Acer C250i İncelemesi

/

Herkese merhaba, yeni bir inceleme yazısı ile karşınızdayım. Bu seferki konuğumuz ACER’in taşınabilir projektörü olan Acer C250i.

Her ne kadar bu bir inceleme yazısı olsa da, temel olarak projektör alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğinden de bahsedeceğim. 

Acer C250i taşınabilir, eğlence ağırlıklı kullanabileceğiniz tarzda bir projeksiyon cihazı olarak tanımlanabilir.

775g ağırlığı ile diğer projeksiyon cihazlarına göre Acer C250i nispeten daha kolay taşınabilir bir cihaz. Kablosuz bağlantı ile görüntü aktarılabilmesi ve dahili pili ile 5 saat boyunca herhangi bir kablo olmadan istediğiniz içerikleri rahatlıkla tüketebilirsiniz. Burada 5 saatlik süre elbette maksimum değer. Parlaklık arttıkça bu değer düşmekte. Ben tüm fonksiyonları tam açarak denediğimde yaklaşık 2-3 saatlik bir kullanıma eriştim. Bir filmi rahatlıkla izleyebilirsiniz, 2-3 tane Netflix dizi bölümü için de yeterli bir süre.

Eğer projeksiyon cihazı alacaksanız sabit mi duracak? yoksa yanınızda taşımayı düşünüyor musunuz? sorularını göz önünde bulundurmakta yarar var. Evin salonuna ya da işyerinize alacağınız bir projeksiyon sabit elektrik ve bağlantı ile kullanılabilirken; Acer C250i gibi taşınabilir projeksiyonlar farklı amaçlar için size esneklik sağlayabilir. 

En sevdiğim özelliği olan kablosuz bağlantısı sorunsuz çalışıyor. Acer C250i’yi kendi Wi/Fi ağınıza bağladıktan sonra bir uygulama kurmadan ekran paylaşma özelliği üstünden telefon ya da tabletinizdeki görüntüleri “perdenize ya da duvarınıza” yansıtabiliyorsunuz. Ayrıca arka kısımda yer alan bağlantı seçenekleri ile Type-C, micro SD (bence çok güzel bir detay) ve HDMI üstünden izleyeceğiniz görüntüleri aktarabiliyorsunuz. Günümüzde içeriğin çoğu mobil cihazlar üstünden tüketildiği için ben genelde ekran paylaşımını açtım. Ancak diğer bağlantı seçenekleri de sorunsuz çalışıyor. Dilerseniz kulaklık girişi de düşünülmüş.

Burada projeksiyona ne bağlayacağınız önem kazanıyor. Çünkü ofiste sunum için kullanacağınız bir ürün için HDMI ya da yeni nesilde Type-C yeterken, eski nesil PC’leri bağlamak için VGA bağlantı seçeneği gerekebilir. Burada seçimi bağlantı sağlayacağınız cihaza göre yapmakta yarar var.

Tasarımı standart projektörlerden farklı olduğu için ister dik isterseniz yatay olarak kullanma şansına sahipsiniz. Otomatik düzeltme fonksiyonu mevcut ve gayet sağlıklı çalışıyor.  Üstünde 2 adet tripod girişi olmasına karşın, tripoda ihtiyaç olmadan dilediğiniz düz yüzeye koyup görüntünün yansıtılacağı açıya göre konumunu değiştirebilirsiniz. Ayrıca kendi taşıma kılıfı da kutu içeriğinden çıktığı için çantanıza atıp istediğiniz yere kolayca taşıyabilirsiniz. 

Kimi projeksiyon cihazlarını tavana asmak gerekirken, kimisi masa üstünde durabilir. Karşısında yer alan perdeye göre konumlandırılabilir ve orada sabit durur. Acer C250i de bu konuda istediğiniz gibi hareket edebilirsiniz. İsterseniz tavana görüntü yansıtın, isterseniz bahçe duvarınıza. 

Bir diğer satın alma kriteri elbette çözünürlük. Günümüz de 4K teknolojilere sahip projeksiyonlar ciddi anlamda yüksek maliyetli. Günlük kullanım için 1080p çözünürlük işinizi görecektir ama benim param var ben 4K Netflix içerikleri tüketiyorum, TV alacağıma projeksiyon cihazı alırım diyorsanız elbette size kalmış.

Acer C250i Full HD dediğimiz 1080p çözünürlüğü bizlere sunmakta. Yaklaşık 3m uzaklıktan 100” (254cm) büyüklükte görüntü üretebilmekte. 300 Lümen parlaklığa sahip projeksiyonun yansıtma kapasitesi genel kullanım için ideal ama çok aydınlık ortamlar için üretilmediğini söylemeliyim. Bu çözünürlük film ya da sosyal medya içerikleri için gayet yeterli. Daha yüksek çözünürlükte olsa elbette güzel olabilirmiş ama bu da fiyata kat be kat yansıyacağı için bence gayet yeterli.

