Bir fotoğraf portfolyosu en nihayetinde birbiri ile bağlantılı bir grup fotoğrafın birlikte sergilenmesi manası taşır. Bir grup fotoğrafı birbirine bağlayan şeyin ne olduğu hususu su götürmez şekilde ilgi çekicidir. Misalen, fotoğraflar muayyen bir zaman diliminde muayyen bir işi ya da insan grubunu göstermek üzere çekilmiş olabilirler. Yahut belirli bir varoluş kipinin – çalışmak, seyahat etmek gibi – sergilenmesi şeklinde bir araya getirilmiş bir portfolyodan da bahsedilebilir. Fakat genellikle bir portfolyo muayyen mefhumların birlikte varoluşunu içerdiği ölçüde muteber kabul edilir. Şöyle ki bu birlikte varoluşun bir fotoğraf serisinde mana birliği oluşturduğu farz edilir.
Benim burada arz ettiğim fotoğraf serisi esas itibariyle özel bir eksiklik, bir olmayış içermektedir. Fotoğraflarda yer alan insan figürlerinin hiçbirinin yüzü tamamıyla gözükmemektedir. Bu eksiklik, böyle bir birlik meydana getirmiştir.
Fotoğraf çekmeye başladığım erken zamanlarda neyin gösterilmeye değer olduğu hususu üzerine epeyce düşünmüştüm. Bazı okuma ve seyretme tesadüflerine de bağlı olarak şöyle bir şey söylediğimi anımsıyorum: “gösterilmeye değer olan yalnızca insan yüzüdür”. Sanırım Bergman’a tesadüf ettiğim o dönem ciddi bir tesir altında böyle bir şey demiştim. Bunun ardından çok sayıda portre fotoğrafı çektim.
Portre fotoğrafının hususiyetiyle yıllar boyu meşgul oldum. Fakat bugüne dek içeriğinde portre fotoğraflarının olduğu bir portfolyo derleyemedim. Hatta aksine bugün izleme sunduğum ilk portfolyom bir yüzsüzlük dizisi. Evvelinde değindiğim manifestoyu söylediğim günden bugüne neredeyse on yıllık bir zaman geride kaldı. Bu portfolyo biraz da bu düşündüğünün aksi yönünde aksayarak seyreden fotoğraf serüvenimin serencamı olması adına sunulmaktadır.
*******************
İFSAK, kurulduğu günden itibaren tüm fotoğraf meraklılarının ürettiği etkili fotoğrafları, çarpıcı sergileri daha çok insana ulaştırmak için çabalamıştır. Sergiler, fotoğraf gösterileri, fotoğraf günleri, uluslararası yarışmalar bu çabaların sonuçları olarak ortaya çıkmıştır.
60. yılında İFSAK, bu çabalara bir halka daha ekliyor: Akılda kalan fotoğraflardan oluşturduğunuz güçlü portfolyolarınızı, daha çok fotoğraf meraklısına ulaştırmanız için, İFSAK Blog’un sayfalarını sizlere açıyoruz.
Yayınlanmasını istediğiniz portfolyolarınızı (ziplenmiş halde) ifsakblog@gmail.com adresine gönderebilirsiniz (diğer koşullar için tıklayınız). Böylece fotoğraflarınız dijital olarak daha fazla fotoğraf meraklısına ulaşabilecektir.
60 yıldır olduğu gibi, bugün de Beraber Üretelim, Beraber Paylaşalım!
*******************
Buğrahan Fertellioğlu hakkında;
1992 doğumluyum. Kadıköy’de yaşıyor, hukuk, politika ve estetik ile ilgileniyorum. Hukuk tahsilimin ardından bir süre İstanbul Barosu’na kayıtlı olarak avukatlık yaptım. Bu aralar doktora çalışmalarımla ilgileniyorum. Yaklaşık on yıldır fotoğraf çekmekteyim. Çalışmalarımı web sitemde paylaşmaktayım.
Buğrahan Bey fotoğraf tarzınızı çok beğendim, emeğinize sağlık. İstanbul’da bir yerlerde görüşmek üzere..
Selam ve sevgiler
Nazik yorumunuz için çok teşekkür ederim Hakkı Bey.
Görüşmek dileğiyle.