Fotoğraf: Cem Kıvırcık

Yeni Sony a9III ve FE 300mm F2.8 GM OSS Lens Antalya’da Tanıtıldı

/

Uzun bir süredir beklenen ve Sony’nin 400mm ve 600mm prime süper telefoto lens setini tamamlayan FE 300mm F2.8 GM OSS lensi ile yeni kamerası Sony a9III, Antalya’da yapılan uluslararası lansmanda tanıtıldı. Spor, aksiyon ve vahşi yaşam fotoğrafçıları bu gövde ve lensle yaratıcılıklarına sınır tanımayacaklar.

Sony yüksek aksiyon, spor ve vahşi yaşam fotoğrafçıları için yüksek kare hızı sunan a9 serisi aynasız sistem kameralarının en son sürümü olan Sony a9III’ün dünya lansmanını ülkemizde, Antalya’da gerçekleştirdi. Birçok ülkeden gazeteci ve yayıncıların davet edildiği bu etkinliğe katılanlar arasında ben de yer aldım. Öncelikle bu mükemmel organizasyon için Sony yetkililerine tekrar teşekkür ederim. Etkinlik sırasında sohbet etme fırsatı bulduğum diğer gazeteci ve yayıncılar da son derece mutluydular. Elbette bu memnuniyetin önemli bir payı da Antalya’daki tesislerin mükemmelliğiydi. Bu tür dünya lansmanlarının ülkemizde yapılmasında Sony’nin diğer markalara da örnek olacağı inancındayım.

Sony FE 300 mm f/2.8 GM OSS ile tanışıyoruz

Sony yetkililerinin Sony Alpha kameralarının geçmişi ve teknolojik gelişimi üzerine bilgilendirici sunumlarından sonra Sony FE 300 mm f/2.8 GM OSS üzerindeki örtü kalktı ve gözlerime inanamadım. Üzerindeki parasoleye rağmen oldukça küçük görünüyordu. Ağırlığının yalnızca 1470 gr. (tripod yuvası hariç) olduğu söylenince şaşkınlığım bir kat daha arttı. 1988 yılında maçlarda fotoğraf çekmek için kullandığım 300 f/2.8 lensin ağırlığının yaklaşık 2600 gr olduğunu hatırladım bir an. Sony yetkilileri bu lensin emsalleri arasında en küçük ve en hafif olduğunu iddia ediyorlardı ve gayet de haklıydılar.

Açıkçası Sony, birkaç yıldır aynasız kameraları için 300 mm f/2.8 geliştiriyor dedikodularını duyuyorduk. Hemen bu yılın başında da Sony 300 mm konusunda bir de duyuru yapmıştı. Ancak 2018 yılında süper telefoto prime lens kategorisinde Sony FE 400mm f/2.8 GM OSS ve hemen bir yıl sonrasında 2019’da Sony FE 600mm f/4 GM OSS ürünlerini duyuran şirket aslında bu kategoride temel sayılabilecek 300 mm için neden bu kadar beklemişti? Ben de Sony yetkililerine bu soruyu sordum. Yanıtları kısaca “Mükemmelleştirebilmek vakit aldı. Bu konuda çok çalıştık, aceleye getirmedik.” şeklinde oldu. Yeni lensin duyurulduğu andan itibaren olumlu yorumlar aldığını belirten Sony Avrupa IP&S Pazarlama Başkanı Yann Salmon Legagneur, dünyanın dört bir yanındaki fotoğrafçıların lensin ticarileşmesini dört gözle beklediklerinin altını özellikle çizdi.

Sony FE 300 mm f/2.8 GM OSS özellikleri

Sony 300 mm f/2.8 GM OSS lensin bu denli küçük ve hafif olmasının fotoğrafçıyı yormaması dışındaki en önemli avantajlarından biri de dilediğinizde monopodsuz, doğrudan elde kullanabiliyor olması. Özellikle pan çekimlerinde lensi elinizde yatay pozisyonda çevirebilmeniz monopod üzerinde olmasından çok daha kolay gerçekleşiyor ve çok daha geniş bir açıyı elinizle kontrol edebiliyorsunuz. Elbette denge faktörü de çok önemli. Lensin ağır olmasından ötürü kamera gövdesinin öne eğilimi söz konusu olacağından, Sony yetkilileri lenslerinin ağırlık noktasının çok iyi hesaplandığını ve dengesinin mükemmel olduğunu söylüyorlar. Gövdeye takılı batarya gribi ile birlikte de kullanıldığında lensin öne düşmediği ve fotoğrafçının bileğini yormadığına dikkat çekiyorlar.

