Portfolyo: Burgazada, Hayaller ve Gerçekler

/
(Bu portfolyo aynı zamanda Ada’nın çilekeş atlarına adanmıştır.)

Erenköy’deki, benim de doğduğum ve evlenene kadar yaşadığım dedemin üç katlı ahşap evinin penceresinden görürdüm her gün adaları.  Ada vapuru geçerdi uzaklardan süzüle süzüle… Deniz bazen hırçın bazen sisli bazen de çarşaf gibi olurdu, taşırdı hayallerimi adaların o gizemli atmosferine. 

Evlendikten sonra Ankara, sonra Avrupa, daha sonra Amerika… Ama Adalar hayallerimde gençlik yıllarının o masalsı gizemini hep korudu.

East Texas State Üniversitesi, Grafik ve Fotoğraf bölümlerini bitirdikten sonra Amerika’dan döndük ve 2000 yılında Burgazada’ya yerleştik. Bir Sait Faik hayranı olarak adayı her arşınladığımda onun bir hikayesinin içinde buluyordum kendimi. 2008 yılında CNNTürk’de Ada hakkındaki çalışmalarım konusunda benimle röportaj yaptıklarında söylediğim bir cümleyi hiç unutmuyorum:

Sait Faik Ada’yı kalemiyle ruhumuza kazıdı, ben de aynı duyguyu fotoğraflarımla yaşatmak istiyorum.

Ve başladım ben de fotoğraflarla hikayeler yazmaya. Fotoğrafladığım on yıllık süreçte Ada yangınlar mı geçirmedi, ömrünün en yoğun kışlarını mı yaşamadı… Bütün bunların fotografik kayıtlarını tutmak tam bir şölendi benim için.   

Sait Faik’in müze evi kapı komşumuzdu. Benim için tam bir hazineydi bu ev. İFSAK Blog’da mayıs ayında yayınladığımız “Yazmasam Deli Olacaktım” fotoğraflar eşliğinde Sait Faik’le Hayali Bir Röportaj, hep böyle bir hikayenin içinde yaşamanın getirdiği artılardı.

Burgazada’daki çalışmalarımın olduğu bir sergim ve sergi kitabım, bir de Ada’nın dört mevsimini gösteren bir YouTube videom var. Bu portfolyoda on yıllık çalışmamın küçük bir bölümüne şahit olacaksınız. 

Adaların tam gündeme oturduğu, faytonların yasaklandığı, minibüs taşımacılığının adaların o gizemli atmosferini ve doğasını yerle bir etmeye hazırlandığı şu günlerde belleklere bir kayıt düşmenin tam zamanıdır dedim…

İyi seyirler…

***************************

İFSAK, kurulduğu günden itibaren tüm fotoğraf meraklılarının ürettiği etkili fotoğrafları, çarpıcı sergileri daha çok insana ulaştırmak için çabalamıştır. Sergiler, fotoğraf gösterileri, fotoğraf günleri, uluslararası yarışmalar bu çabaların sonuçları olarak ortaya çıkmıştır.

60. yılında İFSAK, bu çabalara bir halka daha ekliyor: Akılda kalan fotoğraflardan oluşturduğunuz güçlü portfolyolarınızı, daha çok fotoğraf meraklısına ulaştırmanız için, İFSAK Blog’un sayfalarını sizlere açıyoruz.

Yayınlanmasını istediğiniz portfolyolarınızı ifsakblog@gmail.com adresine (ziplenmiş halde) gönderebilirsiniz (Diğer koşullar için tıklayınız). Böylece fotoğraflarınız dijital olarak daha fazla fotoğraf meraklısına ulaşabilecektir.

60 yıldır olduğu gibi, bugün de Beraber Üretelim, Beraber Paylaşalım!

ÖZGEÇMİŞ
Hatice Ezgi Özçelik

İstanbul, Erenköy doğumlu.
1996 East Texas State University-Commerce (şimdiki Texas A&M University)
Grafik ve Fotoğraf bölümleri mezunu.

İlk fotografik çalışmaları Cyanotype, Van Dyke, Gum Bichromate üzerineydi. O yıllarda bu içerikte iki dönemsel sergi açtı.
Daha sonra Siyah&Beyaz fotografik çalışmalara yöneldi.

ABD’den yurda dönüşünden sonra Burgazada'da yaşamaya başladı.
Burgazadalı büyük hikayeci Sait Faik'in de etkisiyle Ada’yı, Ada’nın kış yalnızlığını, denizleri, martıları, vapurları ve balıkçıları fotoğrafladı.

