Suret ve Siret- Suzan Bayazıt

İzleyiciler olarak aile ve buluntu fotoğraflarda gördüğümüz kişilere ve dönemi hatırlatıcı objelere bakarak hafızamızda bir suret görürüz ve oradan da kendimize göre bir siret çıkarmaya çalışırız. 

19 yüzyılda patriarkal söylemler ile eril dilin dışında kalanlar, dilsiz, nesnel, şeffaf ve görünmez oldular. Sevgi ve aşkın yüzyıllardır kelime anlamı değişmesede kamusal alanda hegemonik bir tarzda tanımlandı. İnsanın hayatı, doğum ve ölüm arasında hızla akıp giderken, sevginin tanımı nedir diye sorguladım. 20 yüzyıl başlarında zamanın hızla akmadığı devirlerden buluntu ve aile albümlerinden çözümleyerek sevgiyi tanımlamak istedim. Fotoğraf makinem dışında, 1967 Paximat Slide Projektörünü de kullandım. Diğer malzemeler ise Aby Warburg’un görsel hafıza atlası çalışmasından ilham alarak, buluntu kart, foto, pul, para, bilet, madalya ile yıllardır kendi görsel hafızamdaki Kadın Tarihi Atlası çalışmalarım için hazırladığım koleksiyondan.

SUZANBAYAZIT-1
SUZANBAYAZIT-2
SUZANBAYAZIT-3
SUZANBAYAZIT-4
SUZANBAYAZIT-5
SUZANBAYAZIT-6
SUZANBAYAZIT-7
SUZANBAYAZIT-8
SUZANBAYAZIT-9
SUZANBAYAZIT-10

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Son yazılar: Fotoğraf

Foto İntelijansiya

Yeni bir kitap, yeni bir heyecana vesile olur ve moral değerleri yükseltir kuşkusuz. Entelektüel ortam, yeni…

Bir Disiplin Olarak Fotoğraf

Kendi Kendine Fotoğraf Fotoğraf bir disiplindir. Yapısında estetik kadar ciddi oranlarda matematik de barındırır. Fotoğraf, kendi…

Instant Fotoğraf

Bu fotoğrafçılık türü 1937’de Edwin H. Land tarafından bulunan Polaroid marka fotoğraf makineleri ile başlamıştır. Kızının…

Yeniden Doğuş

İFSAK Blog’taki en son yazımı  https://www.ifsakblog.org/bir-haz-da-olsa/tam bir yıl önce yazmışım. Hatırlarsınız Özcan Yurdalan hocamın önderliğinde Antakya…