Bir Fiyat/ Performans Canavarı
Tamron, bir süredir özellikle Sony tam kare aynasız kameralar için fiyat/performans odaklı ve kaliteli çözümleriyle dikkat çekiyor. Daha önce 28-75 mm f/2,8 Di III RXD, hemen ardından 17-28 mm f/2,8 Di III RXD’yi piyasaya çıkartan Tamron, bu iki ürünle piyasada çok tutulan 16-35 mm ve 24-70 mm aralıkları için iyi birer alternatif sundu.

2019’un sonuna doğru Tamron yine Sony tam kare aynasız kameralar için 24 mm f/2,8 DiIII OSD M 1:2’yi duyurdu. Yaklaşık iki hafta kadar bu lensi deneyimleme fırsatı bulduğum bu lensle ilgili düşüncelerimi İFSAK Blog okurlarıyla paylaşmak istiyorum. Her ne kadar zum lensler kullanım açısından bir konfor sunuyor olsalar da prime lenslerin sunduğu keskinlik ve görsel kalite birçok fotoğraf tutkunu için tercih nedeni. Özellikle belgesel, sokak fotoğrafçılığı, kısmen de manzara fotoğraflarını sevenler için bu aralığın uygun olduğunu düşünüyorum.

Aynasız kameralar hayatımıza “küçük” ve “hafif” sloganlarıyla girdi. Ancak, flaş mesafesi nedeniyle özellikle yüksek açıklıklı diyaframa sahip lensler, DSLR muadilleriyle karşılaştırıldığında hem daha büyük, hem de çok daha ağır. Bu nedenle Tamron 24 mm f/2,8 neredeyse 6,5 cm bile olmayan boyu ve 215 gr ağırlığıyla gerçek anlamda aynasız kamera kullanmanın avantajını hissettiriyor. Elinizde, boynunuzda, ya da çantanızda rahatlıkla taşıdığınız gibi özellikle sokak fotoğraflarında fazla dikkat çekmediğinin altını çizeyim. Tecrübeler gösteriyor ki, daha büyük kamera ve lensleri öznelere doğrulttuğunuzda insanlarda garip bir tedirginlik yaratıyor ve bazen istenmeyen tepkilerle de karşılaşabiliyorsunuz. Tamron 24 mm f/2,8 ile çok da ciddiye alınmamanın keyfini çıkartıyorsunuz.

Filtre Çapında Standart Boyut: 67 mm
Tamron’un Sony tam kare aynasızlar için ürettiği diğer lenslerde olduğu gibi 24 mm f/2,8 de sade ve basit bir tasarımla karşımıza çıkıyor. Nemli diyebileceğimiz ortamlara dayanıklı bir yapıya sahip. Bunu şahsen deneyimlemek adına özellikle yağmurlu günlerde, kendimi sokaklara atarak çekimler yaptım. Buharlaşma vs. gibi sorunlarla karşılaşmadım. Özellikle altını çizmek istediğim ve Tamron’un tasarımcılarını takdir ettiğim çok önemli bir ayrıntı var:

Tamron, 17-28 mm f/2,8 ve 28-75 f/2,8 lenslerindeki 67 mm filtre çapı boyutunu 24 mm f/2,8’de de korumuş. Yani yalnızca bir 67 mm filtre ile bu üç lensi de kullanabilmek mümkün. Bunun çok zekice bir strateji olduğunu kabul etmek gerekiyor.
9 grupta 10 elementten oluşan ve 7 yuvarlatılmış bıçağa sahip Tamron 24 mm f/2,8 birçok fotoğrafçının beklentisi olan keskinlik ve bokeh konusunda tatminkar sonuçlar sunuyor. Özellikle prime lensin avantajını keskinlik konusunda hissediyorsunuz. Lens, hızlı ve kararlı çalışıyor. OSD (Optimised Silent Drive) sayesinde otomatik odaklamada çok fazla gürültü yapmıyor. Ancak video çekenlerin biraz daha özenli davranmalarını öneririm.

Çekmiş olduğum fotoğrafları incelediğimde özellikle 5,6-8 diyafram aralıklarında lensin kelimenin tam anlamıyla coştuğunu gözlemledim. Diyafram açıklığı f/2,8’e düştüğünde görüntünün kenarlarındaki keskinliğin nispeten yumuşadığını fark ediyorsunuz. Bu nedenle kadrajınızda ana özneyi pozisyonlarken bu durumu göz önünde bulundurun.
Makro Özelliğiyle 12 cm.’den Odaklama
Her ne kadar geniş açı bir lens olsa da, Tamron 24 mm f/2,8 ile 12 cm. mesafeden odaklama yapabiliyorsunuz. Yani 1:2 makro özelliğine sahip.

BBAR (Broad-Band Anti-Reflection) kaplama sayesinde lens üzerindeki yansımalar ve özellikle “flare” sorunları başarılı bir şekilde çözülmüş. Bu konuda hiç sorun yaşamadım. Ancak birçok geniş açı lenste olduğu gibi 24 mm f/2,8’te de bir distorsiyon söz konusu. Bunu fotoğraf işleme yazılımlarıyla halledebiliyorsunuz en azından. Renk sapmaları, mor saçaklanma konusunda da performansı kabul edilebilir düzeyde.

Lens, şu sıralar Türkiye’de 2.800-3.000 TL aralığında satılıyor. Kesinlikle fiyat/performans canavarı diyebileceğim bir ürün. Makro özelliğine sahip bir geniş açı lense ihtiyacı olanlar için bütçe dostu bir alternatif. Hatta ben bile bir tane satın almayı düşünüyorum.
Bize Ulaşın