Kavramsal fotoğraf üretimlerinin yanı sıra Dünya’nın ve özelde İstanbul’un karşı karşıya kaldığı değişimi fotoğraflamak ve tarihe bir belge bırakmak amacıyla yoğun bir belgesel çalışması içinde buldu kendini.

Çalışmalarını çeşitli kişisel ve karma sergiler, Fotoğraf&Edebiyat buluşmaları (Aksanat) ve multimedya gösterileri aracılığıyla izleyicilerine sundu.

Fotografik çalışmalarını fotoğraf editörlüğü, İFSAK Blog’da röportajlar ve çeşitli proje danışmanlığı faaliyetleri ile birlikte yürütmektedir.
İFSAK ve FOTOGEN fotoğraf dernekleri üyesidir.

Sergiler
1994 “Tarihe Farklı Bir Bakış” (deneysel fotoğraf) Eastfield College, Dallas ABD
1996 “Deneysel” East Texas State University-Commerce, ABD
2002 “Ada’nın Kışı” Burgazada İskelesi
2004 “Sırça Düşler” TZTK, Tünel
2004 “Sırça Düşler” Türkiye Genç İşadamları Derneği, Odakule
2005 “Sırça Düşler” Sait Faik etkinlikleri, Burgazada
2006 “Prens Adaları” 1. Istanbul Fotoğraf Bienali (karma)
2008 “AdalarDenizlerMartılarVapurlar” İDO Şirket-i Hayriye Sanat Galerisi
2009 “İZ” Cumhuriyet Sanat Galerisi Taksim, (karma)
2014 “Di’li Geniş Zaman ve Tanık” İFSAK GALERİ
2014 “Dİ’li Geniş Zaman ve Tanık” Barış Manço Kültür Merkezi Galerisi, Kadıköy
2015 “An ve Sonsuzluk” (Danışman) BMKM Galerisi, Kadıköy
2015 “An ve Yanılsama” BMKM Galerisi, Kadıköy
2017 “Gökten On Elma Düşmüş“(Danışman) İFSAK GALERİ
2019 “İçinden Tren Geçmeyen Gar-Haydarpaşa-ı-“ BMKM, Kadıköy

Sanatçının çekip hazırladığı büyük hikayeci Sait Faik foto-grafisi “Bir Hikayeci, Bir Şair, Bir Yalnız Adam” ve Burgazada’daki Rum kültürünü de yansıtan “Sait Faik’in Adası-BURGAZADA” multimedya gösterileri YouTube video sitesinde izlenebilir.

Yorum Sayıları: 3

  1. merhaba,
    çok güzel, çok teşekkürler.
    bu, dingin, insanın içine, derinliğine işleyen fotoğraflarınız için çok teşekkürler…
    Sait Faik’le yaptığınız o zekice söyleşinin üstüne, aynı hümanizmanın varlığını hissettiren görüntüler, sözler…
    doğrusu, siyah beyaz da çok yakışmış Burgaz’a; her dingin bir derinlik aradığımda kendimi içinde bulduğum kıyılarına, sokaklarına, insanlarına, atlarına, martılarına.
    levent

    • Merhaba,
      Yalnızlık duygusuyla baş etmeye çalıştığımız şu günlerde Burgazada ve Sait Faik üzerinden aynı duyguların bir başkası tarafından da hissediliyor olması çok değerli. Güzel yorumlarınız için çok teşekkürler.
      Görüşmek üzere…

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Son yazılar: Fotoğraf

Dünyayı Kim Kurtaracak?

Bu yazı, İFSAK Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Grubu’ndan Zeynep Yılmazoğlu   https://instagram.com/zeynepyilmazoglu  tarafından yayına hazırlanmıştır. . . .…

Bir Zamanlar Anadolu’da…

Fotoğrafçının Doğuşu Bir zamanlar gençtik. Nedensiz bir evrensellik peşindeydik. Batı ne yapıyorsa biz de onu yapmak…

Oedipus Kompleksi ve Fotoğraf

Okuyucu, edebi bir metinde anlatılanları kendi bilgisi, düşünce ve hayal dünyası, kültürü ve çevresel şartları içinde…

Vietnam’dan Portreler

Geçen yaz Başkent Hanoi’den Sapa’ya kadar Vietnam’ın kuzeyine yaptığımız yolculuk fotoğraf açısından tam bir şölendi. Bu…