Fotoğraf: Elliott Erwitt - Yukio Mishima / 1970

Bir Fotoğraftan

/

Bedenin Sonlu Yolculuğu

1970 yılının Kasım ayı. Tokyo’daki askeri üs ansızın basılmış ve komutan rehin alınmıştır. Televizyon kameraları haberlidir ve her şeyi saptamaktadırlar. Boyu 1.50’yi biraz aşan bu adam, kısa bir konuşma yaptıktan sonra karnına son kez bakar ve elindeki hançeri hedeflediği noktaya saplar. Vücudu titremekte, tutku ve kavgayla bağlı olduğu ömrü, avuçlarının arasından kırmızı anılar olarak sızmaktadır. İşlem, verdiği direktif doğrultusunda bir kılıcın boynuyla buluşmasıyla tamamlanacaktır.

Bu sırada iki görüntü “Technicolor” kırmızısı üzerinden bir araya gelir. O, kendi özel ordusu Kalkan Birliği’nin yemin törenindedir. Parmaklara küçük kesikler atılmış, kanları bir fincanda toplanmıştır. Bir parça tuz ilavesiyle törenin sonu gelmiştir. Dudaklardaki kan, Japon İmparatorluğu’na edilen yeminin mührü gibidir. Modern dünyada gelenek, hâlâ en sert biçimiyle seyrini sürdürmektedir.

Fotoğraf: Elliott Erwitt – Yukio Mishima / 1970

Gruptan bir kişi, kutsal görevinin bilinciyle elindeki kılıçla birkaç darbe indirir. Baş gövdeden ayrılır ve bir ömürlük kahraman orada can verir. İki parçaya bölünen bu insan, bir kış günü, tutkusuyla kucaklaşıp kanıyla ödeşen dünyanın en sıradışı yazarlarından Yukio Mishima’dan başkası değildir. İnsanların önünde hara-kiri yapmış, samuray ruhunu kameraların önünde cesaretiyle sınamıştır. Üstelik bu dünyayla vedalaşırken ne kadar yalnız olduğunu da görmüştür.

Neredeyse onun doğuştan sadist olduğunu söylerler. Büyükannesinin kapalı, sert ve disiplinli eğitimi, onun bir kız çocuğu gibi yetiştirilip eşcinselliğinin ortaya çıkmasında belirleyici olur. Bir ara Mishima vücut geliştirmeye kafasını takar. Çelimsiz vücudunu, yoğun ve devamlı çalışma sonucunda inanılmaz biçimde kaslarla donatır. Artık beyni gibi bedenini de geliştirmiştir; fotoğrafçılara çıplak pozlar vermesinde ve vücudunu ortaya çıkartarak özgürce davranmasında bir sakınca yoktur. Oysa ülkesinde çirkin olarak bilinir, yazdıklarından da çirkin olarak…

Gelişen teknoloji, yoğun çalışma hayatı ve temelleri önceden atılmış bir mekanizmanın karşısında Batı’ya ait değerlerin yükselişi; büyük fay hatları yaratmıştır Japonya’da. Geleneği her şey olan samuray ruhunun çağdaş kavramlarla bazen zıtlık teşkil edecek derecede karşı karşıya gelmesi, genetik kodunda yıkılmış şehirler olan bu toplumu, ünlü Japon fotoğrafçı Araki’nin fotoğraflarındaki hale getirmiştir. Japon insanının trajedisini, poz verilen fotoğrafların fonunda yer alan Fujifilm tonları bile kurtaramamaktadır.

Yalnızca Mishima’nın yapıtlarında değil, 20. Yüzyıl’ın neredeyse tüm Japon yazarlarının, o pastoral görüntüler ardında, sıradan gibi gözüken ilişkileri yoğun hüzünle ördükleri görülmektedir. Gelenekle gelecek arasına sıkışmış insanlar, dar hareket alanlarında küçük Japon adımlarıyla koştururken, ancak bitimine yakın adı konan aşkları, satırların arasından büyük bir sabırla çıkartan okuyuculara sormak gerekir. Gerçekten de zaman, yaşanmış tutkuları, özenle ölüme taşır… Biliriz ki adalar rüzgârlara açıktır ve denizi görmeden yaşayan insanların kendilerine ait bir ada tasarımı vardır.

Mishima verdiği pozla 1970 yılından, fotoğrafın -ve elbette edebiyatın- tarihine merhaba demektedir. Makineye değil, boşluktaki sonsuz noktalardan birine bakmaktadır. Üzerinde önü çapraz bağlı tişörtü ve açık renk golf pantolonu vardır. Ellerindeki eldiven, yaşamla arasına -en azından dokunurken- çizdiği sınır gibidir. Kare saatinin parladığı sol eli belindeyken, sağ eliyle de dudaklarına yakın bir sigara tutmaktadır. Bakışına vermeye çalıştığı anlam, alnını kırıştırmıştır.