Çözünürlüğü ve kontrastı görüntü kenarlarına kadar koruyan objektif, daha esnek kırpma ve düzenleme olanağı sağlıyor. Üç Süper ED (Ekstra Düşük Dağılım) cam öğesi ve bir ED cam ögesi içeren yenilikçi optik tasarım, renk sapmalarını bastırmak ve tüm çerçeve boyunca yüksek çözünürlükle birlikte kontrast elde etme imkânı sunuyor.

G Master tasarımının ayırt edici özelliği olan kremsi bokeh, lensin 300 mm odak uzaklığını ve F2,8 maksimum diyafram açıklığını ideal bir şekilde tamamlarken aynı zamanda nesneleri arka plandan öne çıkarmak için dar alan derinliğinin kullanılmasını sağlıyor. Bokeh kalitesini optimize etmek amacıyla üretim sırasında ayrı ayrı kalibre edilen objektifler, 11 bıçaklı dairesel diyafram mekanizmasıyla pürüzsüz top bokehine katkıda bulunuyor.

En yeni iki XD (aşırı dinamik) Lineer Motor ve kontrol algoritmalarının kombinasyonu eşliğinde yüksek hızlı, yüksek hassasiyetli ve düşük titreşimli AF performansı sağlayan G Master™ FE 300mm F2,8 GM OSS, eş zamanlı olarak duyurulan Sony α9 III ile birleştirildiğinde, saniyede 120 kareye kadar AF/AE takibi ile yüksek hızlı sürekli çekim imkânı tanıyor.

Spor müsabakaları, hayvanlar ve çeşitli etkinliklerde olduğu gibi öznenin hızlı ve düzensiz hareket ettiği sahneleri yakalarken anlık fırsatları kaçırmıyor. Aynı zamanda ayrı olarak satılan telekonvertörü takıldığında yüksek AF performansı ile kullanıcısına en net cevabı sunuyor.

…Ve Sony Alpha a9III sahneye çıkıyor

Elbette bu özelliklere sahip bir lensi öyle bir gövdeye takmak gerekirdi ki tam manasıyla hakkını versin. Lensi deneyimlemek üzere Antalya’da kaldığımız otele çok yakın mesafede bulunan Gloria Sports Arena’ya doğru yola çıktık. Sadece bu mekân için bile sayfalar dolusu yazılabilir. Üst düzey sporcuların kamp yapabildiği bu tesisle bu ülkenin insanı olarak gurur duydum. Özellikle yurtdışından gelen gazeteci ve yayıncıların yüzündeki ifadeyi görmek beni çok mutlu etti. Yaklaşık 50 farklı spor dalında tesislerde antrenman yapmak ve müsabakalara hazırlanmak için tüm altyapı inanılmaz bir konfor ve profesyonellikle sunuluyor. Geleceğin sporları, dünya ve olimpiyat şampiyonları buralarda yetişiyor.

Fotoğraf: Cem Kıvırcık

Burada hazırlanan sette önce Reuters adına çalışan ödüllü spor fotoğrafçısı Aleksandra Szimigiel ile tanıştık. Aleksandra’nın hızlı bir sunumundan sonra sıra hocaları Haluk Güven’in denetiminde kamp çalışmaları yapan genç atletler Rabia Ceren Çatay ve Zeynep Erkal’ın uzun atlama, engelli koşu ve yüksek atlama fotoğraflarını çekmeye koyulduk. Bu vesileyle hem hocamıza hem de sporcularımıza bir kez daha teşekkür ediyorum. Allah nazarlardan saklasın. Tabii elde 300 mm olunca uzun atlama fotoğraflarını çekmek için mesafe çok da yeterli olmuyor. Bu sette Sony 70-200 mm f/2.8 GMII OSS kullananlar biraz daha şanslıydı. Aleksandra, a9III’ün sınırsız flaş senkronizasyonu özelliğini (Sony a9III ile tüm enstantane hızlarında sekronize flaş kullanabiliyorsunuz) deneyimlemek için özel bir set hazırlamıştı ama o mesafede daha geniş açı sunan bir lense ihtiyaç vardı. Ben de biraz daha uzak açılardan 300 mm’in tadını çıkartmaya çalıştım…

