1952 yılında San Francisco’da doğan Alex Webb, Harvard’da tarih ve edebiyat okudu, ardından Harvard Carpenter Görsel Sanatlar Merkezi’nde fotoğraf eğitimi aldı. 1974 yılında profesyonel olarak fotoğraf muhabirliği yapmaya başlayan sanatçı, 1976’dan beri Magnum Ajansı’na üyedir. Fotoğraf kariyerine siyah-beyaz fotoğrafla başlayan Webb, bir süre sonra tamamen renkli fotoğrafa geçti.
Alex Webb renklerin, insanların yaşadığı ortamı, onların yaşayış biçimlerini ve kültürlerini yansıtmada önemli bir etken olduğunu düşünüyor.
Fotoğrafları Amerikan sanatı ve modern fotoğraf üzerine yazılan birçok makaleye konu oldu. New York Times Magazine, Life, Geo gibi dergilerde yayınlandı. Çalışmalarını sergileyen müzeler arasında; Walter Sanat Merkezi, Fotoğraf Sanatı Müzesi, Uluslararası Fotoğraf Merkezi, Whitney Amerikan Sanat Müzesi bulunuyor.
Sürekli olarak sınırlarda, değişik kültürlerin bir arada olduğu yerlerde fotoğraf çeken Webb’in Amerikan müdahalesi sonrası Haiti, Meksika ABD sınırındaki illegal göçmenler vs. gibi diğer projelerinin niteliği düşünüldüğünde sınırların ayrı bir yeri ve önemi var. Bölgeler ve kültürler arası çatışma onun her zaman ilgisini çekiyor.
Istanbul: City of a Hundred Names
Alex Webb, bu albümde İstanbul’u hem Avrupa hem de Asya ile bağları olan, doğu ile batıyı birbirine bağlayan -ya da ayıran- sınır kenti bağlamında değerlendirerek çekmiş fotoğraflarını. Albümde, içinde barındırdığı antik, modern ve seküler geleneğin bir arada yaşadığı şehirden farklı yaşam tarzlarını görebilirsiniz. Bir sokakta Avrupa’da, başka bir sokakta Asya’da olduğunuzu düşünürken, kendinizi farklı tarihlerin, farklı coğrafyaların içinde hissedebilirsiniz.
Kitaptaki yazılar da Nobel ödüllü romancımız Orhan Pamuk tarafından kaleme alınmış.
Ayrıca Fotoğrafçı; İFSAK 19.İstanbul Fotoğraf Günleri kapsamında bir atölye çalışması ve bir sunum yapmak amacıyla ülkemize gelmiştir. Eşi şair ve editör Rebecca Norris Webb’le İFSAK’ta “sokak fotoğrafı” adlı bir atölye çalışması da yürütmüşlerdir.
İstanbul’un sürekli değişen yaşam kültürünü anlamak için incelenmesi gereken bir albüm olarak Istanbul: City of a Hundred Names İFSAK Kütüphanesi’nde sizleri bekliyor. Albümün Magnum Ajansı’nın web sitesindeki halini görmek için ise tıklayabilirsiniz.
Kitap Künyesi:
Istanbul: City of a Hundred Names
Fotoğraflar: Alex Webb
Yazılar: Orhan Pamuk
Sert kapak, 136 sayfa
Yayıncı: Aperture, 01.05.2007
Dil: İngilizce
Diğer Kitapları:
- On Street Photography & the Poetic Image
- Slant Rhymes
- La Calle
- Memory City
- The Suffering of Light
- Violet Isle: A Duet of Photographs from Cuba
- Amazon: From the Floodplains to the Clouds
- Istanbul: City of 100 Names
- Crossings
- Dislocations
- From the Sunshine State
- Under a Grudging Sun
- Hot Light / Half-Made Worlds
*Dipnot bir konunun nereden alındığını gösteren bilgilendirme bölümüdür. (*) işareti ile gösterilir. Sayfa sonlarında altta karınca gibi küçücük kaldığından hiç kimse bakmaz ve “ben biliyorum bunları zaten” der, geçeriz. Bundan sonraki dipnotlarımızı okumadan geçmemeniz dileğiyle. Bu köşede kütüphaneden hep bir Dipnot* olacak.
Elinize sağlık 😊
Çok teşekkürler 🙏
Gözünüze sağlık :))
Kütüphanemizin zenginliğinin farkına varılması için oldukça güzel kaleme alınmış bir yazı. Ellerinize sağlık.
Çok teşekkürler Hakan.