Portfolyo: Çağrı İşbilir

/

Fotoğraf, hayatıma sinemadan sonra girdi. Hareketli görüntüyle hikaye anlatmak ilk arzum. Birkaç film yaptım, yapmaya da devam edeceğim. Öte yandan tek bir kareye hikaye sığdırabilmek isteği duyduğum için fotoğrafa başladım. Kendi içinde küçük hikayeleri olan fotoğraflara bakmak ve o hikayeleri fotoğrafın yakaladığı o kısacık andan çıkarmak büyük bir keyifti ve beni fotoğraf çekmeye iten bu oldu.

Daha çok an fotoğrafıyla, gündelik hayattan yaşantıları yakalayabildiğim sokak fotoğrafçılığı ile ilgilendim. İstanbul’un barındırdığı zenginlik karşınıza her zaman bir hikaye çıkarabiliyor. Şehrin sokaklarında dolaşmak ve bu hikayelere ortak olmak, onlardan tek bir anı yakalayıp bu tanıklığı kalıcı kılabilmek ve böylece fotoğrafa bakacak olanın da belki benim hissettiğim duyguyu hissetmesini belki de bambaşka bir hikaye kurmasını sağlamak…

Büyük hikayelerin, büyük görsellerin peşinde koşmuyorum. İnsanların saf hallerini mümkün olduğunca sade bir dil ile yakalamak istiyorum. İçimden gelen bir bakışla çekim yaptığım o an, benim için fotoğraftaki en önemli unsur. Fotoğraflarımda gördüğünüz şey, fotoğrafı çekerken hissettiğim içgüdü. Hikayedeki doğru an, sanırım o zaman ortaya çıkıyor.

Şehir değişiyor, insanlar değişiyor, değişim sürekli devam edecek. Değişmeyecek tek şey ise fotoğrafın kalıcılığı. Fotoğrafın yaptığı, bu değişime tanıklık etmek ve bunu geleceğe aktarmak.

*******************

İFSAK, kurulduğu günden itibaren tüm fotoğraf meraklılarının ürettiği etkili fotoğrafları, çarpıcı sergileri daha çok insana ulaştırmak için çabalamıştır. Sergiler, fotoğraf gösterileri, fotoğraf günleri, uluslararası yarışmalar bu çabaların sonuçları olarak ortaya çıkmıştır.

60. yılında İFSAK, bu çabalara bir halka daha ekliyor: Akılda kalan fotoğraflardan oluşturduğunuz güçlü portfolyolarınızı, daha çok fotoğraf meraklısına ulaştırmanız için, İFSAK Blog’un sayfalarını sizlere açıyoruz.

Yayınlanmasını istediğiniz portfolyolarınızı (ziplenmiş halde) ifsakblog@gmail.com adresine gönderebilirsiniz (diğer koşullar için tıklayınız). Böylece fotoğraflarınız dijital olarak daha fazla fotoğraf meraklısına ulaşabilecektir.

60 yıldır olduğu gibi, bugün de Beraber Üretelim, Beraber Paylaşalım!

*******************

1990 İstanbul doğumluyum ve halen İstanbul’da yaşamaktayım. 2016 yılında girdiğim Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümünde eğitim hayatıma devam etmekteyim. Fotoğraf bölümüne girmeden önce Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden 2015 yılında mezun oldum.

Yaşadığım şehrin tarihi ve kültürel değerlerine karşı sorumluluk bilinciyle bu konularda projeler üretiyorum. 2015 yılında çektiğim ‘’HAN’’ isimli ilk belgesel filmim, Tarihi yarımadadaki Osmanlı dönemi hanlarının korunması ve iyileştirilmesine yönelik bir çağrıda bulunuyordu. Daha sonrasında ‘‘Bir Zamanlar Han’da’’ ve ‘’Bir Zamanlar Ada’da’’ isimli iki kısa film daha yaptım. Yaptığım filmler, ulusal ve uluslararası birçok festivalde gösterildi ve ödüller aldı.

Fotoğraf çekmeye 2016 yılında başladım. Daha çok an fotoğrafıyla, gündelik hayattan yaşantıları yakalayabildiğim sokak fotoğrafçılığı ile ilgilendim. Ancak fotoğrafa dair ileriye dönük planım, uzun soluklu toplumsal belgesel projeler yapmak. Amacım, bu yolla birtakım sorunları göstermek, gündeme getirmek ve konunun tartışılmasını, çözümüne dair düşünülmesini sağlamak. 2018 yılında başladığım ‘’SUR’’ projesi, üzerinde halen çalıştığım ilk belgesel projemdir.

Filmografi bilgisi için tıklayın.

Yorum Sayıları: 2

  1. tebrik ederim harika fotoğraflar, eski ustaların tadı var fotoğraflarda ama kendi üslubunu da yavaş yavaş bulmaya başlamış

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.

Son yazılar: Fotoğraf

Delbekçi Kadınlar

Teknolojinin bir, belki de en kabul edilmemesi gereken yanı geleneklerin hayatımızdan çıkmasını hızlandırması olsa gerek. İlk…

Tezat Bir Işık: Rembrandt

1606-1669 yılları arasında yaşamış, Avrupa ve Hollanda sanat tarihinin en önemli ressamlarından biri olmuş, Hollanda asıllı ressam ve baskı…

Fotoğraf: Hayat ve Sanat!

Sanatın Birden Fazla İşlevi Olabilir mi? Geldik, gidiyoruz. Yaşadıklarımızdan fotoğraflar kalıyor geriye. Onlara bakıp hafızamızı tazeliyoruz.…

Fotoğrafla Yazmak

Başlarken Fotoğrafa Yazmak atölyesini hazırlarken, “yazmak isteyen herkes yazabilir” düşüncesinden yola çıktım. Atölye kapsamında fotoğraflar ve…

“The Lobster” üzerine

Bir örnek kıyafet, teklik, aynılaştırma, arileştirme (uniformity); hepsi de insani bireysel, kültürel farklılıkları, çeşitliliği (diversity) yok…

Bir Haz da Olsa…

İnsan kendisinde Mutluluk ister Bir haz da olsa Bu haikunun sahibi on iki yaşındaki Defne Kanadlı.…

İzlanda

Topraklarında buz ile ateşi birleştiren, dünyada olup, dünyadan uzak hissettiren – fantastik ülke İzlanda, Atlas Okyanusu’nun…