Portfolyo: Zehra Arslan Ceylan

/

Dünyanın farklı lokasyonlarında çektiğim ve yukarıdaki galeride izleyeceğiniz fotoğraflarıma ilişkin notları aşağıda bulabilirsiniz, iyi seyirler.

Hindistan

Hindistan sanırım gördüğüm en fotoğrafik ülkelerden bir tanesi. Makinanızı çevirdiğiniz her yer fotoğraf dolu. Kadınlar çok renkli ve hayatın içinde çok yer alıyorlar. Hindistan’da inşaatlarda çalışan kadınları görmek beni şaşırtmıştı. Ne yazık ki başlarındaki yöneticiler erkek ve kadınları hayli zor şartlarda çalıştırıyorlar. Fotoğraftaki kadınlar bir köyde yapılan inşaatın betonuna su taşıyorlar. 

Nepal

Sanırım hayatımda gördüğüm en mülayim insanların yaşadığı ülke Nepal. Çok kolay fotoğraf çekebileceğiniz son derece güvenli bir ülke. Fotoğraftaki pirinç tarlası depremden sonra hem yaşam alanı hem de tarla özelliğini birlikte sürdürüyor. Gözlerin önünde duran kadın ise orada öyle duruyordu elimle işaret ettiğimde hemen aynısını yaptı ve gülüşerek fotoğraf çektik. Teknelerin önünde oturan Sadu ise sabahın 06:00’da yemek toplamaya çıkmıştı. Oturmasını istediğimde hiç itiraz etmeden oturup poz verdi. 

Kamboçya

Angkor Wat ziyaretimiz sırasında bu keşiş ağacın altında oturuyordu. Fotoğrafını çektikten sonra kendisine kahvaltı ısmarlamayı teklif ettik kabul etti. Sonrasında bizimle yarım gün tapınağı dolaştı ve fotoğraflarını çektik.   

Myanmar

Daha iyisini görene kadar fotoğraf için en keyif veren ülke Myanmar diyebilirim. Doğal bir fotoğraf platosu. Fotoğrafdaki keşişle sadece gülümseyerek birbirimizi anlamadan yarım saat geçirdik. 

Moğolistan

Son derece etkileyici topraklar olduğunu söylemeliyim. Geçmişi gördüğümüz yerler. Hala göçebe hayatın devam ettiği topraklar. Moğolistan’ın bir kısmında Kazaklar yaşıyor. Fotoğrafta görülen kartal Kazak bir aile tarafından alıkonulmuş. Kazaklar kartalları vahşi hayvanların sürülerine saldırmasını engellemek amacı ile kullanıyorlar. Avladıkları kurtları kartalların yemesine izin veriyorlar postunu aile alıyor. Küçüklükten bu yana aile yaşayan kartal bir nevi bağımlı hale geliyor.     

İran

İran hep korkulan bir ülkedir ancak içine girince hiç öyle olmadığını görüyor insan. İnsanlar son derece açık fikirli ve güler yüzlü. Fotoğrafta görülen köy ise bir dağ köyü yılın büyük bir çoğunluğunda yolu karla kaplı. Yol 4 ay açık oluyor.

Biz de köyü bu dönemde ziyaret ettik. Evler kerpiçten burada yaşayan halka Lori deniyor. Burası bir Kürt köyü, bir evin çatısı diğer evin evin bahçesi olmuş. Burada yaklaşık 2500 kişi yaşıyor. Fotoğrafa yabancılar, pek giden gelen yok köye.  

Kuzey ışıkları

Kuzey ışıkları çıplak gözle de görülen ve insanı büyüleyen bir görüntüye sahip. Bu ışıkları en iyi görebileceğiniz yerler Kuzey Avrupa Ülkeleri; Finlandiya, Norveç ve İzlanda.

Her gittiğinizde görmeniz mümkün olmuyor tabiki. Günlerin kısa olması ve havanın karanlık olması, gökyüzünün açık olması ve güneşte patlamaların olması gerekiyor. 

Kuzey ışıklarını görebileceğiniz en yüksek ihtimale sahip yer ise Norveç, Tromso.