Fotoğraf: Cem Kıvırcık

Bir sonraki durakta lensleri değiştirme fırsatı bulduk ve kişisel olarak da kullanmaya aşina olduğum Sony 24-70 mm f/2.8 GMII lensi kaptım bu kez. Bu sette de spor fotoğrafçısı Diego Gonzalez Souto’nun kısa bir sunumu ve özel ayar önerilerinden sonra ringte antrenman yapan sporcuların fotoğraflarını çektim.

Sony Alpha a9IIIözellikleri

Yeni Sony Alpha a9III’ün en fazla öne çıkan özelliği global shutter sistemine sahip ilk full frame kamera olması diyebilirim. Bugüne kadar yalnızca endüstriyel anlamda kullanılan global shutter sistemi neler sunuyor, rolling shutter ile arasında ne gibi farklar var? Hemen herkesin paylaşımlarımdan sonra bana sorduğu bu soruyu şöyle yanıtlayayım:

Rolling shutter modunda, okunan “dalga” sensörden geçerken dizinin farklı çizgileri farklı zamanlarda ortaya çıkar: ilk satır önce ortaya çıkar ve bir okuma süresinden sonra ikinci satır pozlamaya başlar ve bu böyle devam eder. Böylece, her satır okunur ve ardından bir sonraki satır okunabilir. Global shutter sensörüyle karşılaştırıldığında, yapısı daha basit ve düşük maliyetlidir, ancak her çizgi aynı anda pozlanmadığından, yüksek hızlı hareket eden nesneleri yakalarken bozulmaya neden olur.

Global deklanşör modunda, sensördeki her piksel pozlamayı aynı anda başlatır ve bitirir, bu nedenle büyük miktarda belleğe ihtiyaç vardır, pozlama sona erdikten sonra tüm görüntü bellekte saklanabilir ve kademeli olarak okunabilir. Sensörün üretim süreci nispeten karmaşıktır ve fiyatı nispeten pahalıdır, ancak avantajı, yüksek hızlı hareket eden nesneleri bozulma olmadan yakalayabilmesi ve uygulamanın daha kapsamlı olmasıdır.

a9 III artık görüntü alanının yaklaşık %95,6’sını kapsayan yüksek yoğunluklu odak düzlemli aşamalı algılamalı AF sisteminde 759 aşama algılama noktasına sahip. Görüntü sensöründen okunan büyük miktarda veri, gelişmiş BIONZ XR işleme motoruyla yüksek hızda işlenirken, optimize edilmiş algoritmalar yüksek doğruluk ve yüksek yoğunluk sağlar. Bu Hızlı Hibrit AF sistemi, aşama algılamalı AF’nin hızını ve takip performansını kontrast algılamalı AF’nin hassasiyetiyle birleştirerek hızlı ve/veya düzensiz hareket eden nesnelere hatasız kilitlenir ve bunları takip eder.

Sony a9 III, yeni geliştirilmiş, yaklaşık 24,6MP CMOS görüntü sensör ile en yeni görüntü işleme motoru BIONZ XR® ile birleştirilmiş dahili bir bellek ile donatılmıştır. Aynı zamanda, yeni a9 III, yüksek yoğunluklu odak düzlemi faz algılamalı AF ile donatılmıştır. İçindeki özel AI işleme birimi, Gerçek Zamanlı Tanıma AF özelliğini kullanarak çok çeşitli özneleri yüksek hassasiyetle tanıyor. 120 fps’ye kadar yüksek hız performansını son derece hassas özne tanıma performansıyla birleştirerek, çıplak gözle görülemeyen belirleyici sahneleri ve anları kolayca fotoğraflamayı mümkün kılıyor. a9 III’ün içindeki AI işlem birimi, doğru özne formu ve hareket tanıma özelliğiyle videoların yanı sıra fotoğrafları da destekleyerek, Gerçek Zamanlı Tanıma AF ve Gerçek Zamanlı İzleme sayesinde insan gözünü tanıma performansında önemli bir gelişme sağlarken, belirli bir kişinin gözlerini otomatik olarak tanır, izler ve odağa alır. a9 III, yüksek kaliteli görüntü işlemeye olanak tanıyan 8,0 duraklı optik, 5 eksenli gövde içi görüntü sabitleme özelliğine sahip.

