Ayın Kısa Filmi (Eylül): Giderayak

//

Yayın ekibi olarak İFSAK Blog’da kısa film gösterimlerine de yer vermek istedik. Bu amaçla Ayın Kısa Filmi Bölümü‘nü hazırladık. Bu sayfalarda, her ay farklı bir yönetmenin bir kısa filmini bulacaksınız. 

Eylül Ayının Kısa Filmi: Giderayak

Filmin Künyesi
GİDERAYAK/ PARTING SHOT (2018)
Kurmaca, 10 dakika 30 saniye

Yönetmen: Özgür Cem Aksoy
Yapımcı: Özgür Cem Aksoy
Senarist: Özgür Cem Aksoy
Görüntü Yönetmeni: Muratcan Gökçe
Sanat Yönetmeni: Alper Dürer
Işık: Önder İlengir
Kurgu: Murat Sağlam
Oyuncular: Murat Sağlam, Mustafa Cengiz, Cengiz Samsun, Deniz Gerede

Konusu: Sıradan bir Türk cenazesinde bir olay yaşanır. Cemaatten biri kürekle merhuma toprak atarken fark etmeden mezara telefonunu da düşürür. Telefonunu düşürdüğünü fark edince defini durdurur ve telefonunu geri almak ister.

Özgür Cem’den ‘Giderayak’ hakkında;

Baron de Tott, 1770 yılında padişahın emri ile döktürmüş olduğu topları Kağıthane’de tanıtırken halk toplarda “domuz kılının” kullandığını öğreniyor. Bu durum o zamanın koşullarında kimsenin hoşuna gitmiyor. Baron’un top fırçalarının domuz kılından yapılmış olduğunu söylemesi top atışlarını seyretmek için gelmiş olan halkın arasında galeyan yaratıyor ve halk ‘Allah bizi korusun’ diye haykırmaya başlıyor. 

Baron de Tott, bu çıkmazdan camileri boyayan bir badanacı bularak kurtuluyor. Camiler boyanırken de domuz kılından olan fırçaların kullanıldığını badanacıya halkın huzurunda onaylatıyor. Halk “Allaha şükür” diye bağırarak sakinleşiyor.

Türkiye toplumu yapısı ve kökleri itibari ile geleneksel bir toplumdur. “Giderayak” filmini senaryolaştırırken çıkış noktam geleneksel toplumların değişime karşı verdiği refleks oldu.

Bir cenazede meydana gelen absürt bir olay, imam ve cemaatin de olaya müdahil olmasıyla karışıyor ve rasyonel aklın kısa zamanda çözebileceği bir problem, giderek daha karmaşık bir hal alıp garipleşiyor.

Ödül ve Seçkiler;

  • 25. Adana Film Festivali, Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması, Jüri Özel Ödülü. 2018
  • 5. Uşak Kanatlı Denizatı Kısa Film Festivali, Ulusal Kısa Film Yarışması, En İyi Senaryo Ödülü. 2018
  • 9. Sinepark Kısa Film Festivali, Jüri Özel Ödülü. 2019
  • 11. Rotary Kısa Film Festivali, Kurmaca Kategorisi, İkincilik Ödülü. 2019
  • 40. İFSAK Ulusal Kısa Film ve Belgesel Yarışması, Kurmaca Dalı, Üçüncülük Ödülü. 2020

  • 4. Marmaris Kısa Film Festivali, Kurmaca Dalı, Gösterim Seçkisi. 2018
  • 19. İzmir Kısa Film Festivali, Ulusal Panorama Bölümü, Gösterim Seçkisi. 2018
  • 12. SineMardin Uluslararası Mardin Film Festivali, Kısa Kurmaca Seçkisi. 2018
  • 1. Aladağ Doğa ve Sanat Festivali, Kısa Film Yarışması, Gösterim Seçkisi. 2018
  • 38. İstanbul Film Festivali, Ulusal Kısa Film Yarışması, Finalist. 2019
  • 30. Ankara Film Festivali, Kısa Film Yarışması, Finalist. 2019
  • 41. Clermont Ferrand Uluslararası Kısa Film Festivali, Film Market, Türkiye’den Kısalar, Hazarfen Film Galeri Seçkisi. 2019
  • 9. Okan Üniversitesi, Kısa Film Festivali, Kurmaca Dalı, Finalist. 2019

Editör notu: Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak Giderayak kısa filmini seyredebilirsiniz. Filmi tam ekran seyretmek için sağ alttaki ikona tıklamayı unutmayın, iyi seyirler.

Özgür Cem Aksoy hakkında;

Özgür Cem Aksoy, 1986 yılında Sakarya’da doğdu. Lisans eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Canlandırma Filmi Tasarım ve Yönetimi bölümünde tamamladı.  Bugüne kadar yönetmenliğini yaptığı iki kısa film var. Kısa filmler çekmeye devam ediyor.

Filmografi: 

  • Giderayak (Parting Shot) – 2018
  • Maide (The Table Spread) – 2017

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.

Son yazılar: Ayın Kısa Filmi