Portfolyo: Sokaktan Fotoğraflar

/

2014 yılında, bir dernek kursuyla geç denebilecek bir yaşta fotoğrafa başladım. İlk günlerde, herkes gibi çevredekilerin ve ülkedeki fotoğrafçıların neler çektiğine bakarak yol almaya çalışıyordum. İlk günlerin açlığı ve sürekli bir arayışla pek çok site ve fotoğrafçıyı takip etmeye başladım. Dergiler, dernek sayfaları, İFSAK, ajanslar, Magnum, Lensculture, Worldpress, Foam derken sokak fotoğrafçılığına yeni bir soluk getiren in-public.com’u buldum.

2000 yılında kurulan ve pek çok fotoğrafçıyı barındıran sitenin “Masters” listesinde Joel Meyerowitz, Richard Kalvar, Vivian Maier, Christophe Agou gibi ustalar örnek gösteriliyordu. Siegfried Hansen, Matt Stuart, Maciej Dakowicz, David Solomons, Paul Russell, Nick Turpin gibi isimler o zamanlar etkisinde kaldığım ve taklit etmeye çalıştığım fotoğrafçılar oldu. İşte bu fotoğrafların hemen hepsi o günlerde çektiğim sokak fotoğraflarım.

Sokak fotoğrafçılığının ne olduğu sorusuna verilecek bir yanıtım yok, kendi adıma çekmeye değer bir sahne gördüğümde deklanşöre basıyorum. 

Sahnelenmiş ve bilgisayar ortamında değiştirilmiş bir fotoğrafın 2018 yılında yayınlanması in-public.com’da fotoğrafçılarını ikiye böldü ve site yeni fotoğraf yayınlamayı durdurdu. David Solomons ve diğer fotoğrafçılar şimdi UPphotographers.com sitesinde yollarına devam ediyor. Söylediklerine göre sokak fotoğrafçılığını daha geniş ve daha az dogmatik ele aldıkları bir tarz belirlemişler. Listelerinde eski ve yeni 27 fotoğrafçı var. Matt Stuart ise Magnum’a kabul edildi. 

In-public.com şimdilerde yeniden yayına başladı ve Nick Turpin liderliğinde “geleneksel” anlayışa göre devam ediyorlar. Sitede sokak fotoğrafçılığı şöyle tanımlanıyor: 

Sahnelenmeden veya manipüle edilmeden kamusal alanda samimi bir şekilde üretilen fotoğrafın belgesel bir şekli. 

***************************

İFSAK, kurulduğu günden itibaren tüm fotoğraf meraklılarının ürettiği etkili fotoğrafları, çarpıcı sergileri daha çok insana ulaştırmak için çabalamıştır. Sergiler, fotoğraf gösterileri, fotoğraf günleri, uluslararası yarışmalar bu çabaların sonuçları olarak ortaya çıkmıştır.

60. yılında İFSAK, bu çabalara bir halka daha ekliyor: Akılda kalan fotoğraflardan oluşturduğunuz güçlü portfolyolarınızı, daha çok fotoğraf meraklısına ulaştırmanız için, İFSAK Blog’un sayfalarını sizlere açıyoruz.

Yayınlanmasını istediğiniz portfolyolarınızı ifsakblog@gmail.com adresine (ziplenmiş halde) gönderebilirsiniz (Diğer koşullar için tıklayınız). Böylece fotoğraflarınız dijital olarak daha fazla fotoğraf meraklısına ulaşabilecektir.

60 yıldır olduğu gibi, bugün de Beraber Üretelim, Beraber Paylaşalım!

Bülent Tüccar, 1977 Denizli doğumlu. 2002'de Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Bölümününden mezun oldu. Özel sektörde çalışıyor. 2014 yılında DEFSAD'da üye olarak başladığı fotoğraf hayatını yönetici olarak sürdürüyor. 2017'de Anadolu Üniversitesi Fotoğrafçılık ve Kameramanlık bölümünü bitirdi. Fotoğraf ve fotoğraf literatürüne olan ilgisiyle eğitim sunumları ve çeviriler hazırlıyor. Çeşitli karma sergilere ve atölyelere katıldı. Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonunun desteklediği "Memleketimden Görsel Hikayeler" projesi için üç hikaye serisi hazırladı. 2020 yılında, Covid-19 üzerine ortaklaşa bir editöryal fotoğraf çalışması olan Korona Günlerinde Fotoğraf çalışmasının teknik ekibinde yer aldı. Halen Denizli'de yaşıyor.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Son yazılar: Fotoğraf

Kara Kedi ve Ünlü Besteci

Çağdaş müziğin oluşumunda dünyaca ünlü birçok bestecinin rolü vardır. İşte bunlardan biri de çizgi dışı yapıtlarıyla…

Barbaros Kadınları Projesi

Bu yazı, İFSAK Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Grubu’ndan Didem Nuhoğlu Utar tarafından hazırlanmıştır. . . . .…

Büyülü Gerçeklik

20. yüzyıla yaklaşırken sanatçılar rönesans dönemine kıyasla, dünyayı olduğu gibi değil, içsel duygularını ve fantezilerini gerçeklikten…

Banktaki Yalnız Adam

Yazarların en büyük düşüdür, Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanmak. Ya da başka bir deyişle, İsveç’in verdiği dinamiti…