Geleneksel mekanik deklanşörlü görüntü sensörlerinin sınırlamaları, bu deklanşör hızı için geçerli olmayıp, maksimum 1/80000 saniye (sürekli çekim sırasında 1/16000 saniye) deklanşör hızına ulaşarak herhangi bir bozulma olmadan yüksek hızda çekim yapmanıza olanak tanıyor.

a9 III içinde yer alan gecikmeli deklanşör mod seçenekleri sayesinde, kullanıcılar gecikmeli deklanşörü veya kadraj/izleme ekranını önceliklendirebilir. Yeni Ön Çekim işlevi, kullanıcının deklanşöre basmadan önce 1 saniyeye kadar geriye gidip anı kaydetmesini ve çekim sırasında Sürekli Çekim Hızı Artışı sağlarken, gelişmiş seri çekim dayanıklılığı, büyük bir arabellek sayesinde önemli anların güvenilir bir şekilde yakalanmasını sağlıyor; artırılmış genel sistem hızı ise tek bir sürekli 30 fps seri çekimde yaklaşık 390 Kaliteli JPEG görüntü yakalayabiliyor.

Kendisini Babıali yokuşunun tırmanma ayrıcalığını yaşayan son nesil gazetecilerden biri olarak tanımlayan Cem Kıvırcık, mesleğe dönemin efsane gençlik ve müzik dergisi Hey‘de 3 Ağustos 1983 yılında başladı. Çeşitli büyük gazetelerde ve dergi gruplarında yönetici olarak çalıştı ve 1997 yılında Milliyet grubunda Türkiye’nin ilk internet dergisi .net’i yayınladı. Bu süreden sonra teknoloji gazeteciliğine ağırlık verdi ve PCnet, PCTime ve PCMagazine gibi dergilerin Genel Yayın Yönetmenliği görevini yaptı.
Halen aktif gazetecilik yapmakta olan Kıvırcık, MediaMarkt’ın teknoloji blogunu yönetiyor, çeşitli haber sitelerinde köşe yazarlığı, teknoloji danışmanlığı yapıyor ve aynı zamanda Türkiye’nin köklü fotoğraf yayınlarından Photoline dergisinin de Yazı İşleri Müdürü.
Fotoğraf çekmeye küçük yaşlarda başlayan Cem Kıvırcık, 28 Mart 1965’te İstanbul’da doğdu. Beyoğlu Atatürk Erkek Lisesi‘ni bitirdikten sonra, Marmara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu, Gazetecilik ve Halkla İlişkiler bölümünden mezun oldu. Evli ve sigara kullanmıyor. Bilişim Medyası Derneği Başkan Yardımcısı, Magazin Gazetecileri Derneği ve İFSAK üyesi.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Son yazılar: Fotoğraf

Foto İntelijansiya

Yeni bir kitap, yeni bir heyecana vesile olur ve moral değerleri yükseltir kuşkusuz. Entelektüel ortam, yeni…

Bir Disiplin Olarak Fotoğraf

Kendi Kendine Fotoğraf Fotoğraf bir disiplindir. Yapısında estetik kadar ciddi oranlarda matematik de barındırır. Fotoğraf, kendi…

Instant Fotoğraf

Bu fotoğrafçılık türü 1937’de Edwin H. Land tarafından bulunan Polaroid marka fotoğraf makineleri ile başlamıştır. Kızının…

Yeniden Doğuş

İFSAK Blog’taki en son yazımı  https://www.ifsakblog.org/bir-haz-da-olsa/tam bir yıl önce yazmışım. Hatırlarsınız Özcan Yurdalan hocamın önderliğinde Antakya…