Yalnızca şirin hayvanların belge fotoğrafı tarihindeki ikonlaşmış görüntülerini değil, uzamış sakallarıyla Humphrey Bogart’ın ya da kravat-ceketiyle Jack Kerouac gibi sıradışı kişileri de arşivinde tutsak eden ünlü bir fotoğrafçıdır Elliott Erwitt. Ve bu tarihi karşılaşmada, Japon Edebiyatı’nın “Yakuza”sına karşı, fotoğraf makinesinden başka silahı yoktur Erwitt’in. Mishima, uzaklarda bir yere bakarak ilk kurşununu atmış, Erwitt de onu havada yakalamıştır.

Her fotoğrafçının, modelinin fotoğrafını çekinceye kadar yaşadığı üç evre vardır: Bunlardan birincisi, fotoğrafçının çekeceği kişiyle ilgili kanısı ve bilgi birikimi,

İkincisi, karşılaşma ânı ve ilk izlenim,

Üçüncüsü ise fotoğrafın çekildiği an ve “esas” fotoğrafın seçildiği andır.

Bu noktaların arasında kalan üçgenin alanı, fotoğrafçının bireysel yeteneğiyle birleştiğinde ortaya başarılı fotoğraflar çıkar. Elliot Erwitt, modellerinin gözlerinde, kameranın orada olduğu hissini göstermeyi öteden beri sevmiştir.

Fotoğrafı çekildiğinde yaşı 45’tir Mishima’nın. Fonda, sanki baharla yaz kucaklaşmıştır. Her şey yolunda görünmektedir. Dünyadaki son yılıdır. Belki de uzaklarda baktığı nokta, ölümün onun için “hazır ol”da beklediği o ilahi koordinattır. Her fotoğrafın bir ölüm olduğunu bilmektedir ve her insanın bu şekilde binlerce kez öldüğünün farkındadır.

Ölüm, intihar, kan, eşcinsellik; sevdiği tüm temalarla romanlarını birer çit gibi çevirdi Mishima. İstemediği hiç kimseyi sınırlarından içeri sokmadı. Japon toplumuna tuttuğu aynanın açısı, bize farklı gerçekleri ve tutkuların milliyeti olmadığını gösterdi. Milliyetçi bir anarşist gibi ölmeyi yeğledi. *Setsuogan’ın karla örtülü masalarından birinde Yukio’nun -ki adında hiç kalkmayan bir kar vardır- ara sıra yalnız başına yemek yediğini görenler var. O Japon Edebiyatı’nın Batı’ya bakan tuhaf kapısı ve hâla en ünlü yazarıdır.

*Mishima’nın “Şölenden Sonra” romanında olayların geçtiği lokantanın adıdır.

Not: Bu yazı daha önce E Aylık Edebiyat ve Kültür Dergisi’nde yayınlanmıştır.

1963 yılında İstanbul’da doğdu. M.S.Ü. Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Ana Sanat Dalı’nı (Lisans) 1985, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Fotoğraf Ana Sanat Dalı’nı (Yüksek Lisans) 2001 yılında bitirdi.

Farklı konularda yayınlanmış 15 kitabı bulunan Merih Akoğul, Türkiye’de ve dünyanın çeşitli ülkelerinde 30’un üzerinde fotoğraf sergisi açtı, grup sergilerine katıldı. Fotoğraf sanatı ve kuramı konularında çalışmalar yaptı. Seminer, sempozyum ve açıkoturumlara katıldı, bildiriler sundu, paneller yönetti, seçici kurullarda yer aldı. Reklam sektöründe yazar olarak çalıştı. Çeşitli özel kurumlarda eğitmenlik, özel radyolarda kültür ve sanat programları, televizyon programlarında sanat danışmanlığı yaptı.

Edebiyat, fotoğraf kuramı, plastik sanatlar ve müzik üzerine yazıları ve eleştirileri birçok gazete ve dergide yayınlanan Merih Akoğul, 2003 yılının yaz döneminde Avusturya Başkanlık Sanat Dairesi tarafından verilen bursla çalışmalarını Viyana’da sürdürdü. Çeşitli müze ve özel koleksiyonlarda yapıtları bulunan Akoğul, 27 yıldır Türkiye’nin önemli üniversitelerinde (Marmara Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi) fotoğraf dersleri vermiştir.

İstanbul Modern Müzesi Fotoğraf Bölümü Danışma Kurulu üyesi olan Merih Akoğul, aynı zamanda da Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde eğitmenliğini sürdürüyor. 2010 yılından 2021yılına kadar Eczacıbaşı Fotoğraf Sanatçıları Dizisi kitaplarının editörlüğünü yaptı. İFSAK Blog ve Gezgin Foto dergisinde köşe yazarlığını sürdürüyor.

