İFSAK Blog Ekibi’nin seçkisi olan aşağıda okuyacağınız yazı Magnumphotos.com adresinden Türkçeleştirilmiştir. Ekip adına çeviri Hakan Dilman tarafından yapılmıştır, kendisine teşekkür ederiz.
**************************
Philippe Halsman‘ın yaratıcı fotoğrafik projeler üretmek için önerileri
Letonya-Amerikalı Magnum fotoğrafçısı Philippe Halsman‘ın çalışma hayatı yaratıcılıkta usta sınıftır. Fotoğrafçının kutunun dışına çıkan düşünceleri, yaratıcı kompozisyonlar, türünü ilerleten bir portreleme, aktörün sorulara yüz ifadesiyle cevap vermesini ve aktörleri zıplatmasıyla sonuçlanmıştır.
Yeni yılın başlamasıyla hem yeni hem de tecrübeli fotoğrafçılar eserleri yeniden gözden geçirir ve Halsman‘ın bilgeliğinin, yaratıcılıklarını alevlendiren kıvılcım olmasına izin verirler. 1961 yılında yayımlanan Halsman on the Creation of Photographic Ideas isimli kitap tüm fotoğrafçıların yüzleştiği bir sorunu hedef alıp, onlara eserlerinde daha yaratıcı bir yaklaşım sağlamaları için pratik tavsiyeler ve ilham vermeyi amaçlamıştır.
“Dikkat çekici ya da olağan dışı bir fotoğraf yaratma sorunu evrenseldir.” ve “reklam fotoğrafçılarının dikkat çekici eserler yaratması gerekir ve medya fotoğrafçılarının okurların ilgisini çekmesi gerekir. Hatta amatör fotoğrafçılar bile bu sorun ile yüzleşir çünkü fotoğraflarını başkalarıyla paylaşmak hoşlarına gider.” diyor Halsman, Instagram’ın beğeni bildirimlerini elli yıl önceden görerek.
Kitap iki bölüme ayrılmıştır;
1. Bölüm, Halsman’ın kuralları ve gerekçeleri ile daha cesur ve direkt yaklaşımlar sergileyerek ya da alışılagelmişin dışındaki açı ve boyutlar kullanmaya odaklanmışken
2. Bölüm, bazı pratik egzersizler ve yaratıcılığı uyandıran düşünce egzersizleri ile fotoğrafçının bilincine daha çok odaklanmıştır. Burada fikir uyarıcı ve 2019’da yenilenmiş enerjisiyle, pratiğe olan yaklaşımınızı teşvik edici beş paketimizi tanıtıyoruz.
“Dikkat çekici ya da olağan dışı bir fotoğraf yaratma sorunu evrenseldir.”
Phılıppe Halsman
Beyin fırtınası yaratmak
1961 yılında oldukça yeni bir konsept olarak ortaya çıkan ve reklam ajansları tarafından öncülüğü sağlanan beyin fırtınası Halsman tarafından methedilmiştir. Beyin fırtınasına dahil olan katılımcıların daha sonra ilham dolu önerilerle geleceği göz önüne alınarak en saçma soruları sormaları bile desteklenmiştir. Halsman bu uygulamanın işe yararlılığı konusunda arada kalmıştı, daha önce büyük bir beyin fırtınası grubunda yer almamasına rağmen, bire bir bir tartışmada sorunları çözmede daha üretici olduğunu düşünmüştür.
“Sebeplerden biri psikolojik,” dedi kitabında. “Yalnız değilsiniz ancak karşınızda sizi teşvik eden ve sizden bir cevap bekleyen biriyle karşı karşıya geldiğinizde ikinci sebep fizyolojiktir. Zihniniz tartışmanın meydan okumasıyla uyarılır.”
Halsman’ın Fransız aktör Fernandel portresi kışkırtıcı bir süreç olarak sonuç vermiştir. Aktörü galeride tanıyan Halsman‘ın karısı bir dergi için aktörün fotoğrafının çekilmesini önerdi. Ancak Halsman başlangıçta Fernandel‘in Amerika’da yeterince tanınmadığını düşünerek karşı çıksa da karısı Halsman‘ı “o halde tanıt onu!” diyerek cesaretlendirmiştir. Bu durum fotoğrafçının kafasında bir fikir kıvılcımlanmasını sağlayarak aktöre Amerika’ya yerleştikten sonraki hislerini sorup bu hislerini yüz ifadeleri ile cevaplamasını istemiştir.
Philippe Halsman Fransız aktör Fernandel‘e soruyor, “Biz Amerikalılar günahlara oldukça karşıyız. Peki ya siz, mösyö?”
Philippe Halsman, Fransız aktör Fernandel‘e soruyor, “Uluslararası durum hakkında ne düşünüyorsunuz?”
Hafıza
“Fikirlerimizin birçoğu zihnimizin büyük hafıza mahzeninden gelir,” diye yazdı Halsman. “Okuduğumuz her kitap, izlediğimiz her oyun ya da film, duyduğumuz her senfoni, üstünde çalıştığımız her fotoğraf ya da resim bir artist ve bir insan olarak potansiyelimizi zenginleştirir. Ancak hafızamızı kullandığımızda, taklit genelde kaçınılmaz olur.”
