Portfolyo: Suzan Pektaş/ Doğu Anadolu’dan İnsan Manzaraları

/

Kadim kültürlerin olduğu kadar savaşların, isyanların ve göçlerin de vatanı olan Doğu Anadolu, uzun yıllar ihmalin sonucunda adeta bir zaman kapsülü gibi geçmişin izlerini muhafaza etmiş özel bir coğrafya. Sert iklimin ve heybetli dağların bölge insanının karakterine nüfuz ettiği bu topraklarda 2017-2018 yıllarında aralıklarla devam eden uzun bir yolculuğa çıktım. Van, Muş, Bitlis, Kars, Iğdır yollarında geçirdiğim günler boyu gittiğim köyler, sofralarına konuk olduğum, dertleştiğim insanlar beni artık bildiğim dünyadan farklı bir gerçeklikte olduğuma ikna etmişti.

Bölge insanını da derinden şekillendiren bu şiirsel coğrafya, bütün durağanlığı, sağlam duruşu, özgürlüğü, neşesi, kendini kolayca açık etmeyen melankolisi ve uyanıklığı ile beni büyülemişti. Lafı dolandırmadan doğrudan konuşan dürüst insanların, hayatlarını şekillendiren sert geleneklerin de yükünü omuzlarında taşıdıkları yüzlerinden okunuyor ama çok da dile dökülmüyordu.

Zıtlıklar gibi görünen bütün bu özelliklerin ise burada derin bir harmoni içinde kendiliğinden varlığı, bölgeyi de insanlarını da benim için daha büyüleyici kılmıştı. Bu rafine basitlik, var olmanın belki de en saf hali, bana nereden geldiğini bilmediğim bir huzur ve coşku getirmişti. Bunun peşinde de bölgeye ardı ardına defalarca gittim, tanışlar edindim, insan ruhunun coğrafyasında kendimce keşiflere çıktım.

Bu seri Doğu Anadolu’nun ruhundaki bu arayışımın görsel bir not defteri. Bazen bir harabede, bazen koşan bir atın gücünde, bazen bir çobanın hüznünde yüzeye çıkan kişisel bir deneyim.

*******************

İFSAK, kurulduğu günden itibaren tüm fotoğraf meraklılarının ürettiği etkili fotoğrafları, çarpıcı sergileri daha çok insana ulaştırmak için çabalamıştır. Sergiler, fotoğraf gösterileri, fotoğraf günleri, uluslararası yarışmalar bu çabaların sonuçları olarak ortaya çıkmıştır.

60. yılında İFSAK, bu çabalara bir halka daha ekliyor: Akılda kalan fotoğraflardan oluşturduğunuz güçlü portfolyolarınızı, daha çok fotoğraf meraklısına ulaştırmanız için, İFSAK Blog’un sayfalarını sizlere açıyoruz.

Yayınlanmasını istediğiniz portfolyolarınızı (ziplenmiş halde) ifsakblog@gmail.com adresine gönderebilirsiniz (diğer koşullar için tıklayınız). Böylece fotoğraflarınız dijital olarak daha fazla fotoğraf meraklısına ulaşabilecektir.

60 yıldır olduğu gibi, bugün de Beraber Üretelim, Beraber Paylaşalım!

*******************

Suzan Pektaş hakkında;

İstanbul merkezli serbest fotoğrafçı Suzan Pektaş, fotoğrafla olan tutkulu bağını üniversite yıllarında kurdu. 2000 yılından bu yana aktif olarak fotoğrafla ilgilenen, atölye ve eğitim programları ile kendini geliştiren Pektaş, 2015’de “Altan Bal ile Belgesel Fotoğraf Atölyesi”ne katılarak belgesel fotoğrafçılığa yöneldi. Kendisini sanat ile belgeselin kesiştiği noktada konumlandıran Pektaş, çalışmalarında bireyin varoluş sorunsalını ve çevresiyle ilişkisini yoğun olarak işlerken farklı konseptleri de deneyimlemeyi sürdürmektedir. Güncel projeleri ağırlıklı olarak kadınlar, kentsel dönüşüm ve göç üzerinedir.

Çalışmaları; Leica Camera, LFI Magazine, LensCulture, 6MOIS, RedMilk Magazine, APF Magazine vb. basılı ve çevrim içi medyada yer aldı ve uluslararası festivallerde sergilendi. 

Suzan Pektaş’ın çalışmalarını ayrıca kişisel web sitesi ve sosyal medya hesabından da takip edebilirsiniz. 

1 Yorum

  1. merhaba,
    çok güzel; hüzünlü, direngen, yalnızlıkları içinde varolan bu hayatlara tuttuğunuz insani, içeriden bakış açınızı çok beğendim.
    demek ki, “sanatsal belgesel fotoğraf” böyle oluyormuş!
    esenlikle kalın,
    levent

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.

Son yazılar: Fotoğraf

Delbekçi Kadınlar

Teknolojinin bir, belki de en kabul edilmemesi gereken yanı geleneklerin hayatımızdan çıkmasını hızlandırması olsa gerek. İlk…

Tezat Bir Işık: Rembrandt

1606-1669 yılları arasında yaşamış, Avrupa ve Hollanda sanat tarihinin en önemli ressamlarından biri olmuş, Hollanda asıllı ressam ve baskı…

Fotoğraf: Hayat ve Sanat!

Sanatın Birden Fazla İşlevi Olabilir mi? Geldik, gidiyoruz. Yaşadıklarımızdan fotoğraflar kalıyor geriye. Onlara bakıp hafızamızı tazeliyoruz.…

Fotoğrafla Yazmak

Başlarken Fotoğrafa Yazmak atölyesini hazırlarken, “yazmak isteyen herkes yazabilir” düşüncesinden yola çıktım. Atölye kapsamında fotoğraflar ve…

“The Lobster” üzerine

Bir örnek kıyafet, teklik, aynılaştırma, arileştirme (uniformity); hepsi de insani bireysel, kültürel farklılıkları, çeşitliliği (diversity) yok…

Bir Haz da Olsa…

İnsan kendisinde Mutluluk ister Bir haz da olsa Bu haikunun sahibi on iki yaşındaki Defne Kanadlı.…