FIAP

FIAP nedir, nasıl FIAP onaylı yarışma düzenlenir, nasıl FIAP unvanı alınır?

/

FIAP, Fédération Internationale de l’Art Photographique’in (Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu)   kısa adıdır. FIAP, UNESCO tarafından tanınan bir kuruluştur. 1950 yılında İsviçre’nin Bern şehrinde kurulan, şu anda merkezi Lüksemburg’da olan FIAP, 103 ülkedeki üyeleri ile dünyadaki en büyük fotoğraf federasyonudur. Ülkelerin Fotoğraf Federasyonları (OM), FIAP’a üye olurlar. Bu federasyonların üyesi fotoğraf dernekleri de böylece FIAP üyesi olmuş olurlar. Ayrıca bölgesel (IRFIAP) ve yerel (ILFIAP) dernekler de FIAP üyesi olabilirler. Ülkemizdeki Türkiye Fotoğraf Sanatları Federasyonu (TFSF) de FIAP üyesidir. FIAP’a üye federasyonlar, atadıkları bir temsilci (Liaison Officer – LO) aracılığıyla FIAP ile olan ilişkilerini yürütürler. FIAP Temsilcisi, o ülkedeki FIAP onaylı yarışma başvurularını inceler ve onaylayıp, FIAP’a gönderir, FIAP Fotoğrafçı Kartı ve FIAP unvanları alınmasını yönetir

FIAP Onaylı Fotoğraf Yarışmaları

Dernekler veya kurumlar, düzenledikleri fotoğraf yarışmaları uluslararası tanınır olsun istiyorlarsa, TFSF onayından sonra FIAP onayına başvururlar. FIAP onayı alan yarışmalar FIAP sitesinde duyurulur. Bu yarışmalara katılıp madalya veya kabul (acceptance) alanlar, bunlarla FIAP unvanı almak için başvurabilirler. Bir yarışmaya FIAP onayı (patronage) almanın kuralları FIAP’ın 018/2017 yönergesi ile belirlenmiştir. FIAP onayı alan yarışmaların jüri değerlendirmeleri sırasında TFSF’nin atadığı bir gözlemci de hazır bulunur. FIAP onaylı yarışmaların sonunda, madalya alanların fotoğraflarının bulunduğu bir sergi açmak ve basılı veya internet üzerinde yayınlanacak pdf formatında bir katalog basmak zorunludur.

FIAP Fotoğrafçı Kartı (Life Card)

FIAP unvanı için başvurmanın ön koşulu, FIAP Fotoğrafçı Kartı (Life Card) sahibi olmaktır. Life Card almak için FIAP’a doğrudan başvurulabilir ( FIAP ). Ancak ülkemizde PayPal ile ödeme imkânı bulunmadığından, federasyonumuzun FIAP ile yaptığı özel bir anlaşma sayesinde, yılda iki kere (Şubat ve Ağustos aylarının ilk yarısında) FIAP Fotoğrafçı Kartı almak isteyenler TFSF’ye başvurabilirler. Bununla ilgili bilgi için: TFSF

FIAP unvanları

FIAP onaylı yarışmalara girip, madalya, mansiyon veya kabul (acceptance) alanlar, bunları kullanarak FIAP unvanı almak için başvurabilirler. FIAP unvan başvuruları yılda bir kere, Ekim ayının ilk yarısında TFSF sitesi üzerinden ( TFSF ) yapılmaktadır. İstenen şartları sağlayan fotoğrafçılara FIAP’ın verdiği ilk unvan AFIAP’tır. A harfi, Artist – Sanatçı anlamına gelmektedir. Böylece, dünyanın en büyük fotoğraf organizasyonu tarafından AFIAP unvanı alanın fotoğraf sanatçılığı belgelenmiş olur. AFIAP unvanını almış olanlar, yukardaki linkteki yazılarda belirlenen gerekli şartları sağlarlarsa, bir sene sonra EFIAP (Excellence of FIAP) unvanı almak için başvurabilirler. Unvan alımı burada sona ermiyor, her sene bir üst dereceye geçilebilecek şekilde sırasıyla başka EFIAP unvanları da var.  

Bu sırayla giden unvanların dışında, MFIAP (Master of FIAP), ESFIAP ve HonEFIAP unvanları vardır.

FIAP NEWS Dergileri

FIAP, 6 ayda bir pdf formatında FIAP NEWS adında bir dergi yayınlar. Bu dergilere TFSF adresinden ulaşılabilir.

1954 yılında İstanbul’da doğdu. Galatasaray Lisesini ve İTÜ Elektrik Fakültesini bitirdi.
1980’li yıllarda bilgisayar işine girdi. Ortağı ve yöneticisi olduğu şirket Avrupa’nın en büyük bilgisayar parçaları dağıtım şirketi oldu ve Amerikalılara satıldı. Aynı ortaklarla bir plastik fabrikası kurdu. Bu fabrikayı da bir Avrupa şirketine sattıktan sonra kendini emekliye ayırdı ve en sevdiği üç hobisine döndü: seyahat, yemek tadımı ve fotoğraf.
Çeşitli fotoğraf projelerinin ve karma sergilerin dışında ‘Afrika’dan’ ve ‘Taiwan Sokak Yemekleri’ kişisel sergilerini açtı. 3 arkadaşı ile beraber Paris’te NU:Vision sergisini açtı. Dans Eden Kuzey Işıkları, Nepal, 2011 İstanbul Caz Festivali ve Şehirde Caz Var fotoğraf gösterilerini hazırlayarak sundu.
2013-2015 ve 2019-2021 dönemlerinde İFSAK Yönetim Kurulunda Yurtdışı İlişkilerden Sorumlu Yedek Üye olarak görev aldı. İFSAK’ı PSA’ya üye yaptı. 2015’te senelerdir yapılmayan FIAP onaylı İFSAK Uluslararası Fotoğraf Yarışmasının yapılmasına katkıda bulundu ve Salon Başkanlığını yaptı. TFSF, FIAP ve PSA onaylı 2019 Uluslararası Fotoğraf Yarışmasını hazırladı ve Salon Başkanlığını yaptı.
Yusuf Biton, 2015 yılından beri Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu FIAP’ın Türkiye Temsilcisidir.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Son yazılar: Fotoğraf

Kara Kedi ve Ünlü Besteci

Çağdaş müziğin oluşumunda dünyaca ünlü birçok bestecinin rolü vardır. İşte bunlardan biri de çizgi dışı yapıtlarıyla…

Barbaros Kadınları Projesi

Bu yazı, İFSAK Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Grubu’ndan Didem Nuhoğlu Utar tarafından hazırlanmıştır. . . . .…

Büyülü Gerçeklik

20. yüzyıla yaklaşırken sanatçılar rönesans dönemine kıyasla, dünyayı olduğu gibi değil, içsel duygularını ve fantezilerini gerçeklikten…

Banktaki Yalnız Adam

Yazarların en büyük düşüdür, Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanmak. Ya da başka bir deyişle, İsveç’in verdiği dinamiti…