“Taklit sadece bir başkasının eserini kopyalamak olduğunda bu yanlış ve değersizdir. Ancak taklit hali hazırda var olan bir şeyi geliştirip yeni ve kişisel parçalar eklediğinde bu medeniyetimizin ve teknolojimizin tüm gelişiminden sorumlu olan bir taklit türüdür.”
Halsman on the Creatıon of Photographıc Ideas – Phılıppe Halsman
Halsman, Raphael‘in “Üç Güzeller” adlı eserinin bir plajda üç küçük kızın fotoğrafını çekmesinde ona nasıl ilham olduğunu böyle anlatıyor. “Uzun olan kızı ortaya koydum ve ondan küçük olanları korumasını istedim.” Bu motif onun başka yerlerdeki eserlerine de ilham kaynadığı olduğu açıktı çünkü plajda kadın modellerle de buna benzer bir çekim yapmıştı… “Raphael’in ‘Üç Güzeller’ eserinin de o sıralar Roma yapımı bir duvar kağıdından ilham aldığı ortaya çıkmıştı ve bu duvar kağıdı da kayıp olduğu için ünlenen bir Yunan heykelini temsil ediyordu.”
Bilgi
Sahip olduğumuz bilgi bize “Fotoğraflarımızda ileride kullanabileceğimiz farklı efekt olanakları sağlar.” dedi, 1940lar, 50ler ve 60lar da yeni teknoloji ve deneysel tekniklere ilgisi olan ve bunları yaratıcı eserler yaratmakta kullanabilecek olan Halsman.
“Biz zamanlar Detroit’de bir deneme sahasında Chyrsler’ın son model 5 arabasının fotoğraflıyordum, bir plymouth, bir dodge, bir DeSoto, bir Chrysler ve bir Impeial deneme pistinde önümde dizilmişlerdi. Oldukça sıkıcı görünen bir fotoğraftı, ancak bir anda hissettiğim arzuyla arabaların kameraya doğru hızla gelişini çekmek istedim. Eğer kamerayı yeterince derin bir deliğe koyup, gerekli bağlantıları yapıp deklanşöre uzaktan basabilseydim oldukça güvenli olurdu. Ancak 15 dakika çimentodan yapılmış bir deneme pistinde delik açmak için yeterli değildi.”
Fotoğrafıma beş arabayı da sığdıracak şekilde, merceğimi geriye doğru çektim, panjuru kapattım ve bağırdım ‘Bir, iki, üç!’
Üç dediğimde, beş araba da gidebildikleri en hızlı şekilde geri geri gitmeye başladılar. Daha önce hiç denememe rağmen, biliyodum ki film arabaların hangi yöne gittiğini bilemeyecekti. Ajansın kıdemli sanat direktörü fotoğrafı ilk gördüğünde şu soruyu sordu “Peki fotoğrafçıya ne oldu?”
Nesneler
“Bir fotoğrafçı diğer insanlardan daha fazlasını görür. Her zaman ilgi çekici bir şeyin arayışındadır. İlgi çekici objeler fotoğraflarımızı daha ilgi çekici yapmanın yanı sıra bazen de bizi alışılmışın dışında fotoğraflar için ilham kaynağı olabilmektedir.”
“Bir keresinde, bir Hollywood yıldızı çekimden sonra eşyalarını stüdyomda unutmuştu: bir kaç sahte kirpik, peruk ve doğal olarak bir çift takma göğüs. Bunlar bana bir fikir vermişti. Dişçimi aradım ve ödünç takma diş istedim. Nesneleri birbirine kombinleyip, fotoğrafını çektim, ve ona ‘Çekiciliğin Özü’ adını verdim.”
Fotoğraf
“Bitmiş bir fotoğrafın sık sık ilham kaynağı olması ilginçtir. Bir fotoğrafçının sonuca bakıp ‘İşte şimdi yapmam gerekeni biliyorum!’ demesi ne sıklıkla yaşanır? Maalesef, bu ilham genellikle her şey için geç kalındığında ortaya çıkar.” diye yazdı Halsman. “Bariz tavsiye ise: ilhamı geç kalmadan önce aramak gerekir. Fotoğrafın hatlarının önceden oluşturulmasını denemeli, en azından tüm detaylarını gözümüzde canlandırmak gerekir.”
Halsman‘ın ünlü Jump (zıplama) projesi göstermiştir ki fotoğraf kendi başına son görüntü için ilham kaynağı olabilir. Halsman tarafından bulunmuş bir terim olan “Jumpology” bir insanın zıplarken gerçek karakterini ortaya çıkardığını farz eder. Bunu NBC komedyenlerinin fotoğraflarını incelerken fark eder. “Birden, zıplarken fotoğrafları çekilmiş olan komedyenlerin karakterlerinden çıktığını gördüm.” Mesela, Jimmy Durante “kollarını sakat, büyük burunlu bir kuş gibi açmıştı” Jack Carson ise “uçmak için biraz ağır” görünüyordu.
Ondan sonra, Halsman, gerçek kişiliklerini ortaya çıkaracağını umarak fotoğrafını çekeceği kişilerden zıplamalarını istedi. Windsor Dükü ve Düşesi havada el ele tutuşurken, Marilyn Monroe kafasını neşeyle sallıyordu, sabahlığının kenarı fotoğrafa hareket algısını katmıştı. Ve bu eser bir klasik olan Jump isimli kitabın kapağı oldu.
Bize Ulaşın