Hangi SD Kart?

/

Birçoğumuzun kamerasında kullandığı SD (Secure Digital) hafıza kartları 1999 yılında Sandisk, Matsushita ve Toshiba’nın bir araya gelerek ortak olarak geliştirdikleri bir teknoloji. Bu yıl 20. yıldönümü olmasına rağmen hala birçok kamera ve görsel ekipman üreticisi SD kart standardını kullanmaya devam ediyor.

Fotoğraf çeken ve video üreten birçok kişiden aynı soruyu duyuyorum genellikle: “Hangi SD kart?” Piyasada çok çeşitli hafıza kartları, hatta çok ucuz çözümler de var ama çektiğiniz fotoğraf ve videoları emanet edebilecek kadar güvenilir ve hızlı olanları çok az. Elbette ki, güvenilir ve hızlı olanların fiyatları da biraz pahalı oluyor.

Ne kadarlık bir kapasiteye ihtiyacınız var?

Öncelikle kapasite konusunu ele almak gerekiyor. Ürettiğiniz içeriğin verisel boyutları çok önemli. Fotoğraf çekiyorsanız, dosyalarınızın JPG, ya da RAW olup olmadığı çok önemli. Yalnızca JPG çekiyorsanız “Fine” ya da “Extra Fine” tercih ediyorsanız, makinenizin çözünürlüğüne bağlı olarak 16 GB’lık bir kapasite size fazlasıyla yetecektir. Ancak RAW, JPG+RAW dosyaları kullanıyorsanız 32 GB seviyesinden başlamanızı öneririm. İşin içine video da giriyorsa 64 GB ve 128 GB’lik seçenekler başlama noktanız olabilir.

Seçiminizi etkileyecek bir başka önemli nokta, kullanmış olduğunuz kameranın desteklediği okuma ve yazma hızı. Evet, bugün birçok hızlı SD kart var piyasada ama bunların kameranızla uyumlu olarak çalışıp çalışmadığı konusunda bilgi sahibi olmanızda yarar var. Tam bu noktada SD kartların (Ultra High Speed) standardı olan UHS-I ve UHS-II yapılarını anlatmak gerekiyor. Bazı kameralardaki hafıza kartı yuvası/yuvaları UHS-I, bazıları UHS-II bazıları da çift yuva desteğiyle her ikisini de destekler. Peki, bu standart size ne vaad eder?..

SDHC ve SXDC hız sınıflarında kartları destekleyen UHS-I saniyede 104 MB veri aktarımı sağlayabilir. SDHC UHS-I özellikli kartlar, düşük hızlarda da SDHC uyumlu cihazlarda da çalışabilirler, ancak UHS-I avantajlarından yararlanabilmek için UHS-I uyumu şarttır. SDXC UHS-I özellikli kart da, SDXC uyumlu bir cihazda düşük hızlarda çalışabilir ama UHS-I uyumlu olması daha hızlı olmasını sağlayacaktır.

UHS-II destekli SD kartları ele aldığınızda hemen arkasındaki pin tırnakların yapısından ayırt edebilirsiniz. Normalde tek sıra olan bu tırnaklar UHS-II destekli SD kartlarda iki sıra olarak dizilirler. Aslında farklı bir veri transfer sistemi kullanan bu kartlarda veri aktarımı saniyede 312 MB seviyelerine yükselir. Ancak kameranızın hafıza kartı yuvasının UHS-II destekliyor olması gerekir.

Bir yerine iki almak

SD kart önerilerinde bulunmadan önce pratiklik açısından küçük bir tavsiyede bulunmak isterim. Diyelim ki, 64 GB kapasiteli bir hafıza kartı almayı düşünüyorsunuz. Bir kart almak yerine iki tane 32 GB’lık almanız lehinize olacaktır. Fiyatı biraz pahalı gibi gelse de pratiklik açısından iki kartınızın olması birinin arıza yapması durumunda hayat kurtarıcıdır.

Gelelim “Hangi SD kart?” sorusunun yanıtına… Aşağıdakilerden bir tanesinin size uyacağını düşünüyorum. Ancak yine de, kullandığınız cihazın hangi standartları destekleyip desteklemediğine dikkat edin derim.

1 – Sandisk Extreme PRO SDXC UHS-I

Fotoğraf ve video çeken, RAW ve 4K veri üreten herkesin kullanabileceği sağlam, güvenilir ve hızlı bir hafıza kartıdır. 512 GB kapasiteye kadar çeşitleri mevcuttur. Okuma hızı 90 MB/s, yazma hızı ise 95 MB/s’ye kadar destekler. JPG+RAW çekenler, büyük dosyaların yazma hızıyla ilgili sıkıntı yaşarlar genellikle. Bu kartın hızı hobiyi, profesyonellik sınırına getirenleri memnun edecek seviyede… Ayrıca bu kart bazı limitler içinde hayat boyu garantiye sahip.

2 – Lexar Professional Class 10 UHS-II 2000X

Seri çekimler yapan, özellikle spor karşılaşmaları çekenler için tasarlanmış yüksek hızda bir karttır. 128 GB kapasiteye kadar çeşitleri mevcuttur. Okuma hızı 300 MB/s, yazma hızı ise 260 MB/s ulaşabilir. Ancak Lexar’ın bu kartın üretimine devam etmediğini de söylemekte yarar var. Yine de cihazınız UHS-II destekliyse ve bir tane bu üründen bulursanız kaçırmayın derim.

3 – Transcend SDXC UHS-II U3

Özellikle yalnızca RAW çeken ve kolay kolay başına bir iş gelmeyecek bir SD kart arayanların tercih edebileceği bir SD kart olduğunu söyleyebilirim. Ancak üretici firma, bu kartın 64 GB’tan daha fazla kapasitede olanını üretmiyor. Okuma hızı 285 MB/s, yazma hızı ise 180 MB/s’ye kadar ulaşıyor. Kart, aynı zamanda şok ve X-Ray etkilerine karşı dayanıklı…

Kendisini Babıali yokuşunun tırmanma ayrıcalığını yaşayan son nesil gazetecilerden biri olarak tanımlayan Cem Kıvırcık, mesleğe dönemin efsane gençlik ve müzik dergisi Hey‘de 3 Ağustos 1983 yılında başladı. Çeşitli büyük gazetelerde ve dergi gruplarında yönetici olarak çalıştı ve 1997 yılında Milliyet grubunda Türkiye’nin ilk internet dergisi .net’i yayınladı. Bu süreden sonra teknoloji gazeteciliğine ağırlık verdi ve PCnet, PCTime ve PCMagazine gibi dergilerin Genel Yayın Yönetmenliği görevini yaptı.
Halen aktif gazetecilik yapmakta olan Kıvırcık, MediaMarkt’ın teknoloji blogunu yönetiyor, çeşitli haber sitelerinde köşe yazarlığı, teknoloji danışmanlığı yapıyor ve aynı zamanda Türkiye’nin köklü fotoğraf yayınlarından Photoline dergisinin de Yazı İşleri Müdürü.
Fotoğraf çekmeye küçük yaşlarda başlayan Cem Kıvırcık, 28 Mart 1965’te İstanbul’da doğdu. Beyoğlu Atatürk Erkek Lisesi‘ni bitirdikten sonra, Marmara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu, Gazetecilik ve Halkla İlişkiler bölümünden mezun oldu. Evli ve sigara kullanmıyor. Bilişim Medyası Derneği Başkan Yardımcısı, Magazin Gazetecileri Derneği ve İFSAK üyesi.

Yorum Sayıları: 4

  1. Elinize sağlık, benim için oldukça faydalı oldu. Böylece fotoğraf makinamın hangi kartı desteklediğini tekrar gözden geçirdim. Yazınızda UHS-2 kart ile ilgili bölüm ilgimi çekti (ancak tam olarak anlamak için internetten destek aldım belki UHS-1 ve 2 farkını gösteren bir görsel de iyi olurdu) ve makinamın bu formatı desteklemediğini öğrendim. Benim aldığım mesaj, en iyi ekipmanın birbirine uyumlu ekipman olduğu. Sevgiler.

  2. Bu konuda bir çok firma var tabiiki hepsinden çıkan sonuç tüketici üzerinde tam bir bilgi karmaşası ve kafa karışıklığına yol açıyor. Sizin anlatımınız ise Gayet Yalın, tarafsız güzel bir bilgilendirme olmuş, cem hocamı tebrikler ederim.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Son yazılar: Fotoğraf

Levend Kılıç Anısına

Genel olarak sanat dünyasına ve özelde fotoğraf dünyasına baktığımız zaman hem  kitap,  hem de dergi yayını…

Feminizim Nasıl Görünür:

Bu yazı, İFSAK Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Grubu’ndan Ahu İncekaralar  https://www.instagram.com/ahuincekaralar/  tarafından shutterstock.com  https://www.shutterstock.com/blog/history-of-feminism-photos  adresinden Türkçeleştirilmiştir. .…

Foto İntelijansiya

Yeni bir kitap, yeni bir heyecana vesile olur ve moral değerleri yükseltir kuşkusuz. Entelektüel ortam, yeni…

Bir Disiplin Olarak Fotoğraf

Kendi Kendine Fotoğraf Fotoğraf bir disiplindir. Yapısında estetik kadar ciddi oranlarda matematik de barındırır. Fotoğraf, kendi…