok insanın sanatla buluşmasını sağladı. Bu katkıların boyutunu daha iyi anlayabilmemiz için bir örnek yeterli olacaktır: Türkiye’de üniversite kapsamında, enstitü düzeyinde ilk fotoğraf eğitimleri verilmeye başlandığı 1978 yılında İFSAK 20. yılına yaklaşmaktaydı. Bu tarihi gerçek bile İFSAK’ın Türkiye’deki öncü rolünü gözler önüne sermektedir.

İFSAK’ın 60 yıllık  yaşam öyküsünün önemli satır başlarını bir kez daha hatırlayalım*:

24 Aralık 1959 yılında, yedi fotoğraf amatörü İstanbul Valiliği’ne verdikleri dilekçeyle Erenköy Amatör Fotoğraf Kulubü’nü kurdular.  Nurettin Erkılıç, Reşat Aşkın, Celalettin Yavsi Ebüssüudoğlu, Turgut Ekin, Kemal Kozar, Hulki Öğreten ve Şinasi Özaltay oluşan ekibin lideri Nurettin Erkılıç’tı. Dernek merkezi adresi olarak, Turgut Ekin’in dayısına ait köşkün küçük bir odası gösterilmiştir. Dernek üyeleri ilk sergilerini 26 Mart-5 Nisan 1960 tarihleri arasında Galatasaray Lisesi’nin koridorlarına açmışlardır.

15 Ocak 1962 tarihli toplantıda derneğin adı İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Kulübü (İFSAK) olarak değiştirilir.

1964 yılı mart ayında yapılan genel kurulda Şinasi Barutçu derneğin başkanı olur. 1966’da ulusal bir fotoğraf yarışması düzenlenir. 23 Nisan 1966’da İFSAK’ın ilk konaklamalı gezisi Karacabey’e yapılır. 1968-69 döneminde ilk kez dernek dışına amatör kurslar düzenlenir. 1969-70 döneminde İFSAK’ın ilk kadın başkanı Tuncay Çötelioğlu göreve gelir.

1976’da Mehmet Bayhan İFSAK Başkanı olur. 24 Haziran 1977’de 1. Ulusal Kısa Film Yarışması düzenlenir. 1978’de İFSAK’ın ilk süreli yayını olan Aylık Bülten yayına başlar.

FİAP Renkli Fotoğraf Bienali’nin 12.si 1984 tarihinde İFSAK tarafından düzenlenir.  1985 yılında İbrahim Akyürek, İFSAK Başkanı olur. 29 Kasım-20 Aralık 1985 tarihleri arasında İFSAK 1. İstanbul Fotoğraf Günleri düzenlenir. 31 Mart 1985’te İFSAK 1. Kısa Film Şenliği AKM’de başlar. Mayıs 1986’da İFSAK Fotoğraf ve Sinema Dergisi yayınlanır.

16 Eylül-02 Ekim 2005 tarihleri arasında 1. Genç Fotoğrafçılar Festivali düzenlenir. 2002 yılından başlayarak takip eden yıllar içinde, Selim Evci’nin Kısa Film Ders Notları, Oktay Çolak’ın “Gün Işığında Portre” kitabı ve Altan Bal’ın “Kamyoncular” albümü İFSAK yayınlarından çıkar. 2006 yılında İstanbul Fotoğraf Bienali’ni gerçekleştirilir. 2009 yılında İFSAK’ın 50. Yılı kutlanır. 326 sayfalık, üye fotoğraflarından oluşan İz albümü yayınlanır.

İlki 1985 yılında gerçekleştirilen fotoğraf günlerinin 25.si 2018 yılında gerçekleşmiştir. 2019 yılında, İFSAK Kısa Film Festivali 25. yaşını İFSAK Kısa Film Yarışması ise 40. yaşını kutlamıştır.

İFSAK’ın ilklerden oluşan tarihi, öncü kimliğini de gözler önüne sermektedir. İFSAK 1959’dan beri tüm Türkiye’de fotoğraf ve sinema üretme- seyretme kültürünü yaymış, gerçekleştirdiği çalışmalarla örnek olmuştur.

60 yıl boyunca yaptıkları gibi, bugünde İFSAK üyeleri üreterek, tartışarak, eleştirerek İFSAK’ı gelecek günlere taşımaktadırlar. 60 yıldır yaptığımız gibi bugün de beraber üretelim, beraber paylaşalım.

İFSAK Yönetim Kurulu

*”Amatörlerin Uzun Yolculuğu- İFSAK’ın Öyküsü” . 2011 İFSAK Yayınları. Sami Aksoğan, Editör: Ayhan Aydın.

1977 ‘de İstanbul’da doğdu. Birincilikle girdiği Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü'nden dereceyle mezun oldu. 20 yıla yakın bir süre profesyonel fotoğrafçılık, fotoğraf atölyeleri eğitmenliği yapmıştır. Belgesel fotoğraf alanında "Bekar Odaları" ve "Kamyoncular" çalışmaları defalarca sergilenmiştir. Yunus Nadi Fotoğraf Ödülü, Kodak Profesyonel Kategori Büyük Ödülü, Ankara Film Festivali deneysel kategori Kısa film Görüntü Yönetmenliği Ödülü sahibidir. 2016 yılından beri Nikon Türkiye Fotoğraf Elçisi'dir. İFSAK Belgesel LAB‘ın editörüdür.

Altan Bal, 20 yıldır İFSAK üyesidir. Temel Fotoğraf Seminerlerinde, Belgesel Atölyelerinde eğitmenlik yapmış, proje grupları yönetmiştir. 2017 Şubat- 2018 Temmuz arasındaki dönemde Yönetim Kurulu üyesi olarak Genel Sekreterlik görevini yerine getirmiştir. 2019 Şubat ayından itibaren İFSAK Yönetim Kurulu Başkanı’dır.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Son yazılar: Fotoğraf

Foto İntelijansiya

Yeni bir kitap, yeni bir heyecana vesile olur ve moral değerleri yükseltir kuşkusuz. Entelektüel ortam, yeni…

Bir Disiplin Olarak Fotoğraf

Kendi Kendine Fotoğraf Fotoğraf bir disiplindir. Yapısında estetik kadar ciddi oranlarda matematik de barındırır. Fotoğraf, kendi…

Instant Fotoğraf

Bu fotoğrafçılık türü 1937’de Edwin H. Land tarafından bulunan Polaroid marka fotoğraf makineleri ile başlamıştır. Kızının…

Yeniden Doğuş

İFSAK Blog’taki en son yazımı  https://www.ifsakblog.org/bir-haz-da-olsa/tam bir yıl önce yazmışım. Hatırlarsınız Özcan Yurdalan hocamın önderliğinde Antakya…