Mount Bromo, Doğu Java. 8 Dik kadraj birleşimi, ©Burak Şenbak.

Panoramik Fotoğraf Çekim Tekniği

/

Tanım:

Genişliğinin yüksekliğine oranı 2:1 ve daha fazla olan fotoğraflara verilen isim; Panoramik Fotoğraf. Bu oran 10:1’e kadar çıkabilmekte. Bu yazımızda bazı fotoğraf makinelerinde bulunan “panoramik çekim modu” ile çekimi gerçekleştirilen fotoğraflardan değil, tek, tek çekimi yapılmış, ardından bir program aracılığı ile birleştirilmiş panoramik fotoğraflardan bahsediyor olacağız, zira bunların çözünürlüğü çok daha yüksek.

Tarihçe:

Sanıldığının aksine panoramik fotoğraf yeni bir çekim tekniği değil. 150 yıldan fazla geçmişi var.

Mountain Tenn – 1864
Philadelphia – 1913

Çekim için İhtiyacımız Olanlar:

Tripod, Su terazisi, Kablolu/kablosuz deklanşör (yoksa makinenin self-timer’ı), birleştirme işlemi için dijital fotoğraf işleme programı.

Kompozisyonun Detayları:

Makinemizi tripodun üzerine kurduktan sonra kadraja karar verirken kadrajın ön kısmında fazla boşluk bırakmamaya, kadrajın içinde yer alacak olan bir ilgi noktası\leke varsa bunu kadrajın sağ veya sol kenarına oturtmamaya (birleştirildiğinde önemli bir kısmı kesilebilir), güneşi kadraja almamaya (almak durumunda isek güneşin bir ağaç veya bina arkasında kalmasına özen göstermeye), kadraj içinde hareket olmamasına (hareket eden araçlar, insanlar, hareketli bulutlar, bayrak, dalgalar,…), çekim sırasında fotoğraf makinemizi sağdan sola veya soldan sağa hareket ettireceğimizi aklımızda tutarak etrafımızda direk, insan ve benzeri lekelerin olmamasına önem vermeliyiz.

Çekim Öncesi Makine Ayarları:

Beyaz Ayarı (WB): Birden fazla fotoğraf çekileceği için fotoğraflar arasında ton farkı bulunmamalı. Bu sebeple Beyaz Ayarı’nı şansa bırakmamalı, Otomatik Beyaz Ayarı’nda (AWB) fotoğraf çekmemeli, ortam sıcaklığına uygun Beyaz Ayarı ile çekimi gerçekleştirmeliyiz.

Diyafram Seçimi: Genelde Panoramik olarak manzara fotoğrafı çekildiği için net alan derinliğinin orta ve üst değerlerde isteneceği bir gerçek. Bu sebeple diyafram olarak f/11 – f/16 aralığı bize istenen net alan derinliğini verecektir.

Pozlama: Birden fazla fotoğraf çekileceği için her fotoğrafın ışık değerinin diğerlerinden farklı olacağını (bazı fotoğraflarda aydınlık, bazılarında gölge alanlar fazla olacaktır) aklımızdan çıkartmamalıyız. Doğru pozlamayı gerçekleştirmek için makinemizi diyafram öncelikli moda (A, AV) aldıktan ve diyaframımızı seçtikten sonra (örnek: f/16) tüm kadrajımızı tarayalım ve enstantane değerinin nasıl değiştiğini görelim. Farklı enstantane değerlerini belirleyip bunların ortalamasına karşılık gelen değerin yaklaşık 1/2 f/stop altında “eksi” pozlama yapalım.

Örneğin bulduğumuz enstantaneler; 1/30, 1/60, 1/125 olsun. Orta değer 1/60 sn. civarı bir enstantanedir. Bunun 1/2 f/stop altı eksi değer ise 1/90 sn.’dir. Enstantaneyi belirledikten sonra çekim modumuzu Manuel’e (M) alıp belirlediğimiz enstantane değerini girelim (diyafram değeri zaten girilmiş durumda). Bütün fotoğrafları bu pozlama değerleri ile çekelim.

ISO: Tripod üzerinde çekim yapacağımız için makinemizi titretme riskimiz yok. Bu sebeple gereksiz kirlilik (noise) yaratmamak için ISO 100 veya ISO 200 değerlerini seçelim.

