Orta Asya Seyir Defteri (Yaz 2023)

//

Bölüm 08, Kırgızistan – Çolpan Ata

13Temmuz 2023–Perşembe

Minibüs şoförü biraz arayarak Aquarel Guest Hause’u buluyor. Üç odadan ikisi hazır, biri değil. Sahibi kendi oturduğu binadan bir odasını vererek sorunu çözüyor. Reyan’la, Öykü’nün şansına en iyi oda da o çıkıyor. Aşağıda kahvaltı hazır. Karnımız aç zaten, hemen inip kahvaltımızı yapıyoruz. Bütün gece yolculuktan sonra yorgunuz, odalara çekilip yatıyoruz. Saat bir gibi tekrar buluşuyor, dolaşmak üzere kasaba merkezine doğru yürüyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Buraların düşük sıcaklıkta olacağını okumuştuk. Hiçte öyle değil. Taşkent gibi olmasa da epey sıcak, yürümek zor. Taksi çağırıp öyle gidiyoruz ama paramız yok. Bir döviz bürosu önünde durdurup 1 $’ı 87 SOM ’dan bozdurup 200 SOM taksi parasını öyle ödüyoruz. Burası Issık gölü kenarında, bizim küçük yazlık kasabalar gibi bir yer. Bişkek, çevre iller ve çevre ülkelerden göle girmek için gelenlerle dolu. Hediyelik eşya, deniz malzemesi ve kurutulmuş balık satan dükkân ve tezgâhlar epey var.

Dolaşıp tek tük fotoğraf çekiyoruz ama yapacak çokta bir şey yok. Biz de yedi kişilik bir taksi tutup (Bavullar olmadığından rahat sığıyoruz.) 250 SOM karşılığında “Issyk-kul”tarihi açık hava müzesine gidiyoruz. Burası bin yıldır dokunulmamış kaya resimleri, kayalar oyulmuş, yontulmuş heykellerden oluşan geniş bir açık hava müzesi.

Etraf çok ıssız. Arkada dağlar ve bozkır havası adeta o çağları yaşatıyor insana. Hoşuma gitti burası, çok fotoğraf çekiyorum. Alan çok korumasız, Türkiye’de yaşayan biri olarak o çizimlerin çok çabuk bozulacağı, deforme edileceği hissine kapılıyorum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Epey vakit geçiriyoruz. Burası kaldığımız otelin üst taraflarında, yaklaşık iki kilometre mesafede. Bu büyülü kayaların, bozkırın içinden yürüyerek gidelim diyor ve aşağı doğru harekete geçiyoruz. Göle doğru, önümüzde enfes görsellikler, muhteşem manzaralarla yürüyoruz.

Yaklaşınca, ufak bir pazardan atıştırmalık ve bira alıp otele dönüyoruz. Akşamüstü oldu, buraya kadar gelip Issık gölüne girmeden olmaz. Mayolarımızı giyip (mayomu unuttuğum için çarşıdan almıştım bir tane) otele yakın bir yerden göle giriyoruz. Bu sıcaklıkta bile bize serin geliyor fakat aslında bu göl hiç donmazmış. Issık zaten sıcak demekmiş. Sıcak su kaynakları muhtemelen. Biraz da bulanık ama giren çok kişi var. Yelkenliler, tekneler, jetskiler falan epey büyük bir göl. Gölden sonra tekrar otele gidip akşam yemeğimizi yiyoruz. Yemekten sonra klasik bira ve sohbetimizi bahçede yapıyor, sonra bavullarımızı toparlayıp yatmaya çekiliyoruz.

Bugün 14,956 adım atmışız.

 

1964 yılında memur bir babanın çocuğu olarak Urfa’da doğdum. 1968 yılında hayatımın geri kalanını geçireceğim İstanbul’a tanıştım. 1986 yılında Yıldız Üniversitesi Kocaeli Mühendislik Fakültesinden Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. Sırasıyla askerlik, iş hayatına başlama, evlilik, iki tane dünya güzeli kız dünyaya getirme, kendi işini kurma ve sonra “Yeter daha ne kadar çalışacaksın?” diyerek iş hayatını komple bırakma çizgisinde bir yaşam geçirdikten sonra, hobilerime yöneldim. Yurt içi, yurt dışı geziler, teknecilik ve karavancılık ile görme, keşfetme ihtiyacımı karşılarken, bunları belgelemek için çocukluktan beri sevdalısı olduğum fotoğrafa tekrar başladım. Aslında çocukluktan beri sevdalı olduğum söylenemez; çocukluğumun tatil günleri, ilkokuldan başlayarak dayımın Maltepe’deki fotoğraf stüdyosunda çalışarak geçti. O zamanlar dışarıda oynamak yerine o daracık karanlık odada, fotoğrafçılığın mutfağında çalışmak nefret edilesi bir durumdu. Ama her aşk nefretten doğmaz mı? Doğar; dolayısıyla fotoğraf makinesini hiç bir zaman yanımdan ayırmadım. Askerlik sırasında, 1988 yılında, AFSAD'da temel eğitim aldım. 2014 yılında, emekli olur olmaz İFSAK’a üye oldum. Çeşitli karma sergilerde, dernek içerisindeki fotoğraf gruplarında, sosyal sorumluluk projelerinde yer aldım. Bir dönem Yönetim Kurulu'nda görev yaptım. 2018 yılında İstanbul Fotoğraf Günleri Koordinasyonunu üstlendim. Ve bu sevdiğim ortamda bulunmaya devam ediyorum.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Son yazılar: Fotoğraf

Levend Kılıç Anısına

Genel olarak sanat dünyasına ve özelde fotoğraf dünyasına baktığımız zaman hem  kitap,  hem de dergi yayını…

Feminizim Nasıl Görünür:

Bu yazı, İFSAK Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Grubu’ndan Ahu İncekaralar  https://www.instagram.com/ahuincekaralar/  tarafından shutterstock.com  https://www.shutterstock.com/blog/history-of-feminism-photos  adresinden Türkçeleştirilmiştir. .…

Foto İntelijansiya

Yeni bir kitap, yeni bir heyecana vesile olur ve moral değerleri yükseltir kuşkusuz. Entelektüel ortam, yeni…

Bir Disiplin Olarak Fotoğraf

Kendi Kendine Fotoğraf Fotoğraf bir disiplindir. Yapısında estetik kadar ciddi oranlarda matematik de barındırır. Fotoğraf, kendi…

Instant Fotoğraf

Bu fotoğrafçılık türü 1937’de Edwin H. Land tarafından bulunan Polaroid marka fotoğraf makineleri ile başlamıştır. Kızının…