Dipnot*: Siyahi Yansımalar (Reflections in Black)

/

1840’tan Günümüze Siyahi Fotoğrafçıların Tarihi

Deborah Willis tarafından hazırlanan bu ilk kapsamlı albümde, Afro-Amerikan fotoğrafçılarının eserleri siyahi tarihi için bir araya getirilmiş. Seçilen yaklaşık 600 fotoğraf ile siyahi kuşağın hayatı, son nesil kölelerden başlayarak günümüze kadar uzanan bir perspektif ile sunuluyor.

Kitaptaki fotoğrafların amacı; Amerika’daki siyahilerin gurur, haysiyet, güzellik ve başarı imajlarını vurgulamaktır. Fotoğraflarda yer alan Martin Luther King’in portresi bunlara bir örnektir.

19. yüzyıldaki teknik ve ticari kısıtlamalar, siyah fotoğrafçıları çoğunlukla haber, sanayi ve manzara imajları oluşturmaktan ziyade portre ve stüdyo fotoğrafçılığında başarılı kıldı. Daguerreotype’ın icat edilmesinden sadece bir yıl sonra Jules Lion, New Orleans’ta bir stüdyo açtı. Ardından hızla ve yüzlerce özgür erkek ve kadın -birbirlerinden bağımsız olarak- kendi toplumlarında yaşamlarını belgeleyen profesyonel fotoğrafçılar olarak konumlandırdılar. Bu fotoğrafçılar işlerini en başından beri Afro-Amerikan insanların deneyimlerini ve yaşamlarını geri kazanmak, hem insanlığına hem de kendi kimlik ve kişiliklerine sahip olmak için tüm baskılara ve klişelere karşı direnmek için kullandılar. 

“Siyahi Yansımalar (Reflections in Black)”ın yirminci yüzyıl bölümü -Willis’in kendi sözleriyle; “Sadece siyah Amerikalıların çoğunluğunun sosyal kaygılarının değil, aynı zamanda hem fotoğrafçıların hem de siyahi toplumun yaşam deneyimlerinin görsel bir yansımasını ortaya koyar.” şeklinde açıklanıyor.

Yüzlerce ünlü ve bilinmeyen Afro-Amerikan fotoğrafçıları arasında olan James Presley Ball, CM Battey, Allen E. Cole, Gordon Parks, Lorna Simpson, Carrie Mae Weems, Prentice H. Polk, Robert L. Haggins, Robert McNeill, Chuck Stewart, James VanDerZee’nin fotoğraflarından oluşan bu kitap, aynı zamanda pek çok ana akım fotoğrafçının çizdiği karikatürize, umutsuz, zavallı siyahi yaşantı tablosuna yapılmış bir reddiyedir. 

Kitabın asıl başarısı ise, Amerika tarih kavramını sorgulatacak, tersine çevirecek güçte ve güzellikte bir bakış açısı sunuyor olmasıdır.

Kaynak: İFSAK Kütüphane“Reflections in Black, A History of Black Photographers 1840 to the Present”, Deborah Willis, 2002.

*Dipnot bir konunun nereden alındığını gösteren bilgilendirme bölümüdür. (*) işareti ile gösterilir. Sayfa sonlarında altta karınca gibi küçücük kaldığından hiç kimse bakmaz ve “ben biliyorum bunları zaten” der, geçeriz. Bundan sonraki dipnotlarımızı okumadan geçmemeniz dileğiyle. Bu köşede İFSAK Kütüphane’den hep bir Dipnot* olacak.

Not: Bu yazı ilk olarak İFSAK Bülten 21. sayıda yayımlanmıştır.

İstanbul,
2010 yılından bu yana fotoğrafla ilgileniyor.
İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği (İFSAK) üyesi.
Derneğin birçok eğitimine katıldı ve çeşitli projelerinde yer aldı. Halen İFSAK Yönetim Kurulu Üyeliği- Kütüphane ve Arşiv Birimi Koordinatörlüğü ve Seminerler ve Atölyeler Birimi'nde Danışman Yardımcısı görevlerini sürdürüyor.
https://www.meralguler.net/

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.

Son yazılar: Kültür Sanat

Kara Kedi ve Ünlü Besteci

Çağdaş müziğin oluşumunda dünyaca ünlü birçok bestecinin rolü vardır. İşte bunlardan biri de çizgi dışı yapıtlarıyla…

Yüzde Yüz

Başlangıç itibarıyla, fotoğrafın ülkemiz topraklarında hayli ilginç bir seyir serüveni olmuştur. Fransa’da bulunuşu açıklandıktan çok kısa…

“Yol Kenarı” üzerine *

denizler. O uçsuz bucaksız milyarlarca yıldır salınan, İçlerinde türlü çeşit can, Büyük büyük atalarımızı doğuran o…

Büyülü Gerçeklik

20. yüzyıla yaklaşırken sanatçılar rönesans dönemine kıyasla, dünyayı olduğu gibi değil, içsel duygularını ve fantezilerini gerçeklikten…

Banktaki Yalnız Adam

Yazarların en büyük düşüdür, Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanmak. Ya da başka bir deyişle, İsveç’in verdiği dinamiti…