Küba

Küba imkansızlıklar ülkesi diyebiliriz. Son dönemde rejim biraz daha iyileşmeye başladı Küba halkı için. Çok rahat fotoğraf çekebileceğiniz ancak çektiğiniz herkesin para isteyeceği bir ülke. 6 kere gittim gitmekten hep keyif aldığım bir yerdir.

Peru

Bize hayli uzak bir kültür Güney Amerika. Fotoğraftaki kadınların şapkalarından bahsetmek istiyorum. Onlarda özdeşleşmiş bu şapkalar geleneklerinde yer almıyor aslında. Buraya Yahudi asıllı bir şapkacı aile yerleşiyor ve bu şapkaları erkekler için dikiyor. Ancak erkekler şapkalara ilgi göstermeyince kadınlara satmayı deniyorlar ve başarılı oluyorlar. Tüm kadınlar bu şapkalardan alıp kullanmaya başlıyor.

*******************

İFSAK, kurulduğu günden itibaren tüm fotoğraf meraklılarının ürettiği etkili fotoğrafları, çarpıcı sergileri daha çok insana ulaştırmak için çabalamıştır. Sergiler, fotoğraf gösterileri, fotoğraf günleri, uluslararası yarışmalar bu çabaların sonuçları olarak ortaya çıkmıştır.

60. yılında İFSAK, bu çabalara bir halka daha ekliyor: Akılda kalan fotoğraflardan oluşturduğunuz güçlü portfolyolarınızı, daha çok fotoğraf meraklısına ulaştırmanız için, İFSAK Blog’un sayfalarını sizlere açıyoruz.

Yayınlanmasını istediğiniz portfolyolarınızı (ziplenmiş halde) ifsakblog@gmail.com adresine gönderebilirsiniz (diğer koşullar için tıklayınız). Böylece fotoğraflarınız dijital olarak daha fazla fotoğraf meraklısına ulaşabilecektir.

60 yıldır olduğu gibi, bugün de Beraber Üretelim, Beraber Paylaşalım!

*******************

Zehra Arslan Ceylan hakkında;

Fotoğraf çekmeye başlamam seyahat etmeyi sevmemden kaynaklanan bir hobi. Fotoğrafla ciddi olarak ilk tanışmam Hacettepe Üniversitesi’nde Arkeoloji ve Sanat Tarihi okurken aldığım bir yıllık fotoğraf eğitimi ile oldu. O dönemde analog çekimler yapıp, siyah beyaz banyo yapmayı öğrendim.   

Ancak uzun yıllar iş hayatı nedeni ile ara verdim. Daha sonra 2005 yılında İFSAK’ta aldığım bir eğitim sonrası fotoğraf ile aramızdaki bağ hiç kopmadı. 

Öyle ki tam zamanlı işimi bıraktım fotoğraf hobim işim haline geldi. Halen eşimle birlikte fotoğrafa yoğun mesai harcıyoruz ve durmaksızın geziyoruz. Aslında fotoğrafın en çok çekme anını seviyorum. Çektiklerimi pek paylaşmıyordum ancak son 3 yıldır paylaşmaya başladım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Son yazılar: Fotoğraf

Vietnam’dan Portreler

Hanoi’den Sapa’ya Geçen yaz Başkent Hanoi’den Sapa’ya kadar Vietnam’ın kuzeyine yaptığımız yolculuk fotoğraf açısından tam bir…

Bosphor-Bosphor

İstanbul’da fotoğraf çekmenin kendine mahsus bir zorluğu var. İlgi çekici imajların yoğunluğu öyle bir raddeye ulaşıyor…

Gerçekliğin Olağanüstü Cazibesi

Bu yazı, İFSAK Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Grubu’ndan Ahu İncekaralar  https://instagram.com/ahuincekaralar  tarafından yayına hazırlanmıştır. . . .…

Foto Patinaj

Daha ziyade motorlu araçların çamurda, buzda, kumda veya benzer zorlu zeminlerde lastiklerinin (tekerleklerinin) hareketine rağmen ilerleyememesi,…

Doğal Seçim…

Uzun zamandır özünde “fotoğraf” olan yazı klavyeden akmıyor. Ancak fotoğraf kullanarak fotoğrafın etrafında döndüğümüz yazılar sunmakla…