LED yansıtma teknolojisini barındırdığı için izleyeceğimiz görüntüleri daha parlak ve canlı şeklinde yansıtabilirsiniz. Ayrıca portre modu desteklediği için telefonunuz ile instagram hikayelere bakarken, dik konumda bir video izlerken Acer C250i’yi kullanabilirsiniz. Projeksiyon cihazı hem yatay hem de dik konumlandırılabildiği için izleyeceğiniz içeriğe göre siz değişiklik yapabilirsiniz. Ayrıca bluetooth hoparlör özelliği ile sadece görüntüyü değil sesi de bağlayarak kaliteli dinleyebilirsiniz. Ses konusunda elbette bir 5+1 sistem performansı beklemeyin ama standart satın alacağınız bluetooth hoparlör kadar iyi diyebilirim.

İlk açtığınızda hızlıca çıkan fan sesleri sizi yanıltmasın daha sonra normal seyrine dönecek. Ama çok sessiz bir projeksiyon cihazı gibi düşünmeyin. Standart fan sesinin altında ama ultra sessiz de değil.

Kutu içeriğinden bir adet uzaktan kumanda da çıkmakta. Dilerseniz üstünde yer alan tuşlar ile isterseniz uzaktan kumanda ile fonksiyonlarını kontrol edebilirsiniz. Bağlantı menüsü gayet kolay. Açılır açılmaz bağlanmak istediğiniz cihazı seçip ona göre görüntü aktarımı yapabiliyorsunuz. Kablosuz bağlantı harici ben i-pad’i HDMI çevirici ile de bağlayarak denedim ve hiçbir sorun yaşamadım. Malum Apple cihazları bu tarz bağlantılarda sorun çıkartabiliyor ama Acer C250i ile bu şekilde de kullanmak mümkün. Android cihazlarda zaten bir sorun olmayacaktır, Type-C ile bile kolayca bağlayabilirsiniz. Ayrıca Type-C bağlantı ile hem video izlerken hem de telefonlarınızın pillerini de doldurmak mümkün. 

Bizim gibi fotoğraf ya da video çekimi yapanlar için sunum amacı ile yanınızda taşıyabileceğiniz, tatile, kampa ya da farklı bir seyahate giderken yanınıza alabileceğiniz bir projeksiyon cihazı. Vaat ettiği özelikleri ile birçok ihtiyacı karşıladığını söyleyebilirim. Çözünürlüğünün yüksek olması kimi durumda yapacağınız ofis vb. sunumlar içinde işinize yarayacaktır. 

Şunu da belirtiyim çok uygun fiyatlı bir ürün olarak düşünmeyin Acer C250i’yi. Eğer bir projeksiyon cihazı alacaksanız ve evde sabit durması yerine her zaman kullanabileceğim bir ürün olsun derseniz güzel bir tercih yapmış olursunuz. 

Benim gibi bir kullanıcı için hem film, video izlemek hem de sunum ya da ders anlatmak için ideal bir çözüm olduğunu söyleyebilirim. Benzer ihtiyaçları olan kişilere önerebilirim.

Yaklaşık 10 yıldır profesyonel anlamda fotoğraf ile ilgileniyor. Fotoğraf Dergisi yazarı. İFSAK üyesi ve Seminerler ve Atölyeler Biriminde görev aldı. Bahçeşehir Üniversitesi olmak üzere farklı kurumlarda fotoğraf ve video üzerine eğitimler veriyor. Viewsonic Pro Renk Yöneticisi ve Eğitmeni. Kendi sitesi başta olmak üzere ve farklı online platformlarda yazarlık yapıyor.
İFSAK “YALNIZLIK” Projesinde eğitmen yardımcılığı yaptı. İFSAK kapsamında HAYALE-BULANTİS-OKULUMA DOKUNMA proje, kitap ve sergilerinde fotoğrafları yer aldı. İFSAK 55. Yıl kitabında fotoğrafları yer aldı.
İFSAK da Lightroom Mobile CC ve Adobe Premiere Pro CC Eğitimleri vermekte.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Son yazılar: Fotoğraf

Levend Kılıç Anısına

Genel olarak sanat dünyasına ve özelde fotoğraf dünyasına baktığımız zaman hem  kitap,  hem de dergi yayını…

Feminizim Nasıl Görünür:

Bu yazı, İFSAK Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Grubu’ndan Ahu İncekaralar  https://www.instagram.com/ahuincekaralar/  tarafından shutterstock.com  https://www.shutterstock.com/blog/history-of-feminism-photos  adresinden Türkçeleştirilmiştir. .…

Foto İntelijansiya

Yeni bir kitap, yeni bir heyecana vesile olur ve moral değerleri yükseltir kuşkusuz. Entelektüel ortam, yeni…

Bir Disiplin Olarak Fotoğraf

Kendi Kendine Fotoğraf Fotoğraf bir disiplindir. Yapısında estetik kadar ciddi oranlarda matematik de barındırır. Fotoğraf, kendi…