Seçilmiş Kişisel Sergiler

2022 “Caz Zamanı” Avusturya Kültür Ofisi, İstanbul
2016 “Montreal’de Bir Mevsim, Galeri Işık
2013 “Tenha Vakitler”, ArtGalerim Nişantaşı, İstanbul
2011 “Kayıp Ruhlar”, ArtGalerim Nişantaşı, İstanbul
2010 “İç İçe İstanbul”, Fototrek, İstanbul
2008 “Standards”, PG Art Gallery, İstanbul
2007 “Sanki”, Leica Gallery, İstanbul
2006 “Geçen Yaz Viyana’da”, Palais Porcia Kunst Raum, Viyana
“Siyah Beyaz Afyonkarahisar”, Fevzi Çakmak Sanat Galerisi, Afyonkarahisar
“Avusturya 2006”, Avusturya Kültür Ofisi, İstanbul
2005 “Bit-ki”, PG Art Gallery, İstanbul
“Yolda”, Avusturya Kültür Ofisi, İstanbul
2004 “Otuz Kuş”, PG Art Gallery, İstanbul
“Geçen Yaz Viyana’da”, Fotografevi, İstanbul
2003 “Güzergâh: Edebiyat”, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, İstanbul
2002 “Başarmak”, Fotografevi, İstanbul
2001 “Klasikler/Neo-klasikler”, Fotoğrafevi, İstanbul
“Aşkküre”, Bedri Rahmi Eyüboğlu Sanat Galerisi, İstanbul
1999 “Bronz Askerler”, Fotografevi, İstanbul
1998 “Dönüşümler”, Art Shop, İzmir
“Filim”, İMKB Sanat Galerisi, İstanbul

Yayınlar

2021 “Ağustos” (şiir)
2016 “Montreal’de Bir Mevsim (fotoğraf)
2014 “Gece / Şarkılar” (şiir)
2007 “Sanki” (fotoğraf)
2006 “Siyah Beyaz Afyonkarahisar” (fotoğraf)
2005 “Türk Fotografçıları Kütüphanesi 22/Merih Akoğul” (fotoğraf)
“Bit-ki” (fotoğraf)
“İkizim Söyledi Ben Yazdım” (deneme)
“Saklı Günlükler” (çocuk edebiyatı)
2004 “Geçen Yaz Viyana’da” (fotoğraf)
2002 “Başarmak” (fotoğraf)
2001 “Klasikler/Neo-Klasikler” (fotoğraf)
1999 “Klasikler” (fotoğraf)
1995 “Kuğunun Ölümü” (şiir)
1992 “Son Dokunuş” (şiir)

Küratörlükler

2019 “Yolda” (Türkiye’de Gruplar), Fransız Kültür Merkezi, İstanbul
2019 “Fotoğrafın Doğası”, Artweeks Akaretler, Akaretler No:45, İstanbul
2018 “Yıldız Moran: Bir Dağ Masalı”, İstanbul Modern, İstanbul
2017 “Beni Bul” / Otoportreye Çağdaş Dokunuşlar, Akbank Sanat, İstanbul
2016 “Poz”, PG Art Gallery, İstanbul
2016 “İnsan İnsanı Çekermiş”, İstanbul Modern, İstanbul
2013 “Bir Zamanlar”, Fotografevi, İstanbul
2012 “Mekânın Doğası”, Hilpark Suites İstinye, İstanbul
2012 2. Bursa Fotofest / Uluslararası Bursa Fotoğraf Festivali
“İnsanlığın İzleri” (Sanat yönetmeni, şef küratör)
2012 “Gidilmemiş Zamanlar”, Hilpark Suites İstinye, İstanbul
2011 1. Bursa Fotofest / Uluslararası Bursa Fotoğraf Festivali
“Karşılaşmalar” (Sanat yönetmeni ve şef küratör)

Eczacıbaşı Fotoğraf Sanatçıları Dizisi (Editörlük)

2021 Yusuf Tuvi
2020 Lütfi Özkök
2019 İbrahim Zaman
2018 Ergun Çağatay
2017 Yıldız Moran
2016 Ersin Alok
2015 İzzet Keribar
2014 Sabit Kalfagil
2013 Sami Güner
2012 Ozan Sağdıç
2010 Şakir Eczacıbaşı

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Son yazılar: Fotoğraf

Foto İntelijansiya

Yeni bir kitap, yeni bir heyecana vesile olur ve moral değerleri yükseltir kuşkusuz. Entelektüel ortam, yeni…

Bir Disiplin Olarak Fotoğraf

Kendi Kendine Fotoğraf Fotoğraf bir disiplindir. Yapısında estetik kadar ciddi oranlarda matematik de barındırır. Fotoğraf, kendi…

Instant Fotoğraf

Bu fotoğrafçılık türü 1937’de Edwin H. Land tarafından bulunan Polaroid marka fotoğraf makineleri ile başlamıştır. Kızının…

Yeniden Doğuş

İFSAK Blog’taki en son yazımı  https://www.ifsakblog.org/bir-haz-da-olsa/tam bir yıl önce yazmışım. Hatırlarsınız Özcan Yurdalan hocamın önderliğinde Antakya…