Orta Asya Seyir Defteri (Yaz 2023)

//

Bölüm 03, Özbekistan – Hive

05Temmuz 2023 – Çarşamba

Sabah 7:30 ‘da kahvaltıda buluşuyor ve 8:30 ’da gelen minibüs ile Hive ’ye doğru yola çıkıyoruz.Yol yine işkence, bir ülkede böyle yol nasıl yapılır anlamıyorum. Dümdüz asfalt görünen yolda öyle kasisler çıkıyor ki özellikle arkada oturanların kafası sürekli minibüsün tavanına çarpıyor. Çukurlar, toprak bölgeler cabası. Neyse, öyle böyle gidiyoruz alıştık artık. Bu arada arkadaşlar biliyorlarmış yolda rast gelince gösterdiler. Sessizlik kalesi; Zerdüştlerin ölülerini akbabaların yemesi için bıraktıkları bir tümülüs’ün üzerindeki yapı. Uzaktan görüyoruz. Bilmiyordum, dönünce araştıracağım.

Sessizlik Kalesi

Uzun bir yolculuktan sonra (belki de bize öyle geldi) varıyoruz Hive ’ye. Otelimiz “Içhan kala” surla çevrili iç şehirde. Girişi bulmakta zorlanıyor şoför. Ama bulup otelin çok yakınına kadar getiriyor. Otelimiz Muhammet Rahim Han Medresesi’nde, çok büyük bir avlu ve avluya bakan odalardan oluşan “Hotel Feruzkhan”. Otel iyi, odalar da güzel ve geniş, hoşumuza gidiyor, yerleşiyoruz.

Hive’deki otelimizin avlusu

Hive güzel gerçekten. Sıcak mıcak demeden dolaşıyoruz. Gezip, fotoğraf çekerek akşamı ediyoruz. Yine kalenin içerisinde bir restoranda Özbek pilavı ve Özbek mantısı yiyerek açılışı yapıyoruz.

Hava kararınca düşen güneş ışıkları ile başka güzel oluyor etraf.

Tekrar çekilen fotoğraflardan sonra otelin geniş avlusunda içilen votka ile geceyi epey uzatıyor ve sonunda tamamlıyoruz günü. Yarın da buradayız. Bugün 7375 adım atmışız.

Özbekistan – Hive

06 Temmuz 2023 – Perşembe

Akşamdan kalma olmanın etkisi ile uyanmakta zorlanıyorum bu sabah. 9:30 gibi kalkıp katılıyorum arkadaşlara kahvaltıda. Üç beş bir şey yiyip tekrar odaya dönüyorum. Hava sıcaklığı bugün abartmış durumda. Öğle güneşini atlatmak için odalara çekiliyor herkes. Öğleden sonrada hemen otelin yanındaki kafede çay içip güneşi biraz daha öldürmek için zaman kazanıyoruz. Hava yürümeye az da olsa izin verince, kaledeki tüm müzelere iki gün girme izni veren bilet ile dolaşmaya başlıyorum. Ayçin dışında diğer ekip üyeleri ilgi göstermiyor müze işine. Bunlar genelde etnografik müzeler. Video, fotoğraf, harita gibi görsellerin, objelerin desteklediği birbirine benzeyen türden yerler. Görevlilerden birinden ekstra küçük bilgiler ediniyorum, iyi de oluyor.

 

 

 

 

Akşam olmak üzere, doğal olarak acıkıyoruz. Terrasas restoranda yer ayırtmıştık, gidip yemeğimizi yiyoruz. Yarın çok erken trenimiz var. Bu nedenle çok geçe kalmadan yatmaya gidiyoruz.

Bugün 8000 adım atmışız.

1964 yılında memur bir babanın çocuğu olarak Urfa’da doğdum. 1968 yılında hayatımın geri kalanını geçireceğim İstanbul’a tanıştım. 1986 yılında Yıldız Üniversitesi Kocaeli Mühendislik Fakültesinden Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. Sırasıyla askerlik, iş hayatına başlama, evlilik, iki tane dünya güzeli kız dünyaya getirme, kendi işini kurma ve sonra “Yeter daha ne kadar çalışacaksın?” diyerek iş hayatını komple bırakma çizgisinde bir yaşam geçirdikten sonra, hobilerime yöneldim. Yurt içi, yurt dışı geziler, teknecilik ve karavancılık ile görme, keşfetme ihtiyacımı karşılarken, bunları belgelemek için çocukluktan beri sevdalısı olduğum fotoğrafa tekrar başladım. Aslında çocukluktan beri sevdalı olduğum söylenemez; çocukluğumun tatil günleri, ilkokuldan başlayarak dayımın Maltepe’deki fotoğraf stüdyosunda çalışarak geçti. O zamanlar dışarıda oynamak yerine o daracık karanlık odada, fotoğrafçılığın mutfağında çalışmak nefret edilesi bir durumdu. Ama her aşk nefretten doğmaz mı? Doğar; dolayısıyla fotoğraf makinesini hiç bir zaman yanımdan ayırmadım. Askerlik sırasında, 1988 yılında, AFSAD'da temel eğitim aldım. 2014 yılında, emekli olur olmaz İFSAK’a üye oldum. Çeşitli karma sergilerde, dernek içerisindeki fotoğraf gruplarında, sosyal sorumluluk projelerinde yer aldım. Bir dönem Yönetim Kurulu'nda görev yaptım. 2018 yılında İstanbul Fotoğraf Günleri Koordinasyonunu üstlendim. Ve bu sevdiğim ortamda bulunmaya devam ediyorum.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Son yazılar: Fotoğraf

Dünyayı Kim Kurtaracak?

Bu yazı, İFSAK Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Grubu’ndan Zeynep Yılmazoğlu   https://instagram.com/zeynepyilmazoglu  tarafından yayına hazırlanmıştır. . . .…

Bir Zamanlar Anadolu’da…

Fotoğrafçının Doğuşu Bir zamanlar gençtik. Nedensiz bir evrensellik peşindeydik. Batı ne yapıyorsa biz de onu yapmak…

Oedipus Kompleksi ve Fotoğraf

Okuyucu, edebi bir metinde anlatılanları kendi bilgisi, düşünce ve hayal dünyası, kültürü ve çevresel şartları içinde…

Vietnam’dan Portreler

Geçen yaz Başkent Hanoi’den Sapa’ya kadar Vietnam’ın kuzeyine yaptığımız yolculuk fotoğraf açısından tam bir şölendi. Bu…