Akıllı telefonların kamera özellikleri her yıl biraz daha gelişiyor. Geçtiğimiz ekim piyasaya çıkan Huawei Mate 20 ailesinin amiral gemisi Mate 20 Pro, 40 MP çözünürlükteki 27 mm f/1,8 ana kamerası ve 1/1,7”algılayıcı boyutuyla görsel kaliteyi çok üst noktalara çıkartıyor. Gelin, Mate 20 ailesini daha yakından tanıyalım.
Geçtiğimiz yılın rakamlarına göre, Samsung’tan sonra dünyanın en büyük akıllı telefon üreticisi olan Huawei, Mate ailesine ait telefonları 2013 yılında piyasaya çıkarttı.
Huawei Ascend Mate adını taşıyan ilk model, 8 MP arka ve 1 MP ön kamera taşıyordu. Mate serisi, Huawei’nin daha ziyade pahalı telefon satın almak istemeyen kitleye sunduğu bir orta segment telefon olarak kendini gösterdi.
2014 yılında, 4G teknolojisinin devreye girmesiyle birlikte Huawei Ascend Mate2 4G ile tanıştık. Arka kamera 13 MP, ön kamera ise 5 MP çözünürlükte ve son derece iddialıydı. Aynı yılın ekim ayında aynı kamera özelliklerine sahip Ascend Mate7 piyasaya çıktı.
Ve Mate yalnız kalır
Bir yıl sonra 2015 ekim ayında, Huawei “Ascend” adını geride bırakarak yalnızca “Mate” demeye başladı ve 13 MP arka, 8 MP ön kamera ile Mate S’i çıkarttı. Kamera geliştirilmiş, özellikle özçekim (selfie) için ön kamerada çözünürlük arttırılmıştı. Bir de yazılım desteğiyle “güzellik” filtresi eklenmişti. Hemen bir ay sonra kasımda Mate 8 geldi. Arka kamerada çözünürlük 16 MP’ye yükselmişti.
Aralık 2016’da Mate serisini orta segment bir telefondan üst segmente taşıyan Mate 9 ve Mate 9 Porsche Design çıktı karşımıza. Arka kamerada “çift kamera” teknolojisi kullanılmış, 12 ve 20 MP birlikte çalışıyor, görsel kalitesi yüksek fotoğraf ve video içerikler üretiliyordu.
Kasım 2017’de fotoğrafta “yapay zeka”nın ilk ürünü olan, geniş bir aile Mate 10 geldi: Mate 10, Mate 10 Lite, Mate 10 Porsche Design ve Mate 10 Pro. Tüm modellerde ön ve arkada çifter kamera yer alıyor, Lite’da önde 2 MP ve 13 MP, arkada 2 MP ve 16 MP lensler bulunuyordu. Mate 10, farklı olarak 12 MP RGB ve 20 MP monochrome özellikli arka kamera ile geliyordu.
Mate 20 ve Leica desteği
Ekim 2018’de Mate 20 ve Mate 20 Pro, daha önce P serisinde karşımıza çıkan Leica lens desteği ve üç kamera ile çıktı karşımıza. P20 Pro’da kullanılan 8 MP tele, 20 MP monochrome, 40 MP RGB kameralı sistem, Mate 20 Pro’da daha güçlü işlemci desteği ve yapay zeka özellikleriyle geliştirilmişti. Ayrıca P20 Pro’da monochrome özellikli olan 20 MP’lik lens, Mate 20 Pro’da ultra-geniş açı ve makro özellikleri taşıyordu.
Mate 20, Mate 20 Pro’nun dışında Mate 20X oyun odaklı telefon ile yine Mate 20 RS Porsche Design modellerin olduğunu da hatırlatayım ama kamera özellikleri açısından Mate 20 ve Mate 20’ye odaklanacağım.
Öncelikle bu modellerde kameralar alışılmıştan farklı olarak telefonun hemen arka yüzünde üstte ortada kare bir blokta yer alıyor. Dörtlü blokta üç kameranın yanında bir de LED flaş desteği bulunuyor.
Mate 20 arka bölümde12 MP ana (27 mm f/1,8) 1/2,3” algılayıcı boyutu, 16 MP (17 mm f/2,2) ultra geniş açı ve 8 MP (52 mm f/2,4) telefoto kameralarla geliyor. Ana kamera ile 4K 30 fps video kayıt yapabiliyor, ayrıca 720p 960 fps ağır çekim özelliği de mevcut. Telefonun ön kamerası da 24 MP (26 mm f/2,0) ve Full HD 30 fps video kayıt özelliğine sahip.
40 MP kamera çözünürlüğü
Gelelim Mate 20 Pro’ya. Bu model, görsel kalite anlamında çok iddialı özelliklerle donatılmış. Arka blokta yer alan kameralar 40 MP ana (27 mm f/1,8) 1/1,7” algılayıcı boyutu, PDAF/Laser AF, 20 MP (16 mm f/2,2) ultra geniş açı ve 8 MP (80 mm f/2,4) telefoto, 3X optik zum ve OIS titreşim engelleyici özelliklerine sahip. Ön kameralara baktığımda Mate 20’den farklı olmadığını görüyorum.
Uzun süredir deneyimlediğim Huawei Mate 20 Pro, analog fotoğraftan gelen biri olan beni bile şaşırtacak nitelikte fotoğraf kalitesi sunuyor.
RAW formatı destekleyen Pro moduyla kontrolü tamamen ele alabiliyor, AF seçiminden pozlama telafisine ve ISO performansına kadar müdahale edebiliyorsunuz. Alan derinliği ve bokeh etkisi yazılım desteğiyle son derece başarılı. Özellikle portre modundaki çekimlerde bu özellik kendisini belli ediyor ve fotoğrafta adeta üç boyutlu bir algı yaratıyor.
Karmaşık ayarlamalar yapmak istemeyen fotoğraf tutkunları, yapay zeka desteğiyle görsel kalitesi yüksek fotoğraflara imza atabiliyorlar. Özellikle polarize filtre etkisi yapan “mavi gökyüzü” yapay zeka desteğine bayıldığımı itiraf etmeliyim. Yine günbatımı, sonbahar, yeşillik, yemek fotoğrafı destekleri de gayet başarılı. Ancak, yine de bazı durumlarda yapay zekayı devre dışı bırakarak, kontrolü ele almakta yarar var. P20 Pro’da olduğu gibi tamamen monochrome bir kamera desteği olmamasına rağmen, Mate 20 Pro’nun monochrome fotoğraf kalitesi ve filtreleri de çok güzel. Siyah beyaz tutkunlarını tatmin edebilecek kadar iyi olduğunu söyleyebilirim.
Akıllı telefonlarda zum görsel kaliteyi tehlikeye atan bir özellik. 3X optik zum iyi ama mükemmel değil. Zaten yeni piyasaya çıkan P30 Pro’da zum özelliği konusunda önemli geliştirmeler olduğunu biliyorum. Mate 20 Pro’da, ultra geniş açı ve makro özellikleri çok iyi diyebilirim. Özellikle 2,5 cm yakından fotoğraf çekilmesine imkan tanıyan makro desteği, Mate 20 Pro’yu tüm rakiplerinden ayıran önemli bir özellik.
Bize Ulaşın