Netleme: Kadrajımızın orta noktası ile sağ ve sol köşelerde yer alacak noktaların bize uzaklığı aynı olmayacaktır. Aşağıdaki örnekte fotoğrafçı sağ alt köşede duruyor ve karşı kıyının panoramik fotoğrafını çekmek istiyor. “X”, “Y” ve “Z” Harfleri, karşı kıyının fotoğrafçıya olan uzaklıklarını simgeliyor ve bu değerler birbirlerinden farklı.  

Bu durum, netleme noktası seçimi için problem yaratacak. Bunu aşmak için makinemiz ve objektifimiz otomatik netleme modunda iken aşağıdaki iki seçenekten birisini kullanmayı seçeceğiz;

a) “Kadrajda bizim için en önemli olan noktayı netlemeye” karar verirsek makinemizi bu noktaya çevirip yarım deklanşör yapıp, odak uzaklığını değiştirmeden otomatik netlemeyi kapatıp manuel netlemeye geçeceğiz.

b) “Kadrajda bize en yakın noktaya netleme yapmayı” seçersek, makinemizi bu noktaya çevirip yarım deklanşör yapıp, odak uzaklığını değiştirmeden otomatik netlemeyi kapatıp manuel netlemeye geçeceğiz.

Odak Uzaklığı: Panoramik çekimde aynı alan düşük (kısa) odak uzaklığında daha az sayıda fotoğraf ile taranabilirken odak uzaklığını arttırır ve görüş açısını daraltırsak daha fazla sayıda fotoğraf ile tarayabiliyoruz. Özetle, odak uzaklığı arttıkça;

  • Aynı açıyı taramak için daha fazla fotoğraf çekmek zorunda kalırız,
  • Çekilen fotoğrafların yüksekliği birleştirme işleminden sonra daha düşük olur,
  • Distorsiyonun görsel etkisi daha az olur.

Sonuç; Tercih size bağlı.

Benim Tercihim; Full Frame için 30-50 mm aralığı, deneme yapmak kaydı ile.

Üst Üste Bindirme:

Çekim sırasında bir sonra çekilecek fotoğrafın belirli bir bölümünün bir önceki fotoğrafı kapsaması, bir anlamda üst üste bindirme gerekli. Bunun sebebi; çekim sonrası birleştirme işlemi sırasında kullanılacak birleştirme programının kadrajların birleşim yerlerini doğru algılaması ve sonradan belli olmayacak bağlantı yaratabilmesine olanak sağlayabilmek. Genellikle her kadrajın bir önceki kadrajın %30 ila %50’si civarındaki bölümü içermesi tavsiye edilir. Benim tercihim ise %50’den biraz fazlayı denemek. Ne kadar fazla oranda bindirme yaparsak o oranda tonlama farkını da yok etmiş oluyoruz. Bunun yanında bindirme oranını arttıkça çekilecek fotoğraf sayısını da arttırdığımızı unutmamalıyız.

Çekilecek Fotoğraf Sayısı: Bunun için bir öneri yoktur. Seçilen odak uzaklığı ve bindirme oranına bağlıdır. Bunun dışında taranacak panoramanın açısı da önemlidir.

Dik Kadraj: Birleştirme işlemi sırasında fotoğrafların üst ve alt kısmında doğal olarak atılacak alanlar oluşur. Yatay (Landscape) kadrajda çekim yaparsak, birleştirme sırasında atılacak alanların kesilmesi (crop) sonucunda elimizde kalacak olan panoramik fotoğrafın yüksekliği çok düşük olacaktır. “Dik” (Portrait) kadrajda ise bu problem minimize edilecektir.

Format: Çekilecek fotoğrafları “jpg” yerine “RAW” formatında çekersek çekim sonrası işlemede RAW’ın tüm faydalarından yararlanabiliriz.

Çekim Sonrası Birleştirme (Post-Process):

Çekilen fotoğrafların panoramik olarak birleştirilmesi için kullanılan pek çok program var. Benim tercihim Adobe Photoshop. Photoshop ana menüsü üzerinden; “File \ Automate \ Photomerge” seçeneğini açtığınızda birleştirmek istediğiniz fotoğrafları ekleyebileceğiniz ve birleştirme seçeneklerini düzenleyebileceğiniz pencereye ulaşabiliyorsunuz.

“Blend Images Together”, “Vignette Removal”, “Geometric Distortion Correction” ve “Content Aware Fill Transparent Area” kutucuklarının tıklanmış (seçilmiş) olduğuna emin olun. Yöntem olarak “Auto” veya “Cylindrical” denemenizi öneririm. Gerisini Photoshop sizin için hallediyor.

Sonuç;

Örnekler;

Gölcük ©Burak Şenbak
Kapadokya ©Burak Şenbak
Meke Gölü ©Burak Şenbak
Muş ©Burak Şenbak


Kadıköy Anadolu Lisesi, İ.T.Ü. Makine, İ.Ü. İşletme (Master) mezunu.

2008 Yılından beri İFSAK üyesi. 2011-2013 döneminde YK Genel Sekreterlik görevini, 2013-2015 döneminde ise YK Başkan Yardımcılığı görevlerini sürdürdü.

2010 yılından beri İFSAK ve BÜFOD eğitim birimlerinde görevli. Türkçe ve İngilizce olarak firmalarda, derneklerde, üniversitelerde Temel Fotoğraf Eğitimi, İleri Çekim Teknikleri, Portre Fotoğrafçılığı ve Photoshop eğitimi verdi. Birçok dernek ve kuruma ulusal ve uluslararası platformlarda danışmanlık hizmeti verirken ulusal ve uluslararası yarışmalar, foto maratonlar ve fotoğraf günleri düzenledi. Ulusal ve uluslararası yarışmalarda jüri üyeliği ve mahkemelerde bilirkişilik görevlerini gerçekleştirdi.

Farklı dergiler ve web sitelerinde fotoğraf üzerine yazıları yayımlandı. Birçok fotoğraf projesinde küratör olarak görev aldı. PSA (Photographic Society of America) üyesi ve Türkiye Üye İlişkileri Direktörü. 5 Kişisel sergisi var.

2013 Yılında ‘İFSAK Yılın Fotoğrafçısı’ oldu.
2014 Yılında EFIAP\b ünvanını aldı.
2015 GPU Hermes ünvanını aldı.
2015 Yılında 9. Sami Güner Kupası’nı kazandı.
2015 Yılında Cumhuriyet Gazetesi “Yunus Nadi Fotoğraf Ödülü”nü kazandı.
2016 Yılı, KALİD “Kristal Martı” ödülünü aldı.
2017 Yılı, Prof. Dr. Güler Ertan’ın “Fotoğrafımızda 1960’tan Günümüze” kitabında yer aldı.
2018 Yılı, İFSAK Baha Gelenbevi Kupası’nı kazanan ilk fotoğrafçı oldu.
2018 Yılı, Siena International Photo Awards’da 48.000 fotoğraf arasından “Onursal Mansiyon” ödülünü kazandı.

SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS;
2015 ve 2016 yıllarında üst üste 2 kez National Award’ı kazandı. 2017 Yılında ise “COMMENDED LIST”de yer aldı.

Yorum Sayıları: 5

  1. Çok güzel bir anlatım olmuş, elinize sağlık. Ben de mümkün olduğunca gittiğim bölgelerde panorama yapmaya çalışıyorum, sonuçları oldukça etkili olabiliyor. Acaba beyaz ayarını otomatikte bıraksak, raw çekim ile fotoşop ile beyaz ayarını eşitlesek çok fark eder mi? Sevgiler dilerim.

    • Merhabalar ve çok teşekkürler.

      Raw editor kullanımı ile beyaz ayarına sonradan müdahale edebiliriz elbette. Faydalı bir soru olmuş, çok teşekkürler, selamlar.

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.

Son yazılar: Fotoğraf

Delbekçi Kadınlar

Teknolojinin bir, belki de en kabul edilmemesi gereken yanı geleneklerin hayatımızdan çıkmasını hızlandırması olsa gerek. İlk…

Tezat Bir Işık: Rembrandt

1606-1669 yılları arasında yaşamış, Avrupa ve Hollanda sanat tarihinin en önemli ressamlarından biri olmuş, Hollanda asıllı ressam ve baskı…

Fotoğraf: Hayat ve Sanat!

Sanatın Birden Fazla İşlevi Olabilir mi? Geldik, gidiyoruz. Yaşadıklarımızdan fotoğraflar kalıyor geriye. Onlara bakıp hafızamızı tazeliyoruz.…

Fotoğrafla Yazmak

Başlarken Fotoğrafa Yazmak atölyesini hazırlarken, “yazmak isteyen herkes yazabilir” düşüncesinden yola çıktım. Atölye kapsamında fotoğraflar ve…

“The Lobster” üzerine

Bir örnek kıyafet, teklik, aynılaştırma, arileştirme (uniformity); hepsi de insani bireysel, kültürel farklılıkları, çeşitliliği (diversity) yok…

Bir Haz da Olsa…

İnsan kendisinde Mutluluk ister Bir haz da olsa Bu haikunun sahibi on iki yaşındaki Defne Kanadlı.…