Ayın Kısa Filmi (Mayıs) : Tercih Formu

//

Yayın ekibi olarak İFSAK Blog’da kısa film gösterimlerine de yer vermek istedik. Bu amaçla Ayın Kısa Filmi Bölümü‘nü hazırladık. Bu sayfalarda, her ay farklı bir yönetmenin bir kısa filmini bulacaksınız. 

Ayın Kısa Filmi (Mayıs): Tercih Formu

Yönetmen: Alkım Özmen
Yapımcı: Başak Yoldan – Alkım Özmen
Senaryo: Alkım Özmen
Görüntü Yönetmeni: Altan Bal
Müzik: Babra Bubrik
Kurgu: Cengiz Güleryüz – Alkım Özmen
Oyuncular: Barış Hacıhan – Berrin Arısoy – Murat Kılıç – İpek Türktan Kaynak – Cansu Demirci – Uğur Arslanoğlu

Süre: 17 dakika
Orijinal Dil: Türkçe
Altyazı: İngilizce

Filmin Konusu:Üniversite bölüm tercihiyle ilgili önemli bir tercihin eşiğindeki genç bir adam, kendisinden beklenenlerle yapmak istedikleri arasında sıkışmıştır.

Ödüller – Seçkiler:

JCI İstanbul Crossroads Uluslararası Kısa Film Festivali, Yarışma Filmi. 2014

Atıf Yılmaz Kısa Film Yarışması, Finalist. 2014

Ayvalık Film Festivali, Kurmaca Panorama Bölümü, Gösterim. 2014

Chelsea Film Festival, Yarışma Bölümü, 2014

Schlingel International Filmfestival Für Kinder und Junges Publikum, 2014

Cinefest Miskolc International Film Festival, 2014

Alkım Özmen’den “Tercih Formu” Hakkında;

On yıl… ‘Tercih Formu’ isimli kısa filmimi yapalı on yıl olmuş. Şu an bu filmim hem bana ait hem de sanki başka bir sinemacı tarafından yazılıp, yönetilmiş gibi.

Filmin ana kahramanı olan Gökşin, İstanbul’da ailesi ile yaşayan on dokuz yaşındaki genç bir delikanlıdır. İlk sene girdiği üniversite sınavında başarısız olmuştur. İkinci sene elinden gelenin en iyisini yaparak, fen-matematik puanında yüzde ikilik dilime girmiştir. Gökşin, bu puanı alabilmek için birçok fedakârlık yapmış ve derslerine daha da odaklanmak için çok sevdiği kız arkadaşından bile ayrılmıştır. Bu Gökşin’in son şansıdır. Artık ‘bir yeri’ kazanması gerekmektedir. Ama üniversite sınavı puanlarının açıklandığı gün Gökşin, önemli bir gerçekle yüz yüze gelir. Gökşin’in hayatta ne olmak istediğine yine ‘kendisinin’ karar vermesi gerekmektedir.

Bu filmi yaparken sanırım aklımdan geçen soru şöyle bir şeydi; ‘kendilik bilinci henüz gelişmemiş bir genç, kendisiyle ilgili en önemli konulardan birisi olan meslek tercihi konusunda nasıl karar verebilir?’ O güne kadar hep kendisinden beklenenleri gerçekleştiren bu genç insan, kendisi için doğru olanı nasıl tercih eder? Aklımda bu sorularla Tercih Formu’nu yapmak için yola çıktığımda, Sinema-TV bölümünden mezun olalı dokuz sene olmuştu ve bu seneleri film setlerinde yönetmen yardımcılığı yaparak geçirmiştim. Çok şey görüp, geçirmiştim ve artık kendi filmlerimi yapmak için aceleyle karışık tarifsiz bir istek hissediyordum. İşte böyle bir ruh haliyle girmiştim bu projeye. Sevgili yapımcım Başak Yoldan ve görüntü yönetmenim Altan Bal’la kolları sıvayıp, hemen girişmiştik bu filme. Her kısa filmde olduğu gibi elimizdeki tüm imkanları seferber etmiştik… Profesyonelliğe adım attıktan sonraki ilk göz ağrım diyebilirim bu film için. Bugünden baktığımda ise; film yapmanın zorluklarını, çelişkilerini ve pişmanlıklarını yeniden hatırladığım proje bu filmdir.

Bundan on yıl sonra, sene iki bin otuz ikide en son yaptığım kısa filmim ‘Gece Babamızı Ararken’ ile ilgili bir yazı yazmam gerekir mi bunu tabii ki bilmiyorum ama, bana bu filmi tekrardan gün ışığına çıkartma fırsatı verdiği için İFSAK Blog’a çok teşekkür ederim. İyi seyirler.

Alkım Özmen hakkında;

İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema-TV bölümü yüksek lisans programından mezun olduktan sonra, belgeseller ve kısa filmler yazıp, yönetti. ‘Bir İş Görüşmesi Hikayesi’ ve ‘Gece Babamızı Ararken’ isimli kısa filmleri birçok ulusal ve uluslararası festivalde gösterildi, ödüller kazandı. Yönetmenlik çalışmalarının yanında yüz bölümün üzerinde dizi filmde ve on beş sinema filminde yönetmen yardımcılığı yaptı. Bu filmlerden birisi de Cannes Film Festivali’nde Büyük Jüri Ödülünü Kazanan “Bir Zamanlar Anadolu’da”filmidir. Berlinale Talents katılımcısıdır. Ayrıca Meditalents ve Sources2 gibi uluslararası senaryo geliştirme atölyelerine katılmıştır. Film çalışmaları devam etmektedir.

Filmografi

  • Gece Babamızı Ararken(Kurmaca, 2022, 19 dakika)
  • Bir İş Görüşmesi Hikayesi (Kurmaca, 2017, 15 dakika)
  • Tercih Formu(Kurmaca, 2014, 17 dakika)
  • Kuştepe Şans Park(Belgesel, 2006, 16 dakika)
  • The Fun of Raki(Belgesel, 2006, 3 dakika)
  • Breaking The Rules (Kurmaca, 2004, 3 dakika)
  • Bekle…(Kurmaca, 2003, 7 dakika)
  • Değişimin Figüranları(Belgesel, 2002, 23 dakika)

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Son yazılar: Ayın